Un vaccin vechi de 100 de ani e privit ca o raza de speranta in lupta impotriva COVID-19

Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 13:00
48503 citiri
Un vaccin vechi de 100 de ani e privit ca o raza de speranta in lupta impotriva COVID-19
Foto: Arhiva Pixabay

Tot mai multi cercetatori iau in calcul ipoteza ca vaccinul impotriva tuberculozei, vechi de o suta de ani, ar putea fi de ajutor in lupta impotriva COVID-19, nu direct, ci indirect, prin efectele colaterale benefice produse in timp asupra organismelor celor vaccinati.

Informatia a fost vehiculata insistent in ultima perioada, in diverse tari ale lumii, iar cercetatorii au demarat diverse studii prin care spera ca vor identifica posibilitati reale de preventie, daca nu chiar tratament impotriva COVID-19.

Romanii cunosc bine vaccinul BCG, impotriva tuberculozei, dar multe state abia acum descopera efectele lui pozitive. Romania are vaccinul in schema obligatorie, iar pana in 1993 el se repeta si la varsta de 7 ani.

Tuberculoza si COVID-19 sunt doua boli complet diferite. Prima este cauzata de un anumit tip de bacterie, in timp ce a doua are drept cauza un virus. Dar exista indicii clare ca vaccinul BCG poate ajuta organismul uman sa isi construiasca o imunitate care sa raspunda pozitiv nu doar in fata tuberculozei, ci si a altor boli, prin efectele sale colaterale, a explicat dr. Denise Faustman, director la departamentul de imunobiologie de la Massachusetts General Hospital si profesor asociat de medicina la Harvard Medical School, relateaza CNN.

"Altfel spus, oamenii au inceput sa resimta efecte pozitive ale acestui vaccin, fara legatura cu tuberculoza", spune dr. Faustman, care a studiat timp de mai multi ani efectele vaccinului BCG asupra sistemului imunitar al diabeticilor de tip 1, iar acum studiaza acelasi subiect, dar in legatura cu cei care au si alte boli autoimune.

Inca nu este clar mecanismul prin care vaccinul BCG produce aceste efecte benefice, dar se banuieste ca este vorba despre o reactie pozitiva de raspuns a sistemului nostru imunitar.

Cum nu exista in acest moment vreun medicament sau un vaccin specific pentru COVID-19, ipoteza de lucru BCG este o adevarata raza de speranta, chiar daca acest concept este "un pic neconventional", remarca si dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase la Vanderbilt University School of Medicine.

"Vaccinul BCG este echivalentul 'pasei Hail Mary' (pasa lunga data in fotbalul american de obicei din disperare, in lipsa altei alternative, si cu o rata foarte mica de succes - n.red.). Este vorba despre un concept atat de 'outside-the-box' incat e greu sa fim optimisti, dar o sa vedem", a explicat dr Schaffner.

Cu toate acestea, mai multe tari fac teste si diverse evaluari ale eficacitatii vaccinului BCG in lupta cu actuala pandemie, incepand din Australia si pana in Olanda, relateaza CNN.

Iar dr Faustman si colegii sai se pregatesc sa faca acelasi lucru la Boston, parcurgand o procedura cu mai multe etape. Odata aceasta aprobata, echipa de specialisti spera ca in jur de 4.000 de cadre medicale sa se implice in testarile efective.

Vaccinul BCG are circa 100 de ani vechime si s-a dovedit a fi unul dintre cele mai sigure dezvoltate vreodata. Este supervizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, "peste 3 miliarde de oameni fiind deja vaccinati cu BCG", afirma dr. Faustman.

Cu toate acestea, sunt tari, inclusiv SUA, unde acest vaccin nu este obligatoriu si nu se administreaza regulat. Datele statistice arata, insa, ca in tarile in care populatia a fost vaccinata cu BCG rata deceselor de COVID-19 este mai scazuta, iar un studiu realizat de cercetatori din New York, dar nevalidat inca de revistele medicale de specialitate, pare sa confirme aceasta ipoteza.

Una dintre marile probleme legate de stabilirea unor concluzii definitive tine de faptul ca statele testeaza si raporteaza diferit datele statistice legate de COVID-19, dar si de faptul ca evolutia epidemiei este in diverse faze in acest moment. Insa este o ipoteza de lucru pentru cercetatori din diverse colturi ale lumii.

De exemplu, jurnalistii de la Euronews pun pe seama vaccinarii cu BCG explicatia pentru faptul ca Spania are peste 15.000 de morti din cauza COVID-19, in timp ce vecina Portugalia are in jur de 400.

Vezi AICI cele mai noi date statistice, in timp real, inclusiv numarul de cazuri la 1 milion de locuitori pentru fiecare tara in parte.

"Diferenta intre cele doua tari din peninsula iberica este misterioasa, dar o explicatie posibila ar avea legatura cu vaccinul BCG", relateaza Euronews, Spania, ca si Italia, neavand o politica obligatorie de vaccinare BCG.

O alta comparatie este facuta intre Japonia si Iran. Japonia a raportat mult mai putine decese decat Iranul, desi in ambele tari vaccinarea BCG este obligatorie de multe decenii. Exista insa o diferenta importanta: In Japonia obligativitatea a fost introdusa in 1947, iar in Iran - abia in 1984. Cercetatorii banuiesc ca mortalitatea mai mare inregistrata in Iran ar fi cauzata de faptul ca varsnicii din aceasta tara nu au fost vaccinati BCG in tinerete.

Un argument in plus ar veni si din Germania. In regiunile din estul tarii, care au fost sub regim comunist pana la caderea Zidului Berlinului si unde vaccinarea BCG a fost obligatorie, numarul de cazuri confirmate cu COVID-19 este mai mic fata de cel inregistrat in partea occidentala a tarii, relateaza Euronews, citand studii facute de specialisti.

C.B.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#vaccin BCG coronavirus Covid , #virus China