Dupa sugestia lui Toader, Ciorbea s-a pus pe treaba: Se intereseaza cum au fost alcatuite toate completurile de judecata, de la cinci in jos

Luni, 18 Februarie 2019, ora 20:22
3705 citiri
Dupa sugestia lui Toader, Ciorbea s-a pus pe treaba: Se intereseaza cum au fost alcatuite toate completurile de judecata, de la cinci in jos
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto/Hepta

Avocatul Poporului a solicitat ICCJ si CSM sa comunice punctul de vedere cu privire la modalitatea de alcatuire a completurilor de trei judecatori, a celor "specializate" si a celor penale, civile si de contencios administrativ de la instanta suprema si de la celelalte instante si opinia privind constitutionalitatea reglementarilor in materie.

"Avocatul Poporului a inaintat adrese catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicita, in esenta, informatii cu privire la reglementarile succesive si modalitatea de alcatuire a completurilor de 3 judecatori, a celor << specializate >>, precum si a completurilor penale, civile si de contencios administrativ, de la instanta suprema si de la celelalte instante.

De asemenea, Avocatul Poporului a cerut celor doua institutii si punctul de vedere referitor la constitutionalitatea reglementarilor in materie (dispozitiile legale, Regulementul de organizare si functionare administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inainte si dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013, si altele) din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a CCR", se arata intr-un comunicat de presa transmis, luni, de Avocatul Poporului.

In comunicat se precizeaza ca adresele au fost trimise dupa ce Avocatul Poporului a fost sesizat, prin petitii, cu solicitarea de a analiza posibilitatea ridicarii unei exceptii de neconstitutionalitate asupra dispozitiilor art. 19 alin. (3) si art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si a celorlalte reglementari in materie, precum si cu examinarea constitutionalitatii modului de constituire a completelor de judecata, din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara la finalul lunii ianuarie ca, in cazul completurilor de trei magistrati de la ICCJ, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecatori, dar nu exista o decizie a CCR in acest sens.

El spunea ca Avocatul Poporului sau partile din proces pot sesiza Curtea Constitutionala cu privire la constituirea completurilor care judeca pe fond procesele la instanta suprema.

Toader a gasit o solutie si pentru contestarea completurilor de trei judecatori. Cheia e la Ciorbea

Inainte de a trimite solicitarea catre ICCJ si CSM, Victor Ciorbea s-a intalnit cu mai multi condamnati pentru coruptie sa se informeze asupra subiectului.

Ciorbea s-a intalnit cu trei condamnati pentru coruptie sa puna la cale soarta completurilor de judecata

Chestionat de un jurnalist Newsweek asupra subiectului si a personajelor pe care le consulta in luarea unei decizii intr-o chestiune care ar arunca in aer intregul sistem de justitie din Romania, Ciorbea si-a pierdut cumpatul si a strigat la reporter.

Victor Ciorbea, scos din minti de un jurnalist: Toti sunt infractori si nu mai au niciun drept. Hai sa-i impuscam pe toti! - Audio Newsweek

Citeste si despre implicatiile dezastruoase pe care le-ar avea punerea sub semnul intrebarii a deciziilor definitive date de completurile de trei judecatori.

Potopul pentru care doar Tudorel Toader va fi vinovat. Saptamana de foc

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ciorbea completuri trei judecatori , #avocatul poporului