Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 15:35
7188 citiri
De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului
Foto: Guvernul Romaniei

Cu toate ca se bucura de o majoritate confortabila in Parlament, Guvernul Ponta emite pe banda rulanta ordonante de urgenta, la unele nefiind clara urgenta, evitand astfel forul legislativ al tarii, spre nemultumirea ONG-urilor, care au sesizat Avocatul Poporului.

Joi, reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale au discutat cu Victor Ciorbea, semnalandu-i abuzul de ordonante emise de Guvernul Ponta, mai ales in domenii sensibile, cum ar fi educatia sau legislatia electorala.

Septimius Parvu, expert in reforma administrativa, buna guvernare si procese electorale, a participat la intalnire in calitate de reprezentant al Expert Forum (EFOR) si a declarat pentru Ziare.com ca initiativa Avocatului Poporului de a organiza o astfel de reuniune a fost una buna, dar rezultatele au fost "dezamagitoare".

Legea alegerii presedintelui modificata prin OUG cu patru luni inainte de scrutin

"Mi-am exprimat la aceasta intalnire nemultumirea fata de abuzul de ordonante de urgenta. Noi nu am fost singura organizatie care a pus aceasta problema, a mai fost si APADOR-CH, dar si alti colegi. Daca ne uitam in urma, 2005 a fost campionul ordonantelor de urgenta - peste 200 - dar oricum, pana la jumatatea anului acesta avem deja peste 50 de ordonante, ceea ce reprezinta o problema, mai ales daca citim definitia ordonantei de urgenta.

Am adus in atentia Avocatului Poporului trei ordonante recente. Prima este OUG pentru modificarea legii pentru alegerea presedintelui, care schimba niste chestiuni destul de importante. Intr-adevar, ea si repara niste probleme, cum este cea a sectiilor speciale, dar, pe de alta parte, avem o decizie a CCR, avem recomandarile OSCE-ODIHR, avem recomandarea Comisiei de la Venetia, care spune ca nu putem modifica legislatia electorala cu 12 luni inainte de alegeri, iar toate astea fac ca aceasta ordonanta care modifica o lege electorala cu putin timp inainte de alegeri sa fie o problema", ne-a explicat Septimius Parvu.

De ce s-a modificat prin OUG legea pentru alegerea presedintelui? - Interviu

C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

Acesta spune ca este de inteles pozitia Autoritatii Electorale Permanente, care a propus ordonanta, dar subliniaza faptul ca "se stie de aceste probleme din 2009, de la precedentele alegeri prezidentiale, iar altele sunt chiar mai vechi".

"In 5 ani nu s-au putut rezolva de catre Parlament? Nu inteleg de ce e nevoie de ordonante de urgenta. Una dintre motivatii a fost ca exista discordante intre legi. Bun, atunci sa nu mai dam ordonante, ci sa facem o data Codul Electoral si atunci nu o sa mai avem nevoie de ordonante, pentru ca la ora actuala fiecare lege dintre cele patru electorale are minim 4-5 ordonante la ea", a completat el.

Legea Educatiei modificata prin OUG fara dezbatere publica

O alta ordonanta adusa de reprezentatul EFOR in atentia lui Victor Ciorbea a fost cea legata de modificarea unei alte ordonante, OUG 34/2006, pe achizitii publice, motivul fiind acela ca descurajeaza accesul firmelor mici la contestatii, "mai ales ca a fost adoptata intr-o sambata dupa-amiaza", a completat Septimius Parvu.

"Iar cea de a treia ordonanta la care am facut referire este cea care modifica legea Educatiei. Nu numai ca o lege de acest tip nu ar trebui modificata prin ordonanta de urgenta, dar sunt si chestiuni foarte grave in aceasta ordonanta", a continuat el.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Septimius Parvu spune ca rezultatele discutiilor cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pe cele trei probleme ridicate de el au fost "dezamagitoare".

"Eu unul nu am primit niciun raspuns legat de aceste trei spete, m-as fi asteptat sa ni se spuna ceva - 'putem face asta, nu putem face asta, ne implicam etc'. Iar raspunsurile date la problemele ridicate de ceilalti colegi au fost negative, asta ca sa fiu amabil.

Increderea in faptul ca se va schimba ceva cu sprijinul Avocatului Poporului mie personal mi-a scazut si mai mult dupa aceasta intalnire. A mai fost o discutie si pe tema legii legata de cartelele prepay si Internetul wireless, de acum cateva zile. A existat si o scrisoare semnata de 7 organizatii impotriva acelei ordonante, iar raspunsul Avocatului Poporului a fost la fel de vag. Ca sa citez 'Diseara este meci, iar dupa aceea e ziua SUA'", ne-a dezvaluit reprezentantul EFOR, subliniind totusi ca apreciaza deschiderea aratata de Victor Ciorbea prin invitatia la dialog adresata ONG-urilor.

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

Legea Avocatului Poporului, modificata saptamana trecuta... tot prin OUG

Unul dintre subiectele importante abordate la intalnire a fost cel al independentei Avocatului Poporului fata de politic.

"Dupa declaratia presedintelui Basescu, Victor Ciorbea era suparat pe aceasta chestiune. De altfel, cu ea a si deschis conferinta. Mecanismele de numire a Avocatului Poporului sunt nefericite in Romania, ca si legea, care si ea a fost schimbata, paradoxal, tot prin ordonanta de urgenta.

Nu as putea spune ca un Avocat al Poporului sau altul a fost mai independent, dar, in configuratia de acum, institutia nu are cum sa fie complet independenta. Sa fim seriosi, Victor Ciorbea are un background cunoscut, a schimbat niste partide", a reamintit Septimius Parvu, in contextul in care Victor Ciorbea era senator ales pe listele USL la momentul numirii, el succedandu-le in functie lui Gheorghe Iancu si Crisu Anastasiu, doi profesori universitari fara cariera politica.

Mai mult, Guvernul Ponta a dedicat in urma cu zece zile o ordonanta de urgenta chiar acestei institutii, Avocatul Poporului, in care, printre altele, se prevede ca perioada de indeplinire a acestei functii constituie vechime in magistratura.

"Este o mare prostie, un abuz, pentru ca Avocatul Poporului nu este magistrat, sa fim seriosi, nici la noi, nici in alte tari. Jurist, poate, dar magistrat nu", a comentat reprezentantul EFOR, el nefiind singurul critic al OUG 48/2014.

Cum poti obtine vechime de magistrat desi nu esti magistrat

Vin alegerile prezidentiale

Concluzia ar fi ca rezultatele sunt, deocamdata, "prea putin vizibile", chiar daca s-a propus infiintarea unor grupuri de lucru sau parteneriate.

"S-a zis 'da'. Acum urmeaza sa vedem ce se intampla. Cu anumite organizatii, pe partea de drepturile copilului, se lucreaza de ceva timp, dar pe partea de democratie, de stat de drept, nu vad un viitor foarte bun.

Spun asta pentru ca Avocatul Poporului este singurul care poate contesta la CCR ordonantele de urgenta si ne uitam ca intr-o saptamana s-au adoptat patru astfel de ordonante cu probleme. Vin alegerile prezidentiale. Poate ca inainte de europarlamentare nu au fost foarte activi, dar mi-e teama ca vor face praf legea alegerilor prezidentiale tot prin ordonante de urgenta", a incheiat reprezentantul Expert Forum.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ciorbea ordonanta Educatie, #abuz ordonante Ponta, #ordonanta lege alegeri presedinte, #Septimius Parvu , #avocatul poporului