Un marker, capabil sa decodifice programul vietii

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 14:11
2895 citiri
Un marker, capabil sa decodifice programul vietii

Timp de 20 de ani, un grup de medici si biologi de la Universitatea din Uppsala (Suedia) au studiat evolutia vietii, testand doua grupuri de barbati si femei aflati la varsta a treia, pentru a identifica factorii care programeaza imbatranirea si in cele din urma, decesul.

Cercetarile sunt de lunga durata si impun rabdare

Grupul era compus din doua mii de persoane voluntare, toti suedezi, avand o varsta medie de 70 de ani la data inceperii experimentului, noteaza Factroom.

Decesele au inceput in proportie mai insemnata dupa primii 8 ani, accetuandu-se ulterior, astfel incat, dupa 13 ani, circa un sfert din lot era disparut.

Cercetarile axandu-se atat pe mijloace statistice, cat si pe cele strict biologice, au inceput luand in calcul influenta factorilor clasici, analizati in gerontologie: varsta, evolutia eventualelor boli, medicamentele administrate, variatia in greutate, fumatul, obiceiurile alimentare.

Dupa ce au eliminat influenta tuturor acestor factori, cercetatorii s-au oprit la prezenta in plasma umana a unei proteine, cunoscuta sub numele de "catepsina S", a carei existenta este codificata de gena.

"Catepsina S" ar putea ascunde codul vietii

Cercetarile efectuate si publicate in Technology Review au demonstrat ca nivelurile scazute de catepsina S, existente in organism, programeaza decesul persoanei intr-un interval de doua ori mai scurt decat in cazurile cand nivelurile sunt mai ridicate.

Decesul intervine atat prin imbatranire normala, cat si prin evolutia accelerata a unor boli deja existente, de obicei cele cardiace sau canceroase.

Concluzia cercetatorilor este ca, in functie de concentratia in organism a proteinei catepsina S, se poate diagnostica speranta de viata la un moment dat a persoanei in varsta, atat prin procesul natural de imbatranire, cat si prin evolutia bolilor, pe care proteina le stimuleraza daca se gaseste in anumite cantitati.

Cu alte cuvinte, catepsina S poate fi un biomarker capabil sa furnizeze informatii cu privire la modul in care viata individului este programata in viitor.

Cercetarile sunt inca prea putin avansate pentru ca respectivele informatii sa poata oferi precizie in conluzii, dar este important faptul ca a fost idenificat un reper, capabil sa fie folosit ca indicator.

Principiul a fost stabilit. Detaliile urmeaza

Abia de acum incolo, munca cercetatorilor urmeaza a fi orientata spre detalii, pentru a putea obtine, de la markerul identificat, codul dupa care lucreaza in timp.

Atunci se va putea trece nu numai la descifrarea codului vietii, dar si la influentarea acestuia prin mijloace de laborator.

Cercetatorii stiu prea bine, insa, ca omul nu este multumit sa afle numai cand este programat sa moara, el vrea sa stie cum sa-si influenteze programul, ca sa traiasca mai mult.

Acesta este, poate, principalul scop al cercetarilor, dar pana a ajunge la el, nu se poate evita parcurgerea unor inevitabile etape, care se masoara in luni si ani. Ideal ar fi sa nu se masoare in decenii.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#marker codul vietii, #cauze imbatranire, #prelungire viata , #imbatranire