Avocatul Poporului a sesizat CCR: E neconstitutional ca detinutilor sa le fie suspendat dreptul la vizite daca gresesc

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 19:30
5328 citiri
Avocatul Poporului a sesizat CCR: E neconstitutional ca detinutilor sa le fie suspendat dreptul la vizite daca gresesc
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului a sesizat, joi, la CCR articole din Legea privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate, sustinand ca "ingradirea dreptului la vizita afecteaza relatia detinutilor cu familiile si reduce rolul incluziunii sociale postliberare".

"Ingradirea dreptului de vizita (implicit suspendarea dreptului la vizita) afecteaza relatia detinutilor cu familiile si reduce rolul incluziunii sociale postliberare. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, apreciind ca acestea sunt de natura a aduce atingere prevederilor constitutionale ale art. 11, art. 26 si art. 53 din Constitutie referitor la dreptul international si dreptul intern, dreptul la viata intima, familiala si privata, respectiv restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati, raportate la art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale privitor la dreptul la respectarea vietii private si de familie, motivat de faptul ca nu pastreaza un just echilibru intre interesele concurente, anume: interesul statului in legatura cu ordinea publica, dar si interesul persoanei de a-i fi garantata viata intima, familiala si privata", se arata in comunicatul de presa transmis de Avocatul Poporului.

Purtatorul de cuvant al institutiei, Matei Virtosu, precizeaza, potrivit sursei citate, ca sesizarea are scopul de a pune in acord legislatia interna cu prevederile europene si internationale.

"Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Regulile penitenciare Europene si Ansamblul de reguli minime ale Natiunilor Unite privind tratamentul detinutilor stabilesc ca sanctiunile disciplinare sau masurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia.

Cunoscand aceste tendinte europene si internationale, Avocatul Poporului isi exprima opinia ca includerea dreptului de a primi vizite in categoria drepturilor care pot fi ingradite si implicit aplicarea sanctiunii disciplinare constand in suspendarea dreptului la vizita afecteaza relatia detinutilor cu familiile si reduce rolul incluziunii sociale postliberare a persoanelor private de libertate", mai precizeaza documentul citat.

De asemenea, Avocatul Poporului sustine ca masura suspendarii dreptului la vizite a detinutului nu respecta principiul proportionalitatii.

"Avocatul Poporului considera ca, astfel cum este reglementata, masura suspendarii dreptului la vizite nu respecta principiul proportionalitatii, deoarece, in activitatea sa, desfasurata ca Mecanism pentru Prevenirea Torturii, a constatat ca sanctiunea constand in suspendarea dreptului de a primi vizite are o pondere foarte mare, in conditiile in care apare, in mod uzual, corelarea acesteia cu suspendarea altor drepturi).

Potrivit Principiului Proportionalitatii, orice masura luata trebuie sa fie adecvata - capabila in mod obiectiv sa duca la indeplinirea scopului, necesara - indispensabila pentru indeplinirea scopului si proportionala - justul echilibru intre interesele concrete pentru a fi corespunzatoare scopului urmarit.

Astfel, in vederea realizarii testului de proportionalitate, trebuie, mai intai, sa se stabileasca scopul urmarit de legiuitor prin masura criticata si daca acesta este unul legitim, intrucat testul de proportionalitate se va putea raporta doar la un scop legitim", se mai arata in comunicatul de presa transmis de Avocatul Poporului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ciorbea contesta CCR drepturi detinuti , #avocatul poporului