Topul alimentelor care iti accentueaza starea de stres

Vineri, 09 Iulie 2021, ora 03:30
11336 citiri
Topul alimentelor care iti accentueaza starea de stres
Medicii spun ca anumite alimente pot accentua starea de depresie/ FOTO Pixabay

Nutritionistii atrag atentia ca sunt alimente pe care ar trebui sa evitam sa le consumam in perioadele cu temperaturi ridicate, mai cu seama pentru ca ele accentueaza starea de stres si emotiile neplacute. Printre acestea se numara dulciurile, bauturile energizante sau alcoolul.

Concret, dulciurile sunt nocive pentru organism si pot induce o stare accentuata de stres dat fiind faptul ca ele contin zahar din belsug si cerealele rafinate.

Chiar daca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu fie depasita doza de 5 - 10 grame de zahar, zilnic, acest lucru se intampla frecvent, dat fiind faptul ca aproape toate alimentele contin zahar ascuns, sub forma de aditivi alimentari.

Organismul nu poate functiona fara zahar, insa zaharul adaugat nu face decat sa aduca zero nutrienti si multe calorii suplimentare. Consumat regulat, zaharul inhiba transportatorii de dopamina, determinand persoanele sa manance mai multe dulciuri, pentru a resimti acelasi efect de la inceput.

Bauturile energizante accentueaza anxietatea

Pe moment, dulciurile pot da o explozie de energie si buna dispozitie, insa efectul benefic e de scurta durata. Astfel, dupa ce glicemia revine la valorile normale, emotiile o vor apuca pe o panta descendenta.

Bauturile energizante sunt si ele o alegere nepotrivita, sustin specialistii in nutritie. Ele accentueaza anxietatea si depresia, iar combinatia dintre cofeina si zahar poate deveni periculoasa.

Bauturile energizante pot da peste cap ritmul cardiac, pot da tulburari de somn si pot duce la tremuratului mainilor. Acestea au in compozitie multa cofeina, zahar sau indulcitori artificiali.

Persoanele cu risc crescut de aparitie a problemelor asociate sunt copiii si tinerii, mai ales ca acestia tind sa faca excese de energizante.

Alcoolul are impact negativ asupra organismului

Alcoolul, desi e consumat pentru a reduce anxietatea si depresia, are un efect contrar. Poate avea un impact negativ asupra hidratarii si a somnului, arata medicii, care spun ca alcoolul modifica nivelul de serotoninta din creier. El actioneaza ca un factor inhibator al sistemului nervos central si poate declansa semne ale depresiei usoare.

Poate agrava simptome de depresie sau de anxietate daca ele exista deja. Intre simptome se numara transpiratia palmelor, depresia sau anxietatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
#medici, #depresie, #alimente, #mancat, #dulciuri, #alcool , #nutritie