Vizitele la medicul ginecolog: de ce sunt acestea importante pentru fiecare femeie

Advertorial
Marti, 27 Iulie 2021, ora 19:16
4667 citiri
Vizitele la medicul ginecolog: de ce sunt acestea importante pentru fiecare femeie
femeie FOTO: pexels.com

Vizitele la ginecolog sunt recomandate inca din copilarie sau adolescenta, chiar dinainte ca o femeie sa-si inceapa viata sexuala. Odata cu acest pas, in schimb, va fi nevoie de vizite regulate la medic, pentru a preveni anumite afectiuni sau boli, care pot deveni inconfortabile si periculoase daca sunt lasate netratate. Indiferent de varsta, controalele ginecologice sunt singurele metode de a monitoriza sanatatea aparatului reproductiv, iar o relatie apropiata cu un specialist va ajuta la o mai buna intelegere a acestuia. Iata cateva dintre motivele pentru care femeile trebuie sa faca vizite la medicul ginecolog:

Controalele depisteaza probleme asimptomatice

Nu toate afectiunile care ataca organismul ofera simptomatologie. Adesea bolile pot fi descoperite prea tarziu, intr-un moment in care recuperarea este mai greoaie, iar tratamentul implica si cheltuieli considerabile. Controalele de rutina efectuate de medicul ginecolog au scopul de a recunoaste dezechilibre in flora vaginala, aspecte estetice sau palpabile care pot indica o inflamare sau o leziune, dar si teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala. Unul dintre virusurile care afecteaza o mare parte dintre femeile de toate varstele este HPV (Human Papilloma Virus).

Virusul HPV este factorul cauzator pentru sase tipuri de cancer, printre care cancerul de col uterin, al patrulea cel mai des intalnit cancer in randul femeilor din toata lumea. Conform datelor Institutului de Sanatate Publica din Romania, Romania se afla pe primul loc la mortalitatea prin cancer de col uterin din intreaga Uniune Europeana, ceea ce reprezinta o rata de 4 ori mai mare a mortalitatii decat in restul continentului. In prezent se deruleaza o campanie de vaccinare gratuita a fetelor cu varsta intre 11-14 ani, printr-o cerere inaintata de parinti la medicii de familie. Ministrul Sanatatii declara in mai 2021 ca exista demersuri pentru a implementa vaccinarea gratuita si in cazul baietilor, dar si a fetelor cu varste peste 14 ani.

Testarile recomandate de medic ajuta la prevenire si tratare

In urma controalelor de rutina, medicul ginecolog recomanda si teste specifice pentru a depista afectiuni ginecologice sau prezenta virusurilor. Printre acestea se numara:

  • Bolile cu transmitere sexuala (BTS-uri) care pot afecta pe termen lung aparatul reproductiv daca nu sunt tratate. Aceste teste se recomanda tuturor femeilor active sexual, celor care au mai multi parteneri sexuali si celor care vor sa se testeze cand au un partener stabil.
  • Testarea HPV - aceasta se face prin examenul de colectare a celulelor cervicale Babes-Papanicolau. Acesta este recomandat anual femeilor sau in functie de factorii de risc determinati cu ajutorul medicului ginecolog.
  • Ecografiile mamare pot fi recomandate de medicul ginecolog femeilor care se confrunta cu anumite afectiuni ginecologice care cresc riscul de tumori sau noduli la sani.

O relatie apropiata cu medicul ginecolog poate oferi oricarei femei o mai buna intelegere a simptomelor sau a problemelor care pot aparea de-a lungul vietii. De asemenea, si pentru a concepe este nevoie de indrumarea si ghidarea ginecologului, inclusiv in ceea ce priveste planificarea familiala.

Incurajeaza atentia pentru sanatatea generala

Vizitele la medic au si rolul de a mentine pacientii informati si interesati de starea lor de sanatate. De asemenea, discutiie cu medicul specialist pot scoate la iveala anumite probleme care sunt mai greu de diagnosticat. De exemplu, tot mai multe femei sunt diagnosticate cu endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice, doua afectiuni care, de cele mai multe ori, ingreuneaza posibilitatea de a ramane insarcinate. Aceste afectiuni provoaca si dureri abdominale sau menstruale puternice si cicluri menstruale neregulate. O afectiune precum endometrioza se diagnosticheaza mai greu, dupa teste si controale detaliate, iar interesul pacientelor pentru starea de sanatate ajuta la un tratament administrat la timp. Gestionarea acestor afectiuni depinde, de asemenea, de controale efectuate la timp si de atentie asupra dezvoltarii unor noi simptome.

Vizitele la ginecolog pot parea neplacute, in special in cazul adolescentelor sau atunci cand trebuie sa fii supusa unor interventii specifice, dar atentia pentru sanatate iti va aduce doar beneficii.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
#testare, #femeie, #sanatate , #sanatate