Tu stii ce mananci? Cele mai bune fructe si legume de toamna pentru copii. Sfatul nutritionistului

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 08:51
8998 citiri
Tu stii ce mananci? Cele mai bune fructe si legume de toamna pentru copii. Sfatul nutritionistului
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cu totii stim ca instalarea anotimpului rece ne face mai sensibili la prezenta microorganismelor, mai indispusi, ba chiar uneori mai tristi.

Popular, numim aceasta stare astenie de toamna, o situatie mai speciala in care se gaseste corpul nostru atunci cand trebuie sa faca fata schimbarilor de temperatura si de ritm circadian si a carei caracteristica principala este scaderea imunitatii.

Una dintre cele mai afectate grupe de varsta pare sa fie 0-6 ani, si datorita faptului ca in acasta perioada se definitiveaza dezvoltarea sistemului imunitar, drept pentru care, in aceasta perioda, copiii experimenteaza mai des raceli caracterizate de episoade inflamatorii ale tractului respirator superior.

O solutie de necontestat este vaccinarea, insa, pe langa aceasta, este extrem de important sa stimulam si sa ajutam imunitatea celor mici prin surse naturale de antioxidanti provenite, bineinteles din fructe si legume precum si din alte surse alimentare.

Vitamina C

Unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, vitamina C creste absorbtia fierului, participa la mentinerea integritatii tesuturilor moi si activeaza sistemul imunitar prin cresterea leucocitelor, a imunoglobulinelor si a interferonului, luptand astfel impotriva actiunii virusurilor.

Un top 10 al celor mai bogate surse naturale de vitamina C situeaza pe primul loc patrunjelul verde urmat de ardeiul gras, broccoli, kiwi, portocale, capsuni, conopida, ananas, coacaze negre si rosii.

Vitamina D

Rolul major al vitaminei D este acela de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor in sange, de a imbunatati functia musculara, de a sustine cresterea si dezvoltarea la copii (atat osoasa cat si neuropsihica) si de a intari sistemul imunitar.

Rezultatele preliminarii ale ultimelor studii arata ca Vitamina D poate constitui un factor de preventie pentru diabet, hipertensiune, boala Alzheimer si cancer.

Vitamina D este produsa de catre corp la nivelul pielii sub actiunea razelor solare atunci cand radiatiile ultraviolete depasesc nivelul 3 de intensitate. De aceea, in perioada rece, in zona tarii noastre, majoritatea populatiei testate, in special copiii, experimenteaza scaderi ale nivelului de vitamina D in sange.

Din pacate sursele exogene de vitamina D sunt putine si insuficiente si de aceea se recomanda suplimentarea cu vitamina D in lunile cu R la copii (septembrie-aprilie). Totusi, cateva alimente pot sa vina in completare prin continut de vitamina D cu biodisponibilitate superioara suplimentelor: uleiul de peste, pestele gras, ficatul, organele, untul.

Vitamina A

Vitamina A este extrem de importanta in crestere, mentinerea integritatii vederii dezvoltare si mentinerea integritatii mucoaselor, vitamina A se gaseste din belsug in ficat, organe, galbenus dar si in broccoli, spanac, cartofi, pepene galben, morcovi ardei si rosii.

Zincul

Un oligoelement ce poate sa sustina activ imunitatea in perioada de tranzitie este zincul. Rolul sau in corp este acela de a regla sistemul imunitar prin activarea limfocitelorT, de sustinere a diviziunii celulare, mobilizarea vitaminei A, sustinerea sistemului osos, reglarea metabolismului si sustinerea functiei cognitive.

Surse bogate de zinc gasim in carne rosie, peste, fructe oleaginoase, oua si lactate dar si din broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, salata verde,, dovleac, spanac si rosii.

Bacteriile bune

Probioticele sau bacteriile benefice organismului uman contribuie la sustinerea sistemului imunitar datorita participarii lor active la formare anticorpilor, in special in fazele acute de boala.

Sursele cele mai sanatoase si la indemana le constituie lactatele acrite natural dar si muraturile, care alaturi de legumele si fructele congelate reusesc sa mentina intact continutul de vitamine si minerale din alimente.

In concluzie, un consum cat mai variat din legume si fructe proaspete dar si murate sau congelate (preparate in mancarici sau smoothie-uri delicioase), asociate cu proteine de calitate superioara poate sa tina departe de cei mici, dar si de noi, cei mai mari, microorganismele nedorite astfel incat sa ne bucuram de frumusetea fiecarui anotimp, fie el cu temperaturi joase.

Articol semnat de Dr. Elena Tambrea

Dr. Elena Tambrea preda Nutritie pentru Copii si Nutritie pentru Gravide in cadrul cursului de Tehnician Nutritionist organizat de Academia de Nutritie "Sanatate, Te Iubesc!"

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fructe toamna, #legume toamna, #vitamine toamna, #nutritionist Elena Tambrea , #vitamine