Ciorbea ii raspunde purtatorului de cuvant al Presedintiei si explica de ce a atacat acum o lege veche de 16 ani

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 20:36
20343 citiri
Ciorbea ii raspunde purtatorului de cuvant al Presedintiei si explica de ce a atacat acum o lege veche de 16 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Victor Ciorbea spera ca afirmatiile de azi ale purtatorului de cuvant al Presedintiei sa nu reprezinte punctul de vedere al lui Klaus Iohannis.

Intr-un comunicat remis joi seara, Avocatul Poporului a dat o prima reactie la afirmatiile Madalinei Dobrovolschi, vizand demersul institutiei de a ataca la CCR Legea 90/2001.

"Avocatul Poporului isi exprima surprinderea fata de afirmatiile facute astazi de catre purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale si speranta ca acestea nu reprezinta punctul de vedere al presedintelui Romaniei si nici al reprezentantilor Administratiei Prezidentiale", arata reprezentantii Avocatului Poporului.

Potrivit unor precizari facute de purtatorul de cuvant al Avocatului Poporului, petitiile si dezbaterile din spatiul public, din luna decembrie 2016, cu privire la prevederile Legii nr. 90/2001, au determinat Avocatul Poporului sa analizeze aspectele semnalate, pentru a stabili daca este necesara sau nu sesizarea din oficiu.

"Constatand ca se impune un asemenea demers, Avocatul Poporului a decis examinarea indeplinirii conditiilor pentru sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu anumite prevederi ale Legii nr. 90/2001.

In acelasi timp, constatand aparitia in spatiul public a unor intense dezbateri exclusiv politice pe acest subiect, Avocatul Poporului a stabilit ca o decizie privind constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea art. 2 din aceasta Lege sa fie luata dupa finalizarea procesului politic si institutional de investire a viitorului Guvern", arata reprezentantii institutiei conduse de Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului considera ca aceasta amanare este dovada ca sesizarea CCR nu a fost facuta pentru a favoriza unul sau altul dintre actorii politici.

"In plus, Avocatul Poporului a hotarat sa ia o decizie dupa investirea viitorului Guvern si pentru a nu examina actul normativ sub presiune mediatica. Totodata, Avocatul Poporului nu a dorit ca, printr-un eventual demers al sau, sa afecteze sau sa intarzie procesul democratic de investire a Cabinetului, avand in vedere ca procedura in fata Curtii Constitutionale presupunea si solicitarea punctelor de vedere ale celor doua Camere ale Parlamentului si al Guvernului", mai spun reprezentantii Avocatului Poporului.

Ei mai sustin ca Avocatul Poporului nu a examinat Legea nr. 90/2001 timp de 16 ani, deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat in dezbatere publica, iar institutia nu dispune de resursele necesare pentru a examina lacunele intregii legislatii a tarii.

"Referitor la afirmatiile purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale privind periculozitatea demersului de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001, Avocatul Poporului subliniaza ca argumentele de neconstitutionalitate vizeaza, in esenta, principiul conform caruia reprezentantii celor trei puteri ale statului trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de integritate si moralitate pentru ocuparea unei functii publice", precizeaza Avocatul Poporului.

Iohannis critica decizia Avocatului Poporului de a contesta legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier

Presedintele Klaus Iohannis este "indignat" de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR Legea 90/2001, fiind surprins ca acesta actioneaza "in beneficiul unui singur om", a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi.

Dragnea il acuza pe Iohannis de presiuni asupra judecatorilor CCR si Avocatului Poporului: Devin o obsesie pentru Palat

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a trimis la CCR sesizarea in privinta Legii 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

E oficial: Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa fie premier

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ciorbea Iohannis lege Dragnea premier CCR , #avocatul poporului