Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > fructe
A   A   A

Tu stii ce mananci? Licopenul continut de rosiile gatite ajuta fertilitatea

Tu stii ce mananci? Licopenul continut de rosiile gatite ajuta fertilitatea
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons
Fertilitatea, inclusiv a barbatilor, a inceput sa fie o problema in ultimii ani. Cuplurile procreeaza tot mai greu, chiar daca sunt tinere, iar adesea de vina este calitatea scazuta a spermei. Statisticile arata ca jumatate dintre cupluri nu pot avea urmasi.

Pe langa caile cunoscute de a o imbunatati - lenjerie intima lejera, evitarea alcoolului, a junk food-ului si o alimentatie sanatoasa, in general, eliminarea stresului etc. - oamenii de stiinta au mai descoperit o metoda de a imbunatati calitatea spermei. Conform unui studiu recent, citat de BBC, licopenul continut de rosiile gatite imbunatateste considerabil calitatea spermei.

In cadrul studiului, subiectii, 60 de barbati sanatosi, au primit zilnic cate 14 miligrame de licopen sau o pilula placebo, in cadrul cercetarii care s-a intins pe durata a 12 saptamani.
Calitatea spermei lor a fost testata la inceput, dupa 6 saptamani si la finele studiului. Din punct de vedere al concentratiei, nu au existat schimbari, insa s-au inmultit mult spermatozoizii sanatosi, cu motilitate buna, in randul celor care au avut dietele suplimentate cu licopen, se arata intr-un raport publicat de European Journal of Nutrition.

Pentru ca studiul nu a fost unul amplu, acesta urmeaza sa fie replicat. Rezultatele sale sunt insa incurajatoare, e de parere comunitatea medicala.

In plus, licopenul continut este un antioxidant, asa ca slujeste organismului pe mai multe fronturi, el reducand riscul aparitiei bolilor de inima si chiar cancerului.

Vezi si Fertilitatea cainelui tau spune multe despre a ta, daca esti barbat
A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.
Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!
Facebook ShareTweet
 Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 09:12

 Articol citit de 9552 ori

Citeste si: