Wellbeing: Stresul la locul de munca - cum il putem diminua cand ne cunostem mai bine pe noi insine

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 18:01
7230 citiri
Wellbeing: Stresul la locul de munca - cum il putem diminua cand ne cunostem mai bine pe noi insine
Foto: Arhiva personala

Auzim atat de des expresia "sunt stresat la munca", incat ajungem sa ne intrebam daca nu cumva a devenit firesc pentru stilul nostru de viata.

Mai stim oare cum este sa muncim fara sa fim stresati? Stresul la locul de munca exista inca de cand a aparut munca, dar este adevarat - noi, cei care traim acum, suntem mai stresati decat erau oamenii in trecut. Spre exemplu, 51% din numarul total al angajatilor raporteaza ca stresul este ceva obisnuit acolo unde lucreaza.

Stim ca, pe termen mediu si lung, acesta ne afecteaza productivitatea si sanatatea fizica si emotionala. Adevarul este ca nu putem controla prea multe la locul de munca, dar acest lucru nu inseamna cu nu putem gasi deloc solutii - chiar si atunci cand suntem prinsi intr-o situatie dificila.

Daca vrem sa gasim metode eficiente de a gestiona stresul, avem nevoie sa ne concentram asupra singurului lucru pe care il putem controla: propria persoana. Cum putem face acest lucru?

Mai intai, este important sa identific cele mai mari surse de stres din viata mea.

In munca: Este o separare clara intre orele petrecute la munca si cele petrecute acasa? Esti frustrat de relatia pe care o ai cu seful tau sau cu anumiti colegi? Asteptarile de la munca sunt foarte mari si nu reusesti sa le atingi? Exista anumite conflicte nerezolvate la serviciu?

In familie: Treci printr-o perioada mai dificila, cu schimbari in mediul familial? Relatia cu unii membri ai familiei este deficitara - partener, parinti, copii? Exista anumite conflicte nerezolvate cu cei dragi?

Stresul poate aparea din mai multe zone ale vietii noastre. De aceea, pot percepe stresul de la job ca fiind mai puternic, atunci cand pe plan personal eu sau familia mea trecem prin momente mai dificile. Cu alte cuvinte, problemele de acasa ne "mananca" mai mult din timpul si din atentia noastra, accentuand nivelul stresului la locul de munca.

De asemenea, stresul poate aparea si din cauza faptului ca nu am suficienta grija de mine: dorm putin, mananc atunci cand apuc, fac putina miscare. Desi munca poate fi cauza principala a stresului prin care trec, in momentul in care incep sa fac mici schimbari in rutina mea zilnica mi se accentueaza starea de bine.

Sa imi cunosc mai bine vulnerabilitatile pe care le am

Fiecare dintre noi are niste puncte slabe sau vulnerabilitati care se manifesta in anumite zone ale vietii. Prin sesiuni de consiliere si psihoterapie ne putem cunoaste vulnerabilitatile cu cel mai mare impact asupra noastra si asupra nivelul de stres de la locul de munca.

Spre exemplu, daca imi este afectata stima de sine si am o incredere mai scazuta in mine, astept ca managerul meu sa ma incurajeze mai mereu. Daca nu se intampla acest lucru, multe dintre remarcile pe care le face le percep drept critica.

Un alt exemplu: daca sunt perfectionist, rareori ma pot opri din ceea ce fac ca sa ma bucur de ce am realizat pana acum. Totodata, setez aceleasi standarde inalte si catre oamenii mei din echipa, daca sunt manager.

Sa constientizez aspectele care sunt in controlul meu, dar si pe cele pe care nu le pot controla

Stresul la locul de munca e cauzat de mai multi factori: unii tin de compania/organizatia/ institutia in care lucrez, altii au legatura cu colegii mei, iar altii pot tine de mine.

Spre exemplu, exista anumite aspecte pe care nu le putem controla: anumite politici sau decizii la nivel de companie, comportamentul colegilor sau al sefului meu, greselile celorlalti, ideile celorlalti. Sunt insa si aspecte care tin de mine in mai mare masura: ceea ce spun, ceea ce fac, ideile mele, comportamentul meu, efortul pe care-l depun la job, modul in care imi folosesc timpul, limitele pe care le stabilesc fata de ceilalti colegi sau fata de seful meu etc.

Prin sesiuni de consiliere putem identifica mai precis aspectele pe care le poti controla, astfel incat sa te poti concentra mai mult pe acestea si pe gasirea de solutii menite sa dimnueze efectele stresului de la job.

Sa stiu care este diferenta dintre presiunea de la locul de munca si stresul daunator sanatatii mele

Pentru a putea munci eficient avem nevoie, in general, de o anume presiune care sa ne mentina activi si motivati. Exista anumiti oameni care chiar se simt plictisiti atunci cand nu au suficienta presiune.

In orice caz, cand observi ca nivelul de presiune de la munca te impiedica sa-ti indeplinesti sarcinile cum ar trebui sau cand simti ca trebuie sa-ti asumi riscuri ca sa termini ce ai de facut, fa cativa pasi inapoi. Daca situatia nu se imbunatateste si faci un efort din ce in ce mai mare sa te mentii in echilibru, atunci stresul se poate accentua.

Te asteptam la workshopurile noastre de wellbeing si managementul stresului. Este important sa intelegem ca, desi o oarecare presiune la locul de munca este absolut normala, avem nevoie sa facem cateva schimbari atunci cand aceasta devine in exces. Solutii exista si sunt necesare nu doar pentru sanatatea noastra, ci si pentru performantele pe care ni le dorim cu totii.

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Stresul la locul de munca, #stres loc munca, #stres slujba , #stres