Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vreau sa aflu daca am anticorpi anti-SARS-CoV-2. Ce test trebuie sa fac?

Joi, 15 Aprilie 2021, ora 09:00
7818 citiri
Vreau sa aflu daca am anticorpi anti-SARS-CoV-2. Ce test trebuie sa fac?
anticorpi FOTO: medlife.ro

Testele de tip antigen-anticorpi, efectuate in laboratoarele medicale in urma recoltarii unei probe de sange, arata daca organismul tau a dezvoltat anticorpi specifici SARS-CoV-2, fie ca ai avut sau nu simptome de boala. Important de precizat este faptul ca testele pentru anticorpi nu se folosesc in scop diagnostic, in timpul infectiei acute, respectiv atunci cand o persoana prezinta simptome specifice de boala. In cazul in care suspectezi ca ai intrat in contact cu virusul, testul RT-PCR iti confirma sau infirma prezenta virusului in organism.

Ce tip de teste pentru detectarea anticorpilor se pot face?

In cazul in care nu stii sa fi avut infectie COVID-19, dar te gandesti ca este posibil sa fi intrat in contact cu virusul si sa fi fost asimptomatic sau in cazul in care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infectii respiratorii este recomandat sa faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al carui rezultat confirma sau infirma prezenta anticorpilor, fara sa precizeze concentratia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen si bine conservat component viral, anticorpii indreptati impotriva ei fiind un martor serologic important in evidentierea raspunsului imun antiviral.

In schimb, daca ai trecut anterior prin infectie cu SARS-CoV-2, indiferent ca ai avut o forma usoara, medie sau severa si vrei sa afli daca organismul tau a produs anticorpi, pe langa testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat si testul pentru anticorpi anti-Spike, care masoara cantitativ concentratia de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat si dupa vaccinare, fie ca ai certitudinea unei infectii anterioare sau nu.

Tine cont, insa, ca absenta anticorpilor nu elimina cu certitudine o posibila infectie anterioara cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice si detectia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie sa stea obligatoriu la baza judecatii medicale.

Vaccinurile induc productia de anticorpi anti-S

Pentru monitorizarea raspunsului imun in urma vaccinarii se efectueaza testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile in Romania sensibilizeaza celulele imune si induc productia de anticorpi anti-S, care impidedica patrunderea si multiplicarea virusului in organism. Totusi, trebuie sa iei in calcul ca, daca nu ai intrat in contact cu virusul anterior vaccinarii, este posibil ca titrul de anticorpi sa devina semnificativ abia dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

"Este de asteptat ca dupa prima doza de vaccin, raspunsul imun sa nu fie foarte intens in cazul persoanelor care nu au mai fost in contact cu virusul SARS-CoV-2. Insa, rapelul vine sa intareasca memoria celulelor producatoare de anticorpi, astfel incat raspunsul imun sa fie de durata si suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infectie virala", explica Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator in cadrul MedLife.

Cum functioneaza testele pentru anticorpi?

Toate kiturile comerciale disponibile in lume sunt indreptate spre detectarea in sangele uman a anticorpilor anti-proteina N (nucleocapsida) si S (Spike), despre care se stie ca determina o productie importanta de anticorpi. Conform cercetarilor actuale, anticorpii anti-N pot fi detectati mai devreme si persista mai putin, in timp ce anticorpii anti-S suscita foarte mare interes intrucat din randul acestora se recruteaza cei mai multi anticorpi cu rol de neutralizare virala, avand astfel statut de anticorpi de protectie.

"Testele de neutralizare pun in evidenta capacitatea functionala a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunand ca acelasi efect se produce si in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (in care au fost pusi in evidenta anticorpi prin teste "de legare", dar pentru care se studiaza daca au si capacitate neutralizanta) cu produse patologice ce contin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce contin structuri antigenice cheie din virusul de interes. Dupa o perioada de incubare in care anticorpii din serul uman interactioneaza cu antigenul/antigenele virale, se urmareste gradul de inactivare a virusului, ceea ce echivaleaza cu neutralizarea activitatii virale", a adaugat medicul de laborator Daniela Stratomir.

In laboratoarele MedLife se pot efectua atat teste pentru detectia anticorpilor IgG anti-S si anti-N, cat si pentru anticorpii de tip IgM. Teseaza-te in cel mai apropiat centru MedLife si afla daca organismul tau a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem Romania bine.

De 26 de ani suntem alaturi de tine si nu ne oprim. Pentru ca azi, mai mult decat oricand medicina inseamna sa te lupti prin stiinta si cunoastere.

Pentru a veni in intampinarea pacientilor nostri cu o gama extinsa de servicii si analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internationale si am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit in infrastructura necesara pentru a evalua daca pacientul a trecut prin boala si pentru a testa raspunsul imun post-infectie sau post-vaccinare.

Ne adaptam continuu la prezent si ne pregatim pentru viitor. Facem Romania bine.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Anticorpi, #anticorpi Sars Cov 2, #anticorpi COVID, #covid , #sanatate