Trei modalităţi pentru a gestiona mai bine stresul cotidian

Advertorial
Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 17:56
5381 citiri
Trei modalităţi pentru a gestiona mai bine stresul cotidian
stres FOTO: Pexels.com

Rate la bancă, probleme de familie, prea puţin timp liber, nemulţumiri la locul de muncă. Cei mai mulţi dintre noi se confruntă zilnic cu cel puţin una dintre aceste probleme. Nu este de mirare că stresul ne acaparează vieţile şi găsim din ce în ce mai puţine motive să zâmbim şi să fim binevoitori unii cu ceilalţi. Chiar dacă unele probleme şi dificultăţi sunt inevitabile şi nu stă în puterea noastră să controlăm evoluţia diferitelor situaţii care ar putea avea un impact inclusiv asupra vieților noastre, putem să găsim modalităţi prin care să ţinem stresul sub control, prin care să ne simţim mai conectaţi cu propria persoană şi care să ne ajute să ne liniştim mintea. Iată trei strategii care te pot ajuta şi pe tine să îţi regăseşti starea de bine, chiar şi când lucrurile se complică în jurul tău.

1. Ritualuri personale

Fiecare dintre noi avem propriile noastre tipuri de rutină, care ne ajută să ne gestionăm mai bine zilele sau programul de lucru. Este important, de exemplu, să ai o rutină de îngrijire personală sau de activitate fizică. Cu toate acestea, există o diferenţă semnificativă între rutină şi ritual. Dacă rutina implică aproape de fiecare data un automatism, ritualul implică atenţie şi conştientizare. Un ritual de relaxare, fie că este o baie caldă cu uleiuri parfumate, o lectură savuroasă şi o ceaşcă de ceai sau un pahar de vin roze şi o conversaţie spumoasă cu o prietenă, are rolul de a te scoate dintr-o stare tensionată, de a-ţi readuce atenţia asupra prezentului, asupra necesităţilor tale sau a lucrurilor plăcute din viaţa ta. Cel puţin o dată la câteva zile, fă-ţi timp pentru propriul tău ritual şi vei observa că aceste momente de destindere te ajută să-ţi redobândeşti echilibrul emoţional.

2. Calitatea gândurilor

De la filosofii antici, la experţii în neuroştiinţe moderni, există un acord asupra importanţei felului în care gândim asupra calităţii vieţii. Există mii de cărţi, probabil, care tratează chestiunea gândirii pozitive, dar şi studii care explică felul în care gândirea negativă ne poate afecta sănătatea. Orice gând presupune, de fapt, un circuit neuronal care, la rândul său, este capabil să atragă după sine o reacţie chimică, respectiv secreţia de hormoni de stres sau de hormoni responsabili cu starea de bine. Gândurile negative pot determina o creştere a nivelului de hormoni responsabili de stres, ceea ce, pe o perioadă extinsă, poate duce la probleme serioase legate de hipertensiune, digestie, piele etc. Desigur, nu toate gândurile negative sunt inutile, unele au un rol important, însă încearcă să-ţi faci o obişnuinţă din limitarea sau alungarea celor legate de probleme sau situaţii care nu sunt responsabilitatea sau sub controlul tău.

3. O mai bună organizare

Una dintre cele mai stresante situaţii recurente în care ne regăsim foarte mulţi dintre noi se referă la senzaţia unei acute lipse de timp. Deşi timpul zboară cu adevărat, o mai bună organizare şi o mai bună gestionare a sarcinilor poate să te ajute să scapi de această presiune. Verificarea frecventă a mesajelor şi publicaţiilor de pe reţelele de socializare, tergiversarea sarcinilor dificile, amânarea unor activităţi reprezintă, alături de multe altele, modalităţi de a-ţi limita timpul liber. Crearea unei discipline în viaţa personală şi profesională nu te va limita, aşa cum cred în mod eronat multe persoane, ci îţi va oferi mai multă libertate. Alegând să lucrezi inteligent, concentrant şi fără întreruperi, făcând liste de priorităţi şi planificându-ţi angajamentele şi sarcinile astfel încât le poţi rezolva în cel mai scurt timp, vei observa că la finalul zilei ai mai multe ore libere pe care le poţi petrece alături de cei dragi.

Fără să ne dăm seama, stresul ne poate fura multe din plăcerile simple de zi cu zi. Inspiră-te din sfaturile noastre de mai sus, şi fă-ţi propria ta strategie de gestionare a stresului, astfel încât să te bucuri de mai multe momente de destindere!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stres, #stres cotidian, #gestionare stres , #stiri sanatate