Ti-au aparut din senin pete sau ti s-a depigmentat pielea? Ce inseamna si ce e de facut

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 17:00
58190 citiri
Ti-au aparut din senin pete sau ti s-a depigmentat pielea? Ce inseamna si ce e de facut
Foto: Arhiva personala Viviana Iordache

Ai observat recent ca pielea ti s-a depigmentat intr-o zona sau ca ti-au aparut pete? Ar trebui sa se te ingrijorezi? Oare dispar de la sine astfel de probleme sau ar trebui sa mergi la medic?

Ziare.com a stat de vorba cu Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, coordonator Medicum, care ne-a explicat ca tulburarile de pigmentare, cum se numesc aceste probleme, sunt de doua tipuri: hipo si hiperpigmentari.

Hipopigmentarile inseamna decolorarea pielii. In aceasta propozitie simpla se ascund sute de afectiuni dermatologice, de la cele nepericuloase, cum sunt pitiriazisul versicolor, anetodermiile sau vergeturile albe, pana la cele patologice, grave, cum sunt morfeele sau faza de metastaze a melanoamelor maligne.

Hiperpigmentarile inseamna patarea sau colorarea in exces a pielii. Si aici vorbim de cateva mii de pagini din cartile medicilor dermatologi. Ne putem referi la pete de soare - melasma - sau masca gravidica, la simplii pistrui si pana la keratoze actinice, epitelioame bazocelulare pigmentare sau ucigasul lentigo malign.

Uneori aceste schimbari de pigment nu inseamna decat o problema de aspect, pentru care nu trebuie sa faci nimic special. Alteori pot semnala afectiuni serioase, care se pot asocia cu boli interne.

De exemplu vitiligo, eczematidele, ba chiar melasma sau vergeturile aparute "din senin" ne pot trimite la analize suplimentare.

Toate pot sa fie unice sau multiple, izolate sau extinse. Unele se "muta", altele dispar spontan sau isi schimba forma, dar nu putine se cronicizeaza.

Ce e de facut

1. Consultul dermatologic este obligatoriu, pentru ca uneori, ce-i drept rar, pretul neprezentarii la medic poate sa fie chiar viata.

Scuzele ca "nu am bani" sau "nu am timp" nu se justifica daca ai medic de familie, care te poate trimite gratuit. Astfel de scuze nu "tin" daca ai timp sa-ti vopesti parul sau sa te epilezi!

Daca esti sanatos si nu ai alte intrebari, vizita poate dura 15 minute.

Evident ca cicatricile decolorate, vergeturile de la sarcini sau pistruii simpli nu au nevoie de consult, dar daca altceva se schimba in culoarea pielii mergi la medic!

2. Medicul dermatolog poate considera necesare alte investigatii: dermatoscopie simpla sau computerizata, analize de laborator sau consulturi interdisciplinare - endocrinologie, alergologie, imunologie, ginecologie etc.

3. Prevenirea agravarii sau inmultirii leziunilor: nu te expune la UV (soare, solar etc), nu face tratamente dermatologice in locuri nespecializate sau, mai rau, nemedicale.

Tratamente de tip laser pe piele se fac macar cu avizul dermatologului, daca nu in cabinetul acestuia. Uneori ce pare scump chiar este scump, iar ce pare ieftin in final este mult mai scump. Si nu ma refer doar la bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Decolorarile si pigmentarile pielii, #boli aspect piele, #pete piele boli, #depigmentare piele boli, #Viviana Iordache dermatolog , #medicina
Comentarii
Poza Ariana din Carpati
Ariana din Carpati
rank 5