Cum sa respiri corect ca sa iti schimbi dispozitia

Sambata, 12 August 2017, ora 16:47
28189 citiri
Cum sa respiri corect ca sa iti schimbi dispozitia
Foto: Hotpod Yoga

Cu totii avem momente in care ne simtim anxiosi, deprimati sau obositi. Desi cele mai frecvente remedii impotriva acestor stari sunt sportul, meditatia, medicamentele sau o vacanta lunga, putini suntem constienti ca avem la indemana o metoda sigura, eficienta si gratuita - respiratia.

Yoginii stravechi credeau ca avem un numar limitat de respiratii pe parcursul vietii si ca putem sa ne prelungim viata si calitatea acesteia cu ajutorul respiratiei si controlul ei prin tehnici numite pranayama. De-a lungul a mii de ani, yoghinii au creat mai multe astfel de exercitii care modifica intentionat viteza, ritmul si locul respiratiei.

Yoga, de la A la Z: 4 avantaje inedite ale Hotpod Yoga

Respiratia noastra este un indicator al starii noastre de spirit si invers. Cand respiram superficial putem sa ne simtim obositi, plictisiti, fara inspiratie si cu mintea incetosata, iar atunci cand suntem speriati, furiosi sau deprimati, respiratia noastra se schimba.

Pentru a ne simti cel mai bine avem nevoie de cinci-sase respiratii pe minut, dar cei mai multi dintre noi respiram aproape de trei ori mai mult de atat, in special in momente de stres. Acest lucru mareste cantitatea de oxigen in sange si scade cantitatea relativa de dioxid de carbon, afectand astfel nivelul pH-ului sangelui, rezultand alcaloza respiratorie.

Aceasta stare poate duce la contractii musculare involuntare, greata, irascibilitate, ameteala, confuzie si anxietate. In contrast, scaderea ritmului respiratiei creste nivelul de dioxid de carbon din sange, reechilibrand pH-ul sangelui. Odata cu modificarea pH-ului, sistemul nervos parasimpatic ne linisteste.

Yoga, de la A la Z: Cum sa te relaxezi in cateva minute la birou

Vestea buna pentru noi este ca, desi respiratia este un sistem autonom al corpului, este si singurul astfel de sistem pe care il putem controla cu ajutorul unor tehnici constiente de respiratie. Acest lucru inseamna ca daca schimbam modul in care respiram putem sa ne schimbam dispozitia. Aceste tehnici de pranayama sunt mult mai mult decat niste tehnici de control al respiratiei, devenind tehnici de control al mintii cu ajutorul respiratiei.

Ca si in administrarea oricarui tratament, tehnicile de respiratie trebuie sa fie utilizate in mod inteligent. Fiecare stare raspunde mai bine la un anumit tip de respiratie. Exista multe tehnici diferite de pranayama, dar astazi propunem o tehnica simpla pentru a echilibra sistemul nervos - respiratia pe o singura nara.

Yoga, de la A la Z: Beneficii la care nu te-ai gandit pana acum

De ce este important pe care nara respiri

In timpul zilei respiratia tinde sa fie dominanta fie pe nara stanga, fie pe nara dreapta, aceasta dominanta schimbandu-se la fiecare 20 de minute. Yoghinii cred ca respiratia pe nara dreapta este conectata cu energia solara si atunci cand respiratia pe nara dreapta este mai deschisa si fluida suntem condusi de sistemul nervos simpatic, fiind astfel mai activi.

In momentul in care domina respiratia pe nara stanga suntem relaxati si linistiti, aceasta respiratie fiind asociata cu energia lunara. Pentru a afla care nara este dominanta la un anumit moment, poti sa iti umezesti un deget si sa il pui alternativ sub ambele nari in timpul expirului.

Respiratie pentru energizare. Blocheaza nara stanga cu degetul mare al mainii stangi, mentinand celelalte degete drepte si orientate in sus. Respira profund si lung de 26 de ori pe nara dreapta.

Respiratie pentru linistire. Daca simti o stare de anxietate sau nervozitate si vrei sa te linistesti, foloseste aceasta respiratie: blocheaza nara dreapta cu ajutorul degetului mare de la mana dreapta si respira lung si profund de 26 de ori pe nara stanga.

Yoga, de la A la Z: Opt beneficii asupra sanatatii

Poti sa faci aceasta respiratie oricand ai nevoie, stand in sezut cu spatele drept, fie pe podea cu picioarele incrucisate in fata, fie pe scaun. Incearca sa lasi inspirul sa mearga adanc in abdomen, partea inferioara a toracelui si in piept, observand umflarea abdomenului ca un balon, destinderea toracelui si departarea usoara a claviculelor, dupa care expira usor aerul din piept, partea inferioara a toracelui si din abdomen, tragand usor buricul catre coloana.

Nu este stabilit cat de des si cat de mult ar trebui sa practici exercitiile de respiratie. Uneori doar observarea respiratiei poate avea influente pozitive surprinzatoare asupra starii de spirit si asupra nivelului energetic.

Poti sa incerci o practica regulata de 5 - 10 minute. Daca ti se pare dificil sa gasesti zilnic aceste cateva minute de liniste poti incerca sa faci oricand pe parcursul zilei pauze de cate 60 de secunde in care sa respiri constient.

Daca te-ai certat cu cineva, ai emotii inaintea unui interviu sau esti obosit dupa o zi lunga la lucru, cunoasterea si folosirea unor tehnici simple de respiratie pot sa iti reseteze sistemul nervos si emotiile si pot sa te aduca intr-o stare de echilibru care sa ne sustina in actiunile noastre.

Cristina Ionescu, instructor la Hotpod Yoga, certificata hot yoga de Absolute Yoga Academy, Thailanda

Hotpod Yoga.

https://www.facebook.com/hotpodyogaBucharest

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cum sa respiri corect, #tehnici respiratie, #yoga tehnici respiratie , #stiri sanatate