Universul artei gastronomice: inovatie in tehnica si in gusturi

Advertorial
Luni, 01 August 2016, ora 18:56
28371 citiri
Universul artei gastronomice: inovatie in tehnica si in gusturi

Atunci cand pasesti in universul gusturilor si placerilor culinare, descoperi cat de important este rolul pe care il joaca fiecare element din compozitia lui. De la alimente, ingrediente si condimente pana la ustensile, vesela si mobilier, toate acestea fac bucataria sa para un mic univers care te invita sa-l descoperi in totalitate prin mirosuri imbietoare si gusturi desavarsite.

Oamenii pasionati de gastronomie inteleg prin bucatarie mai mult decat un spatiu in care se gateste. Pentru acestia, ea reprezinta in primul rand o arta, o stiinta si, de ce nu, un stil de viata. Atat chefii, bucatarii profesionisti, cat si amatorii gatitutui, investesc enorm pentru a obtine perfectiunea in tot ce tine de gust si de aspectul mancarii. Acest tip de perfectiune nu poate fi obtinut insa fara inovatie, iar inovatia in domeniul culinar necesita in primul rand ustensilele necesare. Desigur, asta pe langa talent, rabdare, pasiune si bun gust.

Fie ca vorbim despre bucataria traditionala, fie ca ne referim la conceptul de bucatarie moleculara, orice succes gastronomic se bazeaza pe inovatie si pe tehnica. Un maestru bucatar care cauta mereu sa inoveze in arta lui are nevoie de cutite speciale, de instrumente pentru masurare, de vase de gatit corespunzatoare etc. De altfel, adevarata arta culinara consta si in priceperea chef-ului de a alege cele mai bune ustensile. Iar ustensilele de bucatarie sunt multe si complexe.

Pentru a ne face o idee mai clara, nu trebuie decat sa aruncam o privire pe site-ul unuia dintre cele mai cunoscute magazine de ustensile si ingrediente pentru bucatarie din tara. Doar la sectiunea de cutite de bucatarie profesionale, la FT-Shop vom gasi peste 16 categorii de cutite de absolut toate tipurile (in jur de 600 de modele). Unele sunt create special pentru feliat, altele sunt cutite pentru decojit si variaza in functie de cultura din care provin: europeana sau japoneza. In orice caz, fiecare dintre aceste tipuri de cutite reprezinta un "must-have" pentru orice chef sau bucatar amator care isi doreste sa inoveze in arta gastronomica.

Acestea fiind spuse, complexul gusturilor cu care ne bucura un chef profesionist reprezinta doar o mica parte din vastul univers al artei gastronomice. Elementele care compun acest univers nu se deschid oricui, iar descoperirea tuturor secretelor lui este pe cat de imposibila, pe atat de tentanta. Tocmai de aceea, in acest vast univers culinar, un adevarat gastronom poate fi comparat cu un astronom: inovatia este cea care ii permite sa descopere tot mai multe taine ale universului studiat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ingrediente bucatarie moleculara, #dispozitive bucatarie moleculara , #alimente