Tulpină de virus nemaiîntâlnită în lume, descoperită în Hawaii. Pe cine ar putea distruge în masă

Joi, 12 August 2021, ora 01:209647 citiri
Tulpină de virus nemaiîntâlnită în lume, descoperită în Hawaii. Pe cine ar putea distruge în masă
Morbillivirus descoperit în insula Hawaii Foto: BBC

Oamenii de știință de la Universitatea din Hawaii au identificat în apele din zonă o tulpină de virus nemaiîntâlnită până acum în întreaga lume. Ei se tem că aceasta are potențialul de a provoca moartea în masă a mamiferelor marine.

Morbillivirusul, așa cum este denumit agentul patogen, este un grup larg de viruși care provoacă rujeola la oameni, tulburări la câini și pisici și pesta la bovine, însa tulpina cetacee găsită anterior la delfini și balene, nu poate infecta ființele umane, potrivit IFLS Science.

”Eșuarea delfinului din specia Fraser din anul 2018 a dezvăluit că avem o tulpină nouă și foarte diferită de morbillivirusul de aici, din apele din Hawaii, de care nu am fost conștienți anterior”, a spus Kristi West, autorul principal al studiului și al cercetărilor de la Institutul de biologie marină Manoa din Hawaii.

În 2013, au fost descoperite două tulpini de morbillivirus la delfinii din sudul Oceanului Pacific, care au dus la moartea a cel puțin 50 de astfel de mamifere marine în Australia de Vest și peste 200 în Brazilia.

Descoperire de proporții istorice la Ierusalim: Evenimentul confirmat de scrierile din Biblie

Noul morbillivirus de cetacee a fost găsit doar la un singur delfin până acum, dar cercetătorii explică faptul că sunt recuperați numai 5% din animalele marine, care mor în apele din Hawaii.

Descoperirea acestui nou virus la delfinii din specia Fraser este deosebit de îngrijoratoare, deoarece aceștia sunt o specie care migrează între oceanul deschis și zonele de coastă.

Ei sunt foarte sociabili și interacționează îndeaproape cu alte populații de cetacee. Riscul ca virusul să circule în Pacific este destul de mare. Dacă acest lucru se va întâmpla, am putea vedea o mortalitate în masă în rândul mamiferelor marine, iar unele specii ar putea fi împinse chiar spre dispariție.

Descoperire istorică într-un faimos oraș: Calul troian, vestitul simbol al Greciei antice

”Aici în Hawaii, avem multe specii, care pot fi vulnerabile. Spre exemplu, balenele ucigașe sunt pe cale de dispariție, estimându-se că mai există doar 167 de exemplare. Dacă virusul s-ar răspândi la acestea, ar fi un mare pericol”, au anunțat cercetătorii.