Tu stii ce mananci? Afla totul despre consumul de oua in cazul copiilor mici - sfatul nutritionistului

Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 10:30
11453 citiri
Tu stii ce mananci? Afla totul despre consumul de oua in cazul copiilor mici - sfatul nutritionistului

Ouale sunt alimente complete, care sunt indicate in alimentatia celor mici destul de repede in faza de diversificare, dupa legume, fructe si cereale. Asta tocmai pentru ca sunt bogate in proteine de cea mai buna calitate, vitamine si minerale.

Intr-un ou mediu, de aproximativ 60 de grame, gasim 6 grame de proteine (adica intre un sfert si jumatate din cantitatea necesara unui copil de pana la 3 ani), vitamine, dintre care cele mai importante - vitamina A buna pentru vedere, vitamina D importanta pentru absorbtia calciului, vitamina B12 importanta pentru dezvoltarea creierului -, minerale precum fier, calciu dar si grasimi saturate (care favorizeaza ateroscleroza) - doar 1,5 gr per ou si nesaturate - omega 3- care e importanta pentru creier si protejeaza de ateroscleroza.

Acest aliment se introduce dupa varsta de 6 luni, intai galbenusul fiert tare, iar dupa un an, deoarece e un alergen important, se introduce si albusul, care trebuie gatit. Se incepe cu 1-2 oua pe saptamana, insa dupa varsta de 8 ani se poate consuma un ou pe zi fara riscul de a creste valoarea colesterolului. Ca moment al zilei sunt perfecte ca mic dejun, chiar gustare sau pranz si de evitat seara deoarece sunt greu de digerat.

Este extrem de important ca oul sa fie de gaina sau prepelita, evitandu-se cele de rata sau gasca, deoarece pot transmite bacterii ce cauzeaza toxiinfectii severe precum E. Colli sau Salmonella. De asemenea, nu se recomanda consumul de oua crude la copii - mai ales albusul in creme sau spume de fructe - decat dupa 3-4 ani, din cauza potentialul sau alergenic, iar acestea trebuie luate dintr-o sursa sigura. Bineinteles ca sunt preferate cele de tara, dar daca nu cunoastem funizorul indicate sunt cele din magazin.

Variante excelente de preparare ale acestora sunt fie fierte tare, fie omleta sau la cuptor in budinci.

Ouale prajite sunt contraindicate copiilor, pentru ca sunt greu de digerat si prajelile se asociaza cu risc cancerigen.

Acum, ca se apropie Sarbatorile Pascale, iar oul este in centrul atentiei, vreau sa mentionez ca ouale fierte pot fi consumate in maximum o saptamana de la fierbere, chiar si tinute la rece, deoarece prin fierbere se distruge pelicula protectoare a acestora si bacterii patogene pot intra prin porii acestora si cauza toxiinfectii alimentare. Asa ca evitati ouale gata vopsite din magazin.

E bine sa nu depasim 2 oua pe zi, iar in special pentru copiii mici (eu recomand acest lucru chiar si pacientilor mei adulti) indicate sunt metodele naturale de colorare, asa cum faceau bunicii nostri. Asa putem purta traditia mai departe si evita ingestia de chimicale.

Astfel putem vopsi ouale cu foi de ceapa pentru rosu caramiziu, sfecla pentru roz, turmeric pentru galben, urzici sau spanac pentru verde, afine sau varza pentru albastru.

Asadar, oul este un aliment complet, pe care eu il recomand micilor mei pacienti. El merita introdus in alimentatie sub diverse forme, in functie de preferintele copiilor. Aveti insa grija la ouale prajite.

Sarbatori fericite!

Dr. Amalia Arhire, medic specialist endocrinolog si nutritionist in cadrul Clinicii de Nutritie KiloStop

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Tu stii ce mananci, #oua fierte copii, #oua Paste, #nutritie oua , #nutritie