Copiii, notati la scoala in functie de greutate?

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 10:07
2786 citiri
Copiii, notati la scoala in functie de greutate?

"Sa dam copiilor mai slabi note mai mari", aceasta este propunerea lui Pierre Dukan, un nutritionist francez cunoscut pentru dieta Dukan, devenita foarte populara, dar si generatoare de controverse printre nutritionistii Occidentului.

In lupta Frantei impotriva obezitatii infantile, Dukan considera ca ar fi mai mult decat bine-venit ca sistemul de invatamant sa favorizeze copiii cu greutate normala sau care slabesc prin acordarea unor note suplimentare - note pentru silueta.

Propunerea lui a fost facuta intr-o carte de 250 de pagini, intitulata "Scrisoare deschisa catre viitorul presedinte", carte din care el a trimis cate un exemplar catre toti cei 16 candidati pentru alegerile prezidentiale din Franta din acest an.

Dieta lui Dukan, prezentata si ea intr-o carte, a fost vanduta in opt milioane de exemplare peste tot in lume.

Propunerea lui Dukan merge pana la a sugera ca elevii de liceu care se pregatesc de bacalaureat sa isi poata alege un examen optional de "greutate ideala", la care sa poata acumula puncte suplimentare daca reusesc sa isi mentina un indice de masa corporala intre 18 si 25 (valoarea care indica normalitatea). Si cei supraponderali ar putea alege optiunea respectiva, urmand, timp de doi ani, un curs (la fel, optional, in cadrul programei de liceu); acestia, la final, ar putea sa obtina punctaj dublu daca in cei doi ani reusesc sa slabeasca sanatos si sa isi mentina greutatea corporala.

In opinia autorului propunerii, motivatia ar fi absolut extraordinara pentru copii si ar avea rezultate majore pentru sanatatea, dar si pentru psihicul lor.

Propunerea lui Dukan vine in contextul in care obezitatea este o problema tot mai mare pentru Franta, in special in cazul copiilor, iar nutritionistii blameaza sedentarismul si alimentatia incorecta (junk-food) pentru aceasta.

In datele World Health Organisation - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), 50,7% din populatie (populatia Frantei) era supraponderala in anul 2010, din care 18,2% sufereau de obezitate.

"Acest lucru este o problema serioasa. Din 1960, numarul persoanelor supraponderale din Franta a crescut de la 500.000 de persoane la 22 de milioane si continua sa urce in fiecare an", a conchis Dukan. El considera ca, la un astfel de nivel, la asemenea cifre, problema nu mai ramane doar una de sanatate, ci devine una politica si liderii natiunii trebuie sa o ia in calcul.

Pe langa propunerea adresata clasei politice, cartea lui Dukan contine 119 alte sugestii pentru viitorul presedinte francez in legatura cu modalitati de combatere a fenomenului obezitatii. Una dintre aceste sugestii, spre exemplu, este de creare a unui concept de restaurant francez de tip fast-food, dar care sa serveasca versiuni sanatoase ale omniprezentilor cartofi prajiti si burgeri.

Reputatia internationala castigata de Dukan se bazeaza pe conceptul sau de dieta pentru slabit, criticat de unii nutritionisti pentru efectele secundare aparute pe durata dietei. Citeste mai mult despre Un nutritionist francez propune notarea copiilor, la scoala, in functie de greutate pe Think Outside the Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#note copii scoala greutate, #dieta Dukan, #obezitate Franta, #copii slabit , #dieta