Tu stii cum sa iti ajuti copilul sa se descurce mai bine la scoala?

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 06:53
5606 citiri
Tu stii cum sa iti ajuti copilul sa se descurce mai bine la scoala?
Foto: Arhiva Ziare.com

A inceput un nou an scolar, cu bucurii si cu emotii, atat pentru copii, cat si pentru parinti, care de cele mai multe ori sunt chiar mai stresati decat cei mici, in aceasta perioada.

Odata cu inceperea anului scolar, familia trebuie sa se adapteze unui nou stil de viata, care este dictat in mare parte de programul copiilor. In ziua de astazi, cei mici au uneori un program mai incarcat si mai solicitant decat cel al multor adulti.

Sunt copii care dimineata merg la scoala si stau acolo timp de 5-6 ore, dupa care continua cu meditatii sau diverse cursuri (pictura, dansuri, diverse sporturi), ajung acasa si au teme de facut, iar cand sa se joace deja e ora de somn.

Un astfel de program necesita o alimentatie hranitoare, echilibrata si diversificata, astfel incat copiii sa beneficieze de nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii fizice, dar si intelectuale, sustine nutritionistul Anca Fota.

Cerintele legate de performanta scolara sunt tot mai severe si tot mai multi copii sunt stresati de aceasta presiune. I-ar ajuta mai multa incurajare si sustinere din partea parintilor si profesorilor si mai multa grija fata de stilul lor de viata.

Vezi si cum Cum convingi copilul sa se trezeasca dimineata? Cat timp trebuie alocat activitatilor extrascolare?

Asadar, mai ales in perioada scolii, orice copil are nevoie de urmatoarele:

1. Sustinere morala (atentie acordata, incurajare, motivare, apreciere, recunoasterea meritelor) ;

2. Odihna suficienta (sa nu aiba telefon sau calculator in dormitor si sa aiba un program regulat de somn de 8-9 ore, in intervalul 22:00-07:00) ;

3. Hidratare eficienta (cu apa, nu sucuri, mai ales acidulate si cu multe zaharuri) ;

4. Alimentatie hranitoare si echilibrata (fructe, legume, leguminoase, nuci, seminte, cereale integrale, oua, produse lactate, peste, carne) cu alimente si preparate cat mai naturale si mai putin procesate si preparate termic;

5. Miscare fizica (practicarea unui sport, dar nu neaparat la nivel de performanta, miscare in aer liber, plimbari in natura) ;

6. Relaxare si distractie (citit, ascultat muzica, jucat pe calculator sau cu alti copii, excursii, tabere).

In principiu, copiii sunt oglinda parintilor si mediului in care traiesc; ei invata prin imitatie, iar atunci cand un copil manifesta un anumit comportament in mare parte este comportamentul celor din jurul lui.

Asadar, daca ne dorim copiii exemplari, atunci noi, adultii, trebuie sa fim mai intai un exemplu bun de urmat.

Acum, vorbind strict de alimentatie, este foarte important pentru copii sa manance in timpul programului pe care il au la scoala.

Fie ca au program dimineata sau dupa-amiaza, este foarte bine ca in pauzele dintre ore copiii sa aiba gustari care sa ii hraneasca si sa le dea energie in mod constant, pentru a putea avea performantele dorite.

Si mai important decat a avea pachetel este si ce contine acesta, deoarece creierul are nevoie de anumiti nutrienti, care nu se gasesc chiar in orice fel de mancare.

O alimentatie care sa sustina performanta scolara ar trebui sa cuprinda urmatoarele:

1. Alimente bogate in grasimi bune (in special omega 3, care se gaseste in majoritatea sortimentelor de nuci si seminte) ;

2. Complexul de vitamine B, care stimuleaza sistemul nervos;

3. Vitamine si minerale (dintre care cele mai importante ar fi calciul si magneziul, care au rol in capacitatea de concentrare si relaxare a sistemului nervos) ;

4. Si sa nu contina alimente la care copilul are intoleranta sau alergie (pentru a nu-i cauza stari de oboseala, lipsa de concentrare si neatentie).

Asadar pachetelul de acasa este foarte important pentru hranirea creierului si ar fi bine sa contina; fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte, diverse produse de origine animala.

De asemenea, ar fi bine sa fie evitate sucurile acidulate si bogate in zaharuri si dulciurile concentrate, care pot da stari de agitatie, lipsa de concentrare si neatentie, urmate de stari de moleseala si lipsa de energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#sfaturi inceput scoala, #pachetel scoala, #nutritie copii , #nutritie
Comentarii
Poza BURUCEAGA
BURUCEAGA
rank 1
mai cu rosii,mai cu ceapa,mai cu oua ! asta e !