Nicio speranta de la Ciorbea: In ziua cand i s-a aprobat pensia speciala, a decis sa-si ia cu el in concediu atributia de a sesiza CCR

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 17:33
21329 citiri
Nicio speranta de la Ciorbea: In ziua cand i s-a aprobat pensia speciala, a decis sa-si ia cu el in concediu atributia de a sesiza CCR
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Victor Ciorbea a plecat in concediu pentru doua saptamani si nu doar atat: a semnat un ordin care le interzice adjunctilor sai sa sesizeze Curtea Constitutionala in locul lui. Avocatul Poporului ar fi fost singura institutie care poate ataca la CCR ordonanta de urgenta prin care au fost modificate Legile Justitiei.

Mai mult, parlamentarii USR care au mers astazi la sediul institutiei Avocatul Poporului pentru a-i solicita sa atace OUG 92/2018 la CCR au aflat ca ordinul respectiv a fost semnat de Victor Ciorbea chiar luni, 15 octombrie, in aceeasi zi in care Guvernul Dancila a adoptat controversata ordonanta de urgenta care ingreuneaza lupta anticoruptie.

Tot in aceeasi zi, Senatul a adoptat in calitate de for decizional proiectul de lege care ii permite lui Victor Ciorbea sa primeasca o pensie speciala si sa o cumuleze cu salariul, calculele facute in mass-media aratand ca acesta va ajunge la un castig lunar de circa 36.000 de lei.

Presedintele USR, deputatul Dan Barna, a dezvaluit informatia cu privire la ordinul semnat de Victor Ciorbea la iesirea de la intalnirea avuta cu adjuncti ai Avocatului Poporului, impreuna cu colegii sai parlamentari.

"Elementul cu adevarat problematic nu este faptul ca a plecat in concediu, ci faptul ca nu a delegat atributiile pentru sesizare de neconstitutionalitate, ceea ce inseamna ca timp de doua saptamani institutia Avocatul Poporului in statul roman are obloanele trase. Timp de doua saptamani, Romania nu are acest instrument constitutional de supraveghere a activitatii unui guvern iresponsabil (...)

Elementul cu adevarat ingrijorator este ca Avocatul Poporului este o institutie care functioneaza dupa programul de deplasari si concedii al domnului Victor Ciorbea, care a refuzat sa isi delege atributiile. Ba chiar exista un ordin intern dat cu putine zile inainte, pe 15, in care in mod explicit spune ca atributul de atac la CCR ii revine lui si ca nu este delegat intern, astfel incat, chiar utilizand prevederile explicite din Constitutie, adjunctii domniei sale sa nu aiba aceasta posibilitate.

Vorbim de o confiscare a institutiei Avocatul Poporului de catre persoana care indeplineste pe moment acest rol", a declarat presedintele USR, Dan Barna.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice, a reamintit si ca "Guvernul a trimis catre CSM acest proiect vineri, catre finalul programului de lucru, astfel incat CSM nu a apucat sa dea un aviz, cum ar fi fost obligatoriu, asadar, s-a sarit peste aceasta etapa".

"Astazi am fost primiti de adjuncti ai Avocatului Poporului, care ne-au explicat aceasta chestiune: ca dl Victor Ciorbea nu si-a delegat aceste atributii. Noi le-am solicitat in mod expres sa ia legatura cu domnia sa si sa dea un alt ordin prin care sa delege in mod expres aceasta atributie, pentru ca legea Avocatului Poporului il obliga ca, atunci cand e in imposibilitatea de a-si exercita functia, sa-si delege aceste atributii. Nu este o chestiune optionala, legea il obliga si trebuie sa faca acest lucru.

O sa lasam sa treaca o zi-doua si o sa luam din nou legatura cu adjunctii de aici, sa vedem daca s-a facut delegarea", a adaugat Stelian Ion.

"Doua texte in vigoare care se bat cap in cap"

Intrebat de jurnalisti de ce ar mai fi nevoie de o sesizare a Curtii Constitutionale, tinand cont de recomandarea data astazi de CSM in interpretarea OUG 92, Dan Barna a subliniat ca acea decizie a Sectiei de procurori "nu inlatura temerile, pentru ca CSM a dat o interpretare".

"Suntem intr-o situatie in care fiecare interpreteaza aceasta ordonanta cum doreste, pentru ca ea este foarte neclara. Sunt o gramada de elemente profund necorelate. Asta se intampla cand lucrezi noaptea. Dupa un weekend, la ceas de seara, dl Dragnea cu dl Tudorel Toader au incropit un instrument prin care dl Dragnea sa aiba sanse sa scape", a acuzat Dan Barna.

La randul sau, Stelian Ion a raspuns la o intrebare adresata de jurnalisti subliniind ca "Ordonanta 92/2018 este mult mai rea decat Ordonanta 13/2017 pentru ca, daca aceea viza anumite modificari punctuale, aceasta ordonanta pur si simplu distruge si blocheaza institutii foarte importante, cum ar fi DNA, DIICOT".

"Este imbucuratoare interpretarea data de CSM, numai ca lucrurile nu se rezolva pe viitor si nu vom sti care va fi solutia finala (...) Sunt doua texte in vigoare care se bat cap in cap, ceea ce este inimaginabil.

Noi am pus pe hartie toate aceste argumente de neconstitutionalitate. Sunt 7-8 argumente pe care le-am prezentat deja si toate trebuie sa isi gaseasca rezolvarea in fata Curtii Constitutionale. Un raspuns ar trebui sa primim deindata, ca nu cred ca e nevoie de o saptamana sa te gandesti daca e cazul sau nu sa iti delegi o atributie. Maine vom reveni si vom intreba telefonic", a adaugat Stelian Ion.

Concluzia zilei a fost subliniata de liderul USR, Dan Barna: "Victor Ciorbea a plecat cu atributiile in concediu si o sa vedem in urmatoarele doua zile daca, realizand gravitatea situatiei, are responsabilitatea fie de a delega, fie de a reveni din concediu, pentru a permite acestei institutii pe care o reprezinta sa isi indeplineasca rolul social important pe care il are".

PNL il ameninta pe Ciorbea cu plangere penala

Ulterior, la sediul institutiei Avocatul Poporului a venit si o delegatie a PNL pentru a-i cere lui Victor Ciorbea sa isi exercite atributiile constitutionale.

"Consideram ca este o sfidare de nepermis, inacceptabila, s-a umplut paharul in ceea ce il priveste pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Daca nu intelege, exista posibilitatea unei plangeri penale, pentru ca nu si-a delegat atributiile unui adjunct in perioada in care se afla in concediu.

Victor Ciorbea pune astfel in imposibilitate exercitarea functiei de Avocat al Poporului. El nu mai este avocat al poporului, ci dusman al poporului. Vom face toate demersurile necesare, inclusiv de natura penala", a declarat Ionel Danca, purtatorul de cuvant al PNL.

Gasit de jurnalisti, Ciorbea a reactionat nervos

Jurnalistii au vrut sa afle si de la Victor Ciorbea care e situatia. Un jurnalist de la Digi24 a reusit sa il prinda la telefon, insa dupa ce i-a adresat intrebarea referitoare la nedelegarea atributiilor, s-a ales cu o reactie nervoasa si telefonul inchis in nas.

"Tu nu auzi ca am delegat?! Am delegat, taci din gura odata!", a fost raspunsul Avocatului Poporului.

Ulterior, intr-un comunicat, suntem informati ca Ciorbea e in State pana la sfarsitul lunii, intr-o vacanta planificata de jumatate de an si platita de o luna si jumatate.

"Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea precizeaza ca perioada concediului de odihna, pe care il efectueaza in Statele Unite ale Americii (17-30 octombrie 2018) a fost programata in urma cu 6 luni, iar biletele de avion si serviciile hoteliere au fost achitate in data de 2 septembrie 2018.

Referitor la solicitarile de formulare a unei exceptii directe de neconstitutionalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirma ca toate petitiile avand acest obiect, sunt analizate de catre specialistii Biroului contencios constitutional si recurs in interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenti, jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, Curtii Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat in materie, precum si concluziile Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), dupa care urmeaza a fi luata o decizie", se arata in comunicatul care nu spune nimic de delegarea or ba a atributiilor.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Ciorbea ordin ordonanta CCR , #avocatul poporului