Transpirația, pe cât de supărătoare, pe atât de sănătoasă. Ce remedii pot fi folosite atunci când devine o problemă

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 01:004103 citiri
Transpirația, pe cât de supărătoare, pe atât de sănătoasă. Ce remedii pot fi folosite atunci când devine o problemă
Transpirația este supărătoare FOTO Arhivă Ziare.com

Ne deranjează de foarte multe ori, este supărătoare ca fenomen, dar din punct de vedere medical sănătate curată. Ne referim la transpirație, un proces de care organismul uman și nu numai era nevoie pentru a elimina toxinele. Transpirație este dirijată de glandele sudoripare, considerate de specialiști a fi de două feluri.

Pe de o parte sunt glandele endocrine, care reprezintă 99% apă și sunt comandate de sistemul nervos. Acestea nu produc neapărat miros și le întâlnim de obicei în podul palmei, sub sâni, pe frunte şi pe talpa piciorului.

A doua categorie de glande sudoripare sunt cele apocrine, comandate de glandele endocrine și de sistemul pios. Ele conțin acele substanțe organice care în contact cu aerul oxidează și produc mirosul neplăcut întâlnit la subsiori, la ceafă sau regiunea pubiană.

În mod ciudat, femeile au mai multe glande sudoripare decât bărbații, dar la aceștia din urmă ele sunt mai puțin active.

Remedii

Împotriva lor remediul cel mai eficace îl reprezintă băile calde, săpunul și plantele medicinale precum tei, muşeţel, sunătoare, sau uleiul de lavandă, care catifelează și conferă un parfum plăcut corpului.

Trebuie menționat că nu toate persoanele transpiră la fel, unele având o transpirație mai abundentă determinată de un consum de lichide mai mare, la alte persoane transpirația fiind aproape insesizabilă.

În comerţ se găsesc o serie de deodorante foarte bune şi eficiente împotriva transpiraţiei excesive, dar trebuie să aveţi grijă de unde le cumpăraţi. Aceste produse reduc mirosul provocat de transpirație în amestec cu bacteriile de pe corp. Dacă însă nu îți speli hainele, antiperspirantele nu sunt prea eficiente.

Medicii susțin că pentru transpirație nu există medicamentație, ci doar cosmetice specială, pe bază de săruri de aluminiu, care mai atenuează din procesul de a transpira.

Absența transpirației este numita și anhidroză sau adiaforeză. Poate fi provocata de o disfuncție genetică, diabet, alcoolism, radiații, insolație, o afecțiune a pielii sau alte boli.
Anhidroza este periculoasă, întrucât glandele sudoripare nu mai produc secreții, iar organismul își pierde capacitatea de a-și menține temperatura constantă.