Tu stii ce mananci? Cum ne protejam copiii de raceli prin alimentatie

Sambata, 08 Februarie 2020, ora 18:00
15144 citiri
Tu stii ce mananci? Cum ne protejam copiii de raceli prin alimentatie
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Ne aflam intr-o perioada dominata de populara raceala, acea perioada din an in care camerele de garda se umplu de bolnavi, iar scolile si gradinitele se inchid in fata iminentei epidemii de gripa.

Din pacate, copiii fac parte din grupa de varsta expusa, dar si vulnerabila, din cauza dezvoltarii incomplete a sistemului imunitar, in special in cazul micutilor de pana in 5 ani.

Cu toate acestea, nu toti copiii ajung sa contacteze virusul gripal sau sa "raceasca", chiar daca au intrat in contact cu boala. Ba mai mult, unii dintre ei manifesta forme extrem de usoare ale aceluiasi virus.

Ce anume ii face mai rezistenti pe unii sau cum pot parintii sa intareasca imunitatea propiilor copii pe cale naturala, fara pastile sau interventii costisitoare?

Iata cateva idei de alimente indispensabile, care sustin si fortifica sistemul imunitar al copiilor:

Legumele verzi

Frunzele, in special, sunt pline de vitamine, minerale si multi alti antioxidanti ce sustin refacerea ADN-ului, proces extrem de important in formarea si activarea de anticorpi naturali-acele celule care se formeaza atunci cand organismul nostru intra in contact cu substante "straine", de exemplu... virusurile gripale sau paragripale.

Cu toate ca sunt mai greu acceptate de copii, legumele frunzoase pot deveni alimente gustoase intr-un sandwich compus cu multa imaginatie sau o salata colorata, care poate insoti alimentele preferate ale copilului (snitel la cuptor, burger de casa sau o pulpita de pui la gratar).

Ardeiul gras

Se stie deja ca cel mai puternic antioxidant cunoscut este vitamina C si ca suplimentele cu aceasta vitamina pot scurta mult un episod de gripa sau raceala. Natural, vitamina C se gaseste intr-o varietate de legume si fructe, insa in cea mai mare cantitate o gasim in... banalul ardei gras, nu in lamaie sau portocale.

Pentru copii, o jumatate de ardei poate sa inlocuiasca o felie de paine dintr-un sandwich sau sa constituie un bun suport pentru cremele de branza sau salata de vinete.

Ciupercile

Pentru a functiona la capacitate maxima, sistemul imunitar are nevoie de limfocite tinere, acele celule cunoscute sub denumirea de celule albe in formarea carora este nevoie de zinc.

Ciupercile pot constitui o sursa redutabila de zinc, mai ales ca fac parte din legumele mai usor acceptate de copii in preparate de genul ciuperci umplute sau quesadilla cu carne tocata si rosii.

In plus, anumite tipuri de ciuperci contin substante capabile sa lupte direct cu virusurile, bacteriile sau celulele tumorale-un motiv in plus de a pune in cosul de cumparaturi o casoleta cu champignon, pleurotus sau ciuperci shiitake.

Oua, carne, peste = PROTEINE

Toti anticorpii, acele celule formate de sistemul imunitar pentru a lupta cu microorganismele, sunt la baza proteine.

Deci din alimentatia copiilor nu trebuie sa lipseasca in nici o zi sursele de proteine complete si de calitate pe care le gasim in oua, branza maturata, muschi de porc, pulpa de curcan sau peste, alimente acceptate cu usurinta de micuti in burgerii si chiftelutele gatite la cuptor, supe sau ciorbe, fripturici.

Pentru copiii vegetarieni se recomanda consumul de leguminoase boabe, cum ar fi mazarea, lintea, nautul sau fasolea bob in asocieri cu orez sau ciuperci astfel incat toate mesele sa asigure un aport de aminoacizi cat mai variati.

Iaurtul

Anumite microorganisme pot actiona si la nivel intestinal, determinand simptome de genul greata, varsaturi, diaree asociate cu simptomele clasice ale racelii.

Sistemul digestiv dispune de aparare proprie la nivelul mucoaselor, sistem fortificat de microbiomul intestinal sau totalitatea bacteriilor saprofite, bune, de la nivelul mucoasei intestinale, bacterii ce opresc colonizarea microorganismelor rele.

Iaurtul, kefirul, sana sau laptele acrit (covasit) de tara reprezinta o sursa excelenta de pre si probiotice, care sustin si refac acest sistem minunat al organismului.

Un mic dejun cu iaurt, cereale si fructe, fie ele si uscate, este suficient pentru a veni in ajutorul sistemului imunitar al copilului.

Usturoiul

Pe langa faptul ca este recunoscut ca antibacterian si antiviral natural, traditionalul usturoi participa si la formarea de celule albe datorita bogatiei de antioxidanti pe care o aduce ca aport.

Folosit ca simplu condiment in chiftelute si burgeri sau la prepararea dressingurilor pentru salate si peste, 50g de usturoi pe zi pare sa fie suficient pentru un plus semnificativ in lupta cu gripa si raceala.

Pe langa toate acestea, pentru un sistem imunitar pregatit de lupta, copiii ar trebui sa consume zilnic fructe si legume cat mai divers colorate, astfel incat sa se asigure un aport variat de vitamine, suficienta apa, sa se miste minim o ora in aer liber si sa li se asigure cel putin 2 ore de somn inainte de ora 24, tocmai pentru a da timp proceselor naturale de crestere si refacere ale organismului.

Articol semnat de Dr. Elena Tambrea, Medic nutritionist Clinica de Nutritie KiloStop Junior si Trainer Academia de Nutritie "Sanatate, Te Iubesc!"

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#legume iarna, #alimentatie raceala, #preventie raceala, #legume copii , #legume