Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > vaccin
A   A   A

Universitatea Oxford cauta 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin contra COVID-19

Universitatea Oxford cauta 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin contra COVID-19
Foto: Arhiva Pixabay
Universitatea Oxford doreste sa recruteze peste 10.000 de persoane pentru cea de-a doua faza a unui studiu clinic, despre care a spus ca "progreseaza foarte bine", demarat pentru a dezvolta un vaccin impotriva noului coronavirus in parteneriat cu compania farmaceutica AstraZeneca.

Faza initiala a acestui studiu clinic (teste realizate pe pacienti umani), conceputa pentru a evalua siguranta si eficacitatea vaccinului, a fost lansata in aprilie pe o mie de voluntari intre 18 si 55 de ani. "Urmatorul studiu va fi realizat pe un esantion de pana la 10.260 de adulti si copii", au precizat reprezentantii Universitatii Oxford intr-un comunicat, citat de AFP.

"Studiul clinic progreseaza bine si vom demara acum teste pentru a evalua reactia imunitara indusa de vaccin la adulti cu varste mai avansate", a explicat profesorul Andrew Pollard, care coordoneaza Oxford Vaccine Group. Cercetatorii vor sa afle daca acest vaccin potential "poate sa ofere o protectie pentru o populatie mai mare".
Pe durata fazei a doua, reactia imunitara declansata de vaccin va fi evaluata pe persoane cu varste cuprinse intre 5 si 69 de ani.

Faza a treia va permite oamenilor de stiinta sa masoare eficacitatea vaccinului pe un grup amplu de voluntari cu varste de cel putin 18 ani.

Universitatea Oxford, al carei proiect este finantat si de guvernul britanic, a incheiat un parteneriat cu laboratorul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca pentru fabricarea si distribuirea in lumea intreaga a acestui vaccin in curs de dezvoltare.

In aprilie, Universitatea Oxford a demarat prima faza a studiului clinic si a anuntat un obiectiv foarte ambitios: acela ca noul vaccin sa devina disponibil pentru publicul larg in toamna acestui an.
Insa vineri, intr-o declaratie pentru BBC, profesorul Andrew Pollard a spus ca este "foarte greu de stiut momentul exact" cand cercetatorii vor obtine "dovezile ce atesta ca vaccinul functioneaza cu adevarat".

Vaccinul creat de cercetatorii de la Oxford se bazeaza pe un adenovirus modificat, care ii afecteaza pe cimpanzei. El permite "generarea unei puternice reactii imunitare dupa o singura doza si nu este vorba despre un virus replicant", care, totodata, "nu poate sa provoace o infectare continua la individul vaccinat".

Din cele 188 proiecte de cercetare aflate in desfasurare in lumea intreaga pentru gasirea unui vaccin, opt se afla in prezent in etapa studiilor clinice (realizate pe oameni), potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Gasirea unui vaccin este considerata singura cale posibila pentru revenirea la "normalitate" a omenirii, a prevenit in aprilie secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

Citeste si:
Facebook ShareTweet
 Vineri, 22 Mai 2020, ora 14:53

 Articol citit de 978 ori

Citeste si: