Ce alergii ne ”pândesc” vara. Polenul, poluarea și insectele ne dau bătăi de cap

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 23:00
2622 citiri
Ce alergii ne ”pândesc” vara. Polenul, poluarea și insectele ne dau bătăi de cap
Rapița este o sursă de alergie pentru multe persoane FOTO Pixabay.com

Alergiile sunt pentru mulți români o problemă gravă, aproximativ opt luni pe an, incluzând primăvara, vara și toamna. Nasul înfundat, ochii roșii, mâncărimi și strănut sunt cele mai cunoscute manifestări ale acestor afecțiuni, însă unele alergii pot provoca boli grave.

Căldura, umiditatea, praful, poluarea dar și polenul sunt esențiale pentru întreținerea simptomelor alergiilor, dar, mai ales, pentru agravarea lor. Chiar dacă se crede că doar primăvara alergiile sunt alimentate de polen, este bine de știut că și pe perioada verii sunt unele plante care pot produce acest tip de alergen.

La ce facem alergie vara

Conform unui studiu publicat în uchicagomedicine.org, copacii polenizează în general în lunile de primăvară. Iarba polenizează în mai și iunie, iar buruienile polenizează de la mijlocul lunii august până la sfârșitul lunii septembrie.

Febra fânului apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen în aer liber, cum ar fi polenul, conform healthline.com. Un alergen este ceva care declanșează un răspuns alergic. Cei mai frecvenți alergeni sunt polenii de la plantele polenizate de vânt, cum ar fi copacii, ierburile și buruienile. Polenii de la plantele polenizate cu insecte sunt prea grele pentru a rămâne în aer mult timp și sunt mai puțin susceptibile să declanșeze o reacție alergică.

Febra fânului își are originile de la sezonul de tăiere a fânului. Din punct de vedere istoric, această activitate a avut loc în lunile de vară, cam în același timp, mulți oameni au prezentat simptome.

Pe lîngă acestea mai apare și mucegaiul dat de frunzele care încep să cadă din copaci, încă de la finalul lunii iunile, însă acesta devine o adevărată problemă în lunile septembrie și octombrie.

Mai mult, pe timpul verii se mai întâlnește și alergia la albine și viespi. Aceasta se se manifestă prin urticarie, tumefiere, uneori cu forme foarte severe (șoc anafilactic) ce pot fi mortale. Mai sunt, de asemenea, alergiile provocate de înțepăturile de țânțari, bondari.

Deși nu este neapărat sun simptom specific verii, tot acum poate apărea alergia alimentară. Aceasta poate fi dată de fructele de sezon cum sunt piersicile, cireșele, zmeura, sau chiar pepenii.

Alergia la fum – Expunerea la fumul de la diferite surse, cum ar fi grătare și focuri de tabără este, de asemenea, periculoasă pe timpul verii pentru cei care suferă de alergii, întrucât fumul provoacă iritații ale ochilor. Persoanele care sufera de astm au, de regulă, nasul și ochii sensibili, tocmai de aceea trebuie să evite pe cât posibil expunerea la fumul de grătar sau focuri de tabără, scrie rador.ro.

Și pentru că tot este vară, să nu uităm de alergia la soare. O persoană din zece se poate confrunta în acest sezon cu o astfel de alergie. Reacțiile fotoalergice provocate și agravate de soare apar pe zonele expuse sub forma unor pete mari înroșite, asemănătoare arsurilor solare, pe suprafața cărora își fac apariția bășicuțe însoțite de mâncărimi.

Cum ne protejăm de alergii

În timpul sezonului de polen și mucegai, medicii recomandă ca imediat ce ajungeți acasă să faceți duș pentru a clăti polenul și încercați să nu aerisiți camerele în timpul zilei. De asemenea, pentru că nu este indicat să rămâneți toată vara în casă, limitați, totuși, pe cât posibil, timpul petrecut în aer liber.

Chiar dacă masca nu mai este necesară în spațiul liber, cei alergici ar trebui să ia în considerare portul acesteia sau a uneia specială pentru filtrarea prafului, mai ales în zilele cu vânt.

Este important să consultați un alergolog, în cazul unor manifestări grave ale alergiilor. Acesta vă va prescrie tratament pentru aceste manifestări neplăcute ale organismului. Există și medicament fără prescripție medicală, însă și acestea trebuie administrate măcar după o discuție cu farmacistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alergii, #cauze, #simptome, #tratament alergii , #alergii