Viata sanatoasa: Prunele

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 19:18
13601 citiri
Viata sanatoasa: Prunele

Prunele - frumoase, zemoase, parfumate, dulci, aburite de aerul rece al diminetilor de toamna. Stau grele pe crengile pomilor din livada asteptand sa fie culese si consumate ca atare sau preparate.

Prunele au o cantitate apreciabila de zahar, hidrati de carbon si acizi, dar foarte putine vitamine, urme discrete de vitamina B, C si A. Sunt insa bogate in minerale si oligoelemente necesare bunei functionari a organismului nostru.

Anemicii, astenicii, persoanele surmenate, suferinzii de reumatism si guta, persoanele predispuse la constipatie ar trebui ca acum sa profite de acest dar minunat al livezilor noastre si sa faca o cura de prune de macar o saptamana.

Prunele pot fi consumate proaspete, congelate sau uscate, ori inglobate in cerealele pentru lapte de la micul dejun. Se recomanda ca prunele proaspete sa fie consumate cu jumatate de ora inaintea meselor principale.

Din cauza continutului bogat in zaharuri prunele sunt contraindicate diabeticilor.

Impotriva constipatiei

Jean Valnet, "parintele" tratamentelor cu legume si fructe, recomanda celor ce sufera de constipatie sa manance prune dimineata, pe stomacul gol, cu paine de secara.

Daca avem prune uscate atunci se procedeaza in felul urmator: dimineata se pun 10 prune uscate intr-un pahar cu apa, care se consuma dupa masa de seara, iar apa in care au stat peste zi se incalzeste si se bea indulcita cu o lingurita de miere de albine.

Paraziti intestinali

Seara, se pun la inmuiat 10 prune uscate. Dimineata se fierb 10 minute si se mananca pe stomacul gol, caldute. Apa in care au fiert prunele se imparte in patru portii, care se vor bea, usor incalzite, in cursul zilei.

30 de frunze de prune verzi se fierb intr-un litru de apa 15 minute. Se strecoara si se beau din acest decoct trei cani pe zi, dintre care prima pe stomacul gol.

Vin tonic din prune uscate

Vinul tonic din prune uscate se recomanda anemicilor, reumaticilor si celor suferinzi de dischinezie biliara. Preparatul traditional se obtine astfel: 300 g prune uscate, 1 l de vin rosu, 1 cm de baton de vanilie si 150 g zahar se pun impreuna la macerat intr-un castron, amestecandu-se bine. Se lasa trei saptamani la temperatura camerei, dupa care se strecoara si se adauga un paharel de tuica de casa. Se iau intre 30 si 50 ml de trei ori pe zi, inainte de mese.

Pe de alta parte, tuica de prune este un produs care, in cantitate mica, este un stimulent general si un bun tonic digestiv.

Cosmetica

Prunele bine coapte se folosesc si in cosmetica. Mastile cu prune proaspete, fiind astringente, sunt recomandate in cazul tenului gras, cu porii deschisi. Se lasa sa actioneze 20 de minute dupa care se spala fata cu apa rece.

Detoxifiante

Prunele curata organismul, il detoxifica si au capacitatea de a curata intestinal.

Obezitate

Pentru tratarea anumitor afectiuni ca obezitatea, hipertensiunea arteriala sau arteroscleroza se recomanda cure de fructe proaspete de cate trei zile in care se consuma numai prune.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#efecte benefice prune, #tratament naturist prune, #regim prune , #fructe