Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ciorbea se face ca ploua

Joi, 24 Iulie 2014, ora 08:33
2752 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Victor Ciorbea se face ca ploua

Zeci de cereri si sesizari au fost trimise pe adresa Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cu solicitarea de a ataca la CCR ultima OUG a Guvernului, 49/2014, de modificare a Legii Educatiei Nationale.

Petitie online adresata Avocatului Poporului: Nu stam impasibili la distrugerea invatamantului

Iar Victor Ciorbea se face ca ploua. A initiat consultari, a dat spre studiu OUG 49/2014 specialistilor din subordine, dupa care totul a intrat in ceata.

Stiu ca Victor Ciorbea este dator actualei guvernari, lui Victor Ponta, pentru ca l-au numit in actuala functie. Plus aprobarea unor cheltuieli de functionare nelimitate.

Ceea ce banuiam se verifica. In loc sa apere interesele poporului, asa cum scrie si in functia pe care o are, cred ca Victor Ciorbea apara interesele mafiilor universitare si sindicale.

Fara sa vada ca actualul dezastru din educatie isi are originea in legislatia aberanta, care nu apara interesele beneficiarilor, platitori ai serviciilor educationale, ci interesele baronilor universitari si ale sindicatelor.

Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

In apelul pe care l-am facut, adresat lui Victor Ciorbea, am aratat urmatoarele:

- Lipsa de temei juridic pentru trecerea terenurilor, cladirilor, cluburilor sportive si ale palatelor copiilor din proprietatea publica a statului in cea a autoritatilor locale;

- Aplicarea eronata privind titularizarea la nivel national a cadrelor didactice, actiune bazata pe art 253 din Legea 1/2011, fapt ce dovedeste necunoasterea prevederilor legale;

- Unele prevederi ale OUG 49/2014 au fost deja respinse de CCR prin decizii anterioare si este relativ usor pentru specialistii Avocatului Poporului sa demonstreze acest lucru.

- Legiferarea pe calea ordonantelor de urgenta, fara sa fie demonstrata urgenta tuturor prevederilor din OUG 49/2014, constituie un abuz constitutional, mai ales ca actuala putere are o majoritate parlamentara mai mult decat confortabila, pentru discutarea si aprobarea oricaror legi;

- Se calca in picioare coerenta legislativa a reglementarilor din educatie, specialistii Avocatului Poporului vor gasi, fara indoiala, numeroase inadvertente si contraziceri intre articolele introduse prin OUG-uri si restul Legii Educatiei Nationale si alte acte normative;

- Neconsultarea Parlamentului, a cadrelor didactice, a elevilor si studentilor conduce la ignorarea, neintelegerea si neaplicarea sau aplicarea incorecta a prevederilor legislatiei din educatie, aflate intr-un haos legislativ si lipsa de predictibilitate;

- Faptul ca educatia si formarea profesionala se afla pe un drum gresit este demonstrat si de abandonul scolar masiv, renuntarea la examenul de Bacalaureat si Evaluare Nationala a unui numar ingrijorator de mare de elevi si tineri. Ori nu OUG-urile reprezinta solutia indreptarii acestei situatii, ci dezbaterea larga, cu specialisti si beneficiari, a masurilor ce trebuie intreprinse in continuare.

Avocatul Poporului, sesizat de Basescu cu privire la modificarea Legii Educatiei

Argumentele, insuficiente pentru Avocatul Poporului

Se pare ca aceste argumente si altele, aduse de alti solicitanti, nu sunt suficiente pentru ca Avocatul Poporului sa apere interesele poporului.

Asistam cum Victor Ciorbea ramane credincios celor care l-au numit, este prizonierul politic al mai marilor zilei, de la care isi ia salariul gras si alte beneficii importante.

Cred ca este exemplul cel mai evident al eficientei "mitei guvernamentale", cand gaseste teren prielnic si caractere de nimic.

Acest caz ilustreaza foarte exact diferenta intre caracter si interese, intre oameni mari si integri si oameni mici la caracter, pe care istoria ii va arunca la cos.

Vrea Victor Ciorbea sa se regaseasca intre oficialii care au tradat interesele poporului? Deja mi-este aproape clar ca va intra in aceasta categorie de oameni dedicati propiilor interese si nu intereselor poporului.

Basescu i-a scris lui Ciorbea: Bacalaureatul de primavara e neconstitutional

Sigur, Victor Ciorbea poate spune ca decide singur care sunt interesele poporului si care ale politicienilor aflati la originea numirii sale in functia de Avocat al Poporului.

Educatia, aproape de colaps

Relativizarea aceasta, dupa ce zeci de intelectuali si ONG-uri s-au exprimat deja, nu poate amagi pe nimeni. Cu totii stim, inclusiv Victor Ciorbea, ca educatia si formarea profesionala sunt intr-un impas total, la un pas de colaps.

Rezultatele de la Bacalaureat, de la Evaluarea Nationala, de la repartizarea computerizata, toate demonstreaza abandonul scolar masiv, fuga elevilor de scoala, de facultate si de diplome, pentru ca nu le ofera competentele cerute de angajatori in piata muncii.

Asteptam, totusi, un ultim semnal de la Victor Ciorbea, pentru a vedea daca este de partea poporului, sau pupa ghiulul celor care l-au numit. In goana dupa salariu si beneficii, adica mita guvernamentala.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si vicepresedinte PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ciorbea ordonanta Educatie, #OUG educatie Avocatul Poporului , #avocatul poporului