Tu stii ce mananci? Cat de important este laptele in alimentatia celui mic

Sambata, 23 Noiembrie 2019, ora 17:43
6839 citiri
Tu stii ce mananci? Cat de important este laptele in alimentatia celui mic
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Intrebare: "Laptele e bun sau rau pentru copilul meu?". Raspuns: "Depinde!"

La sugar, se stie ca laptele de mama este alimentul speciei, ideal, complet, care asigura cresterea armonioasa. Pana la 2 ani e bine sa mentinem aportul de lapte de la san sau formule de lapte praf, adaptate perfect nevoilor si tolerantei copilului mic.

Dupa varsta de 2 ani, nu se mai recomanda alimentatie predominent lactata. Adica, laptele ramane un aliment complet si important, dar nu principal.

Ce fel de lapte recomandam dupa 2 ani?

Se recomanda lapte de vaca la cei care nu au alergii sau intolerante alimentare specifice.

Se poate opta si pentru lapte de capra, cu virtuti cunoscute de toata lumea. Nu exista studii serioase privind administrarea altor tipuri de lapte la copil (oaie, magarita, camila etc).

Utilizati forma de lapte pasteurizat, pentru ca este sigura din punct de vedere sanitar (nu are microbi). Pasteurizarea nu afecteaza calitatea nutritiva a laptelui. Folositi intotdeauna lapte integral.

Dati copilului lactate integrale, neindulcite, fara alte adaosuri. Adaugati voi fructe proaspete in compozitia lor.

Derivatele lactate (branzeturi proaspete si mai ales cele maturate) sunt foarte hranitoare, fiindca contin cantitati considerabile de proteine si minerale. Sunt benefice pentru copil.

Untul, smantana grasa, mascarpone, frisca etc. contin predominant grasimi si nu au potential iritativ digestiv asa de mare. Se pot integra cu succes in preparate.

Atentie insa la cantitatea zilnica totala de produse lactate pe care o oferiti copilului. Daca se depaseste limita tolerantei digestive, care este specifica, diferita de la copil la copil, pot duce la tulburari digestive mari si cronice (fie prin alergizare, fie prin epuizare enzimatica).

Concluzie:

Dati copilului zilnic lapte si derivatele sale. Fiti atenti la toleranta digestiva sau eventualele efecte secundare generale, care pot aparea la administrarea acestui minunat aliment care este laptele, sub toate formele lui.

Articol semnat de Dr. BODEA RALUCA SIMONA, medic primar pediatru, care de peste 20 ani se ocupa cu alergiile si intolerantele alimentare la copilul mic sau mare.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfaturi lapte copil, #lapte bun copii, #pediatru sfaturi lapte, #Tu stii ce mananci, #doctor Bodea pediatru , #lactate