Varietatile de lapte si calitatile lor

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 08:13
10205 citiri
Varietatile de lapte si calitatile lor

Atunci cand erai copil totul era foarte usor: era un singur fel de lapte, cel de vaca, pe care il beai simplu sau cu cereale. Acum insa, exista numeroase varietati, unele dintre ele neavand nici macar sursa animala si fiind produse din soia, orez sau migdale.

Potrivit Msn, unele variante sunt organice, altele potrivite pentru cei care tin dieta, existand si unele special create pentru cei care au intoleranta la lactoza.

"Multe dintre aceste produse sunt fortifiate cu vitamina D si cele din surse vegetale sunt ideale pentru cei alergici, care acum cativa ani nu se puteau bucura de gustul laptelui", spune nutritionistul Gazzaniga-Moloo, de la Universitatea din California.

Iata cateva tipuri de lapte si ce ofera ele din punct de vedere nutritiv:

Laptele de vaca

Laptele de vaca are cel mai mult calciu si aproape dublul proteinelor din oricare alt fel de lapte. Se gaseste sub diverse forme, inclusiv cu 2 sau 1% grasimi, putand fi consumat si de cei aflati la dieta.

Din pacate, multi oameni au intoleranta la lactoza, ceea ce le cauzeaza dureri abdominale, gaze, balonare sau diaree. Totusi, si acestia pot bea putin peste 100 ml in fiecare zi fara sa experimenteze aceste simptome.

Laptele de soia

Este produs prin uscarea boabelor de soia si fierberea lor cu apa. Este bogat in proteine, calciu si nu are grasimi saturate. Este sarac in calorii si vine cu multiple arome, fiind alternativa perfecta pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Din pacate, in unele situatii el poate inhiba absorbtia proteinelor si a mineralelor, ceea ce ii anuleaza beneficiile. "Mai este nevoie de investigatii pentru a fi siguri care este locul lui", explica nutritionistul. Studiile arata ca poate declansa cancerul la san prin activarea unui hormon care produce tumori.

Laptele de capra

Laptele de capra este mult mai usor de digerat, continand niste proteine moleculare cu marimi diferite fata de cel de vaca. In schimb, contine la fel de mult calciu ca acesta si mai mult triptofan, un amino-acid esential.

Dezavantajele, pentru unii, ar fi ca are lactoza si un gust aparte, o combinatie intre dulce si sarat.

Laptele de migdale

Migdalele sunt pisate si amestecate cu apa si indulcitori, acest lapte fiind destul de popular in randul vegetarienilor. Are multe dintre proprietatile laptelui de origine animala, atat in cazul vitaminelor, mineralelor, cat si al grasimii. Are un gust bogat, cu arome savuroase, fiind bun pentru cei care sunt alergici atat la soia, cat si lactoza.

Din pacate, nu contine foarte multe proteine, doar 1 gram pentru o cana, comparativ cu 7-8 grame, cat are cel de vaca. Nu este indicat pentru cei cu alergii la nuci si seminte si ii lipseste vitamina B. In plus, unele produse au foarte mult zahar adaugat.

Laptele de orez

Facut din orez maruntit, acest tip de lapte este foarte slab in grasimi si calorii, pe piata fiind cumparat cu diferite arome.

Din punct de vedere nutritiv sta mult mai rau decat celelalte sortimente, ii lipsesc vitamina A si C si are putine proteine. "Trebuie ales destul de rar si nu cu gandul ca iti va hrani organismul", spune Gazzaniga-Moloo.

Laptele de cocos

Este facut din cocos pisat si din partea sa lichida, fiind cremos, foarte gustos si usor de digerat. In plus, are putin colesterol.

Ai totusi grija cu silueta, caci are 467 de calorii pe cana. Este sarac in calciu si proteine, dar bogat in grasimi saturate. "Este cu siguranta foarte gustos, dar trebuie considerat ca un rasfat culinar baut destul de rar", spune nutritionistul.

Laptele crud

Laptele crud provine de la vaci, oi sau capre si nu este trecut prin procesul de pasteurizare, fiind consumat asa cum l-a lasat natura. Poate contine salmonela, E.coli, listeria si alte bacterii periculoase, dar unii oameni il prefera. Consuma-l doar daca stii clar sursa din care provine si conditiile in care a fost ambalat si tinut.

Laptele organic

Cei care consuma produse organice se bucura ca acest tip de lapte nu are hormoni de crestere, antibiotice, pesticide si fertilizatori sintetici. Din pacate, este destul de scump si nu multa lume si-l permite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#lapte varietati, #lapte calitati, #lapte beneficii, #lapte valoare nutritiva, #lapte vaca capra, #lapte soia beneficii, #lapte cocos, #lapte orez , #alimente