Ciorbea: OUG produce efecte si daca e declarata neconstitutionala dupa cele 10 zile

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 13:55
15614 citiri
Ciorbea: OUG produce efecte si daca e declarata neconstitutionala dupa cele 10 zile
Foto: Digi 24 TV

Victor Ciorbea a declarat, vineri, dupa ce a atacat ordonanta Iordache la Curtea Constitutionala in calitate de Avocat al Poporului, ca ordonanta va continua sa isi produca efectele, in cazul in care va fi declarata neconstitutionala dupa termenul de 10 zile la care va intra in vigoare.

Aflat la Palatul Parlamentului, unde se poarta dezbateri pe buget, Victor Ciorbea a subliniat ca de acum inainte totul depinde de Curtea Constitutionala.

"Sa vedem cand va fixa termenul, noi nu avem nicio putere. Totul s-a transferat asupra CCR", a punctat el.

Intrebat ce se intampla daca CCR o va declara neconstitutionala dupa ce expira cele 10 zile si intra in vigoare si modificarile la Codul Penal (deocamdata e in vigoare doar partea care schimba Codul de Procedura Penala), Victor Ciorbea a raspuns: "De regula s-a retinut in jurisprudenta CCR ca, daca avem de-a face cu astfel de situatii, fara a interveni problema retroactivitatii, totusi actele normative anterioare care au fost abrogate isi produc efectele in continuare".

Pe de alta parte, Victor Ciorbea a respins indignat ideea ca ar fi sesizat Curtea Constitutionala dupa discutii cu liderii PSD, ca sa ii linisteasca pe protestatari.

"Va imaginati ca m-am intalnit cu liderii PSD si am decis sa fac o sesizare la misto?!", a replicat el la intrebarea unui jurnalist.

De asemenea, Victor Ciorbea a sustinut ca nu s-a lasat impresionat nici de proteste si nici de mesajele transmise de ambasade.

"Protestele sunt impresionante si le respect, eu ca fost lider sindical care am uzat de nenumarate ori de ele, le apreciez in mod deosebit. Decizia am luat-o dupa ce am reusit sa analizez in mod serios prevederile (...)

Sunt un om care am avut relatii internationale foarte bune, si la nivel european si mondial, si in tinerete, si ca lider de sindicat, ca premier... Nu pot sa spun ca raman indiferent la ce se intampla la nivelul UE sau al ambasadelor, dar esenta si motivul fundamental pentru care am ridicat exceptia este legat de aceste elemente de neconstitutionalitate, in opinia noastra, pe care le-am gasit", a argumentat el.

Intrebat daca ordonanta Iordache mai poate fi oprita de CCR, Victor Ciorbea a refuzat sa comenteze, spunand doar ca s-ar putea ajunge la asta daca ar exista o pronuntare a CCR inainte de zece zile.

"Ar fi vorba de stabilirea unor termene foarte scurte, dar nu stiu daca e posibil, nu ma amestec in treburile Curtii, nu dau sfaturi sau indicatii", a tinut el sa sublinieze.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat vineri ca pana pe 7 februarie se asteapta punctele de vedere ale celor implicati in sesizarea depusa de CSM, iar dezbaterile pe celelalte sesizari vor fi programate in raport cu procedurile legale in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ciorbea ordonanta Iordache efecte CCR , #avocatul poporului