Verdeturi aromate - beneficii pentru sanatate

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 14:53
9523 citiri
Verdeturi aromate - beneficii pentru sanatate

Alaturi de fructe si legume, zarzavaturile reprezinta o alta sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare. In plus, acestea contin substante care ajuta la prevenirea unor forme de cancer, boli cardiovasculare sau pierderea vederii care se manifesta odata cu inaintarea in varsta.

Zarzavaturile au proprietati tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative si diuretice, fiind recomandate ca adjuvante in tratarea unui numar impresionant de boli.

Patrunjelul regleaza tensiunea si ajuta digestia si este un foarte bun detoxifiant, stimuleaza sistemul imunitar, iar frunzele, mestecate, improspateaza respiratia. Cercetarile au aratat ca frunzele de patrunjel au in compozitia lor de patru ori mai multa vitamina C decat o portocala, mai multe proteine decat doua oua la un loc si o cantitate insemnata de fier, bine asimilta de organism datorita vitaminei C.

De asemenea, in patrunjel sunt bine reprezentate si alte elemente, precum calciul, betacarotenul, vitamina B12, acidul folic si clorofila. Consumat constant, patrunjelul verde curata organismul de toxine, de efectele nocive ale viciilor, ca fumatul si alcoolul, si de nisipul de la rinichi.

Despre marar se spune ca ar fi planta feminitatii, deoarece contine fitoestrogeni care regleaza balanta endocrina. In cazul femeilor la menopauza, atenueaza neplacerile specifice acestei perioade, bufeuri, insomnie, nervozitate apparent nemotivata. In plus, mararul ajuta la cresterea imunitatii si la eliminarea apei in exces din tesuturi.

Mararul, importanta sursa de vitamina C, fibre si minerale, ca fier, mangan si magneziu, ajuta la prevenirea calculozelor, si poate fi folosit ca adjuvant in tratamentul cistitelor si a infectiilor urinare. In stare proaspata, cate doua linguri de frunze, adaugate in salata, timp de 15 zile pe luna, aromatul marar combate depresia.

Leusteanul este util in infectii urinare si respiratorii si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Persoanelor care sufera de afectiuni digestive li se recomanda leusteanul. Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie, sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele.

Decoctul de leustean se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate care se fierb timp de zece minute cu o cana de apa. Dupa ce se raceste, se indulceste cu un varf de lingurita de miere. Se beau zilnic cate doua cani, una dimineata si a doua pe parcursul zilei.

Infuzia de leustean se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se pot consuma doua cani pe zi ca remediu in tratamentul bronsitei si pentru reglarea tensiunii.

Cimbrul combate tusea. Tinctura de cimbru se foloseste ca remediu in caz de crampe abdominale, tuse convulsiva, astm bronsic, infectii renale. Se ia cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa, de trei, patru ori pe zi. Cateva picaturi de tinctura puse in ceai neindulcit, trezeste din betie si alunga mahmureala.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#beneficii sanatate zarzavaturi , #legume