De ce este importanta Vitamina D pentru organism, nu doar in lupta cu Covid-19

Vineri, 02 Aprilie 2021, ora 07:12
6177 citiri
De ce este importanta Vitamina D pentru organism, nu doar in lupta cu Covid-19
Soarele este principala sursa de Vitamina D FOTO facebook

Un numar important de studii sugereaza ca suplimentele de vitamina D pot avea un impact pozitiv pentru persoanele cu Covid-19, iar lipsa acesteia favorizeaza infectarea cu Covid-19.

Aportul de vitamina D nu are insa legatura doar cu aceasta boala.

Vitamina D are origine endogena prin influenta razelor ultraviolete din lumina soarelui care ajung in piele si induc sinteza. Potrivit biochimistilor, este vorba despre un hormon care este produs in organism atunci cand pielea este expusa la radiatii ultraviolete la lumina soarelui. Vitamina D este liposolubila si produce cinci substante active.

Rolul jucat de Vitamina D

Joaca un rol important in sanatatea muschilor si oaselor. Pe langa faptul ca ajuta la absorbtia calciului si fosforului din intestin, are si un efect direct asupra muschilor si oaselor. Prin urmare, poate preveni si trata durerea musculara, durerea de oase, oboseala cronica si osteoporoza.

Poate preveni si dereglarile sistemului imunitar, cum ar fi astmul, artrita reumatoida, diabetul de tip 1, boala Crohn sau scleroza. Prin intarirea sistemului imunitar cu vitamina D, putem preveni si trata raceala, gripa sau alte afectiuni.

Regleaza cresterea celulelor normale si tumorale. Din acest motiv, poate juca un rol important in prevenirea si tratarea diferitelor tipuri de cancer, in special cancerul de colon, pancreas, san si prostata.

Stimuleaza productia de insulina din celulele producatoare de insulina din pancreas. De asemenea, scade rezistenta la insulina. Din acest motiv, vitamina D poate ajuta la prevenirea si tratarea diabetului de tip 2.

Suprima sistemul renina-angiotensina-aldosteronul (RAAS). Renina este o substanta chimica care se produce de obicei in organism. Aceasta duce la producerea unei alte substante chimice, numita angiotensina, care este responsabila de mentinerea tensiunii arteriale. Angiotensina determina de asemenea, eliberarea unei substante numite aldosteron. De asemenea, este implicata in mentinerea tensiunii arteriale optime. Acest sistem chimic de conectare a substantelor chimice se numeste renina-angiotensina-aldosteron (RAAS). Daca RAAS este hiperactiv, provoaca hipertensiune arteriala (hipertensiune), boli renale si insuficienta cardiaca. Vitamina D suprima RAAS si poate preveni hipertensiunea sau alte boli grave.

Are un efect normal asupra functiei pielii si prin urmare, poate fi eficienta in tratamentul diferitelor probleme dermatologice precum, psoriazis.

Influenteaza sanatatea dintilor si de aceea este importanta in prevenirea diferitelor probleme dentare.

Este esentiala pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului. Prin urmare, este importanta in prevenirea si tratamentul tulburarilor neurologice precum Alzheimer, boala Parkinson sau autism.

Ce trebuie sa stim despre Vitamina D

Soarele este principala sursa de vitamina D. Cantitatea de vitamina D obtinuta prin expunerea la soare difera de la o persoana la alta. Exista anumiti factori care pot influenta aceasta cantitate:

Zona geografica - zona in care traiti, poate determina cantitatea de vitamina D pe care o puteti obtine. Cu cat va aflati mai la nord de ecuator, cu atat intensitatea radiatiilor solare este mai mica. Asadar, daca locuiti in zonele nordice pielea asimileaza mai putina vitamina D.

Anotimpul si partea zilei - Pielea voastra poate produce mai multa vitamina D in timpul verii si mai putin iarna. Si asta datorita faptului ca pe timpul iernii razele soarelui nu ating atat de mult suprafata Pamantului. Cel mai bun timp pentru asimilarea vitaminei D este intre orele 10.00 pana la 15.00.

Cremele cu protectie solara, murdaria, umbra, geamurile de sticla, imbracaminte - toti acesti factori reduc cantitatea razelor UV care patrund in piele si prin urmare, reduc productia normala de vitamina D prin piele. Crema cu protectia solara cu factor de protectie 8 sau mai mult, reduce capacitatea pielii sa produca vitamina D cu peste 95%. Norii, umbra si poluarea excesiva reduc razele UV cu 50%.

Varsta - comparativ cu persoanele tinere, pielea varstnicului contine mult mai putin 7-dehidrocolesterol. Din acest motiv pielea varstnicilor contine in general aproximativ 25% vitamina D3.

Culoarea pielii - culoarea pielii noastre provine dintr-un pigment numit melanina. Cu cat aveti mai multa melanina, cu atat culoarea pielii voastre este mai inchisa. Melanina serveste ca o umbra naturala si blocheaza razele soarelui sa treaca in straturile adanci ale pielii. De aceea, pielea mai inchisa este mai putin eficienta in ceea ce priveste sinteza vitaminei D din expunerea la soare, comparativ cu pielea mai deschisa.

Alimentele care contin in mod natural vitamina D

Ulei de peste

Unt de cacao

Hering

Ton

Cacao pudra

Somon

Sardine in ulei

Galbenus de ou

Ciuperci

Smantana

Ficat

Unt

Lapte

Cine sufera in general de deficienta de vitamina D

sportivii

femeile gravide si cele care alapteaza

copiii

femeile la menopauza

persoanele care au o dieta saraca in vitamina D

persoanele cu probleme renale

CITESTE SI

Ce urmeaza pentru nationala Romaniei dupa infrangerea rusinoasa din Armenia

Faza care demonstreaza ca Romania a fost furata la Erevan FOTO

De cand nu a mai avut Romania un start atat de rusinos in calificari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizie în coaliție privind susținerea medicului Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei. Când vor fi depuse semnăturile SURSE
Decizie în coaliție privind susținerea medicului Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei. Când vor fi depuse semnăturile SURSE
Deși medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a exclus până acum ideea retragerii sale din cursă, astăzi, 15 aprilie, liderii coaliției guvernamentale s-au...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vitamina D, #soare, #asimilare organism, #surse , #stiri sanatate