Vaccin contra coronavirusului: Intre interese materiale si sanatatea mondiala

Vineri, 01 Mai 2020, ora 13:15
8265 citiri
Vaccin contra coronavirusului: Intre interese materiale si sanatatea mondiala
Foto: Arhiva Pixabay

Companiile farmaceutice lucreaza de zor la conceperea unui vaccin contra noului coronavirus. Rezolvarea unei urgente sanitare este un aspect. Un altul tine de goana dupa profituri uriase. Vor exista si perdanti.

18 luni. Este acesta orizontul de timp pentru o viata fara masti, fara informatii despre numarul de reproducere si virologi? Unii cercetatori sunt un pic mai optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus, altii cred ca ar putea dura mai mult. Cert este ca vaccinul va aparea, mai devreme sau mai tarziu. Insa ce tara il va capata prima?

Se lucreaza la turatie maxima, explica experta in sanatate Ilona Kickbusch, pentru DW: "In prezent, nu exista norme internationale pentru distribuirea echitabila intr-un astfel de caz".

Distributia este determinata de fortele pietei. "Acest lucru poate face ca Europa de Vest, Canada, Japonia si SUA sa fie dotate foarte bine cu noul vaccin, deoarece aceste tari pot plati preturi mai mari", a declarat economistul Jurgen Wasem intr-un interviu acordat DW. "Aceasta este o problema veche in sectorul farmaceutic".

Istoric, industria farmaceutica nu se bucura de un renume prea bun cand vine vorba de vaccinuri. S-a constatat de mai multe ori ca blocajele aparute in livrarea de vaccinuri au fost determinate de politica de preturi a companiilor producatoare. "Este dificil sa demonstrezi acest lucru in detaliu", spune Wasem. Cu alte cuvinte, corporatiile ar putea reduce cantitatea de vaccinuri in mod artificial pentru a putea solicita preturi foarte mari.

Pe de alta parte, din cauza lipsei stimulentelor economice, anumite vaccinuri nu au fost niciodata dezvoltate. "La Ebola au existat motive pentru dezvoltarea unui vaccin, insa acest lucru nu s-a intamplat pentru ca profitul nu ar fi fost suficient de mare", afirma experta in sanatate Ilona Kickbusch, care preda la Institutul Universitar de Studii Internationale si Dezvoltare din Geneva.

Han Steutel, directorul VFA (Asociatia Germana a Companiilor Farmaceutice bazate pe Cercetare), a declarat pentru DW: "Este clar pentru toata lumea ca nu putem gestiona aceasta situatie decat daca ne unim fortele".

Sanatatea globala in mainile companiilor

Jurgen Wasem, profesor la Universitatea Duisburg-Essen, vede avantaje clare in implicarea sectorului privat. "In sectorul privat exista o varietate de initiative concurente, dintre care unele pot avea succes. Dezvoltarea unui vaccin este foarte scumpa si riscanta".

In clipa de fata, mersul sanatatii mondiale este in mainile a patru mari producatori de vaccinuri si a mai multor companii mici de biotehnologie.

Aproape 80 de proiecte de creare a unui vaccin au fost lansate recent la nivel mondial, majoritatea sub forma de parteneriat intre marii giganti farmaceutici si companiile mai mici de biotehnologie. De pilda, compania germana Biontech lucreaza cu firma americana Pfizer. Cei mai promitatori candidati pentru lansarea unui vaccin provin din China, SUA si Germania.

Un far al sperantei: agentia globala de achizitii

Exista o ingrijorare la nivel international privind blocarea livrarii si preturile prea mari ale vaccinurilor. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vaccinul impotriva COVID-19 drept "bun de interes public".

Mai multe state, Uniunea Europeana si Fundatia Gates vor sa stranga peste opt miliarde de euro pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Acesti bani ar putea fi apoi folositi pentru crearea unei agentii de achizitii la nivel mondial pentru vaccinuri si medicamente, explica experta in sanatate Ilona Kickbusch. "Agentia ar putea distribui vaccinurile in mod corect in conformitate cu o schema convenita", spune Kickbusch, ea insasi membra a unui organism consultativ al OMS.

Multe dintre cele mai importante companii farmaceutice germane doresc sa sustina initiativa. Intr-o declaratie oferita DW, presedintele principalelor companii farmaceutice germane se angajeaza sa sustina ideea ca de inovatiile medicale impotriva COVID trebuie sa dispuna intreaga lume la preturi accesibile.

Pact de risc intre companii si politic?

Inca nu este limpede cum pot arata intelegerile dintre tari si industria farmaceutica. De exemplu, David Loew, seful producatorului de vaccinuri Sanofi Pasteur, a cerut autoritatilor un "pact de risc".

"Avem nevoie de promisiunea ca anumite volume vor fi achizitionate la un anumit pret", a declarat Loew pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Costurile si riscurile sunt enorme, a subliniat acesta.

"Avem si actionari care ar putea spune sa ne concentram mai bine pe ceva mai sigur", a spus seful Sanofi.

Un astfel de pact nu este neobisnuit, spune Ilona Kickbusch. "Modelul preferat al industriei farmaceutice consta in alocarea de bani publici pentru dezvoltarea unui vaccin, obtinandu-se o pozitie buna pe piata si realizarea de modele de pret dependente de volum si de tara".

O chestiune geografica

Ramane deschis modul in care poate arata modelul final, precum si chestiunea distributiei. Nu este inca foarte clar daca Statele Unite vor adera la o agentie de achizitii la nivel mondial, Washingtonul anuland participarea la conferinta din 4 mai. In plus, administratia americana critica OMS pentru ca este prea favorabila Chinei.

SUA - spre deosebire de UE - au deja un fel de agentie de achizitii. Asa-numita BARDA obliga companiile sa produca in SUA. Ea lucreaza deja cu gigantul farmaceutic european Sanofi, obiectivul fiind asigurarea de medicamente mai intai pentru SUA.

America nu este o exceptie din acest punct de vedere. Ministrul federal al Sanatatii, Jens Spahn, a subliniat importanta productiei in Europa. "Numai aici avem un nivel ridicat de securitate la livrare", a spus Spahn. Influentul miliardar american Bill Gates argumenteaza ca, pe fondul concurentei previzibile care va aparea, productia trebuie sa aiba loc si in tarile in curs de dezvoltare.

Este clar ca, daca situatia este influentata doar de fortele pietei, cele mai sarace tari din Africa, America Latina sau Asia vor fi ultimele care vor primi un vaccin. "Cred ca este foarte probabil ca disponibilitatea anumitor tari de a plati mai mult va juca un rol in aceasta chestiune", spune economistul pentru sanatate Jurgen Wasem.

Situatia ar putea fi similara cu gripa porcina acum zece ani. "Tarile bogate au cumparat tot ce se gasea pe piata vaccinului", spune Ilona Kickbusch.

Nicolas Martin

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#vaccin coronavirus, #vaccin COVID 19 , #vaccin