Zece lucruri de evitat cand suntem nervosi

Marti, 29 Septembrie 2020, ora 06:50
5289 citiri
Zece lucruri de evitat cand suntem nervosi
Foto: Pixabay

O cearta puternica ne schimba complet dispozitia si ne afecteaza abilitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi, in moduri care ar putea fi periculoase pentru sanatate. Specialistii in gestionarea furiei au alcatuit o lista cu lucrurile pe care nu ar trebui sa le facem cand suntem nervosi si cu sfaturi pentru recastigarea calmului.

Huffington Post a stat de vorba specialisti neurologi, psihologi si cardiologi si a prezentat o lista cu ce nu trebuie sa facem niciodata cand suntem nervosi:

Nu adormiti nervosi

"Nu merge niciodata suparat la culcare" este un sfat din batrani, perfect valid stiintific. Somnul ar putea agrava sau "conserva" emotiile negative, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience, care a descoperit ca somnul accentueaza amintirile, in special pe cele emotionale.

"Am invatat ca somnul ne ajuta sa procesam si sa consolidam informatiile dobandite atunci cand suntem treji. Asadar, daca mergeti la somn dupa o cearta, cel mai probabil veti consolida experienta neplacuta", a explicat Allen Towfigh.

Nu va suiti la volan

Operarea unui vehicul cu motor, atunci cand suntem nervosi, poate fi periculoasa. Cercetarile arata ca soferii nervosi isi asuma mai multe riscuri si au mai multe accidente.

"Cand sunteti nervos, sunteti in dispozitie de atac, deci nu este momentul potrivit pentru a va urca la volan. In plus, furia ofera unei persoane viziune de tip tunel - va uitati drept in fata si puteti sa ratati un pieton sau o alta masina care apare din unghiurile periferice", spune psihologul David Narang.

Daca, totusi, este necesar sa conducem in aceasta stare, Narang sugereaza sa fim extrem de atenti.

Nu va "descarcati"

Alungarea sentimentului de furie pare o idee buna, dar ar putea inrautati situatia. De fapt, persoanele care au citit timp cinci minute furiile altor persoane, pe internet, au devenit la randu-le nervoase, potrivit unui studiu publicat in revista Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

In plus, un alt studiu a aratat ca descarcarea nervilor prin lovirea pernelor nu numai ca a crescut nivelul furiei, dar a favorizat aparitia ulterioara a comportamentului agresiv.

Nu mancati

Calmarea furiei cu ajutorul mancarii s-ar putea intoarce impotriva noastra, in numeroase moduri, potrivit nutritionistei Kathy Gruver.

"Atunci cand suntem nervosi, facem alegeri gresite in ceea ce priveste alimentatia. La suparare, nimeni nu se indreapta catre broccoli. Tintim alimentele cu un continut ridicat de zahar, grasimi si carbohidrati", a explicat aceasta.

In plus, o stare incarcata de emotii transmite organismului semnalul de pericol, iar digestia nu mai functioneaza in mod optim, ceea ce ar putea duce la diaree sau constipatie, mai spune Gruver.

Nu continuati cearta

Daca vom continua conversatia care a provocat furia, cel mai probabil vom spune lucruri pe care le vom regreta, explica si psihologul Christine Allen.

"Daca simtiti ca urmeaza sa spuneti lucruri dureroase, pe care le veti regreta si nu le veti mai putea retrage, luati o pauza si va intoarceti mai tarziu la conversatie, daca problema e importanta", sugereaza aceasta.

Este posibil sa fie nevoie de o pauza de 10 minute sau de 10 zile, dar "cheia este disponibilitatea de a va intoarce la discutie si de a o initia, cu calm", spune Allen.

Nu postati detalii despre conflict pe Facebook

"Cand suntem nervosi nu este recomandat sa ne expunem sentimentele pe Facebook sau pe alte retele de socializare. Cel mai probabil o sa regretam, iar postarile publice, chiar daca pot fi sterse, raman in memoria cititorilor", spune Narang.

Nu scrieti emailuri

"Acelasi sfat este valabil si pentru trimiterea unui email furios: nu il puteti lua inapoi. Daca nu va puteti abtine si simtiti nevoia sa va scrieti gandurile, asezati-le intr-un document privat", sugereaza Allen.

Nu beti alcool

Dorinta de a bea un pahar de vin pentru a ne "calma" are de cele mai multe ori efectul opus.

"Alcoolul creste posibilitatea de a actiona pentru ca elimina controlul impulsurilor", explica psihologul Narang.

Alcoolul reduce inhibitiile, actionand asupra lobilor frontali ai creierului, care sunt responsabili pentru controlarea impulsurilor.

Nu va ignorati tensiunea arteriala

Riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral creste in cele doua ore care urmeaza accesului de furie, mai ales in randul pacientilor cu probleme de inima, potrivit unui studiu efectuat de European Heart Journal.

"Daca sunteti predispus la hipertensiune arteriala, una dintre cele mai intelepte lucruri pe care le puteti face este sa o verificati. Persoanele care se enerveaza ar trebui sa stie care este raspunsul tensiunii lor arteriale. Daca tensiunea creste, acestia trebuie sa-si gestioneze furia cu exercitii fizice, un somn mai bun sau tehnici de bio-feedback", ne sfatuieste cardiologul Bradley Bale.

Nu "rumegati" cearta

Ganditul obsesiv la modurile in care o alta persoana ne-a ranit, nu rezolva nimic.

Asa ca ce rost are?

General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Fostul tenisman Ion Ţiriac, patronul turneului Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro şi găzduit zilele acestea de baza sportivă Năstase/Marica din Capitală, speră...
#furie, #suparare, #cearta, #sfaturi, #psiholog, #neurolog , #sarcina