Tehnologia care ne arata daca alimentele au fost pastrate la rece inainte sa le cumparam

Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 12:21 8436 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Oamenii de stiinta sud-coreeni au creat un dispozitiv care ne poate "spune" daca alimentele perisabile din supermarketuri au fost pastrate in conditii de temperatura corespunzatoare inainte ca noi sa le punem in cosul de cumparaturi.

In general, atunci cand alimentele refrigerate sau congelate sunt expuse la temperatura camerei, acestea incep sa dezvolte bacterii, devenind nesigure pentru consum. Insa este greu sa iti dai seama intotdeauna cu ochiul liber daca un aliment este alterat, existand astfel riscul sa se ajunga la toxiinfectii alimentare sau la alte afectiuni, noteaza Phys.org.

Cercetatorii de la Korea Research Institute of Chemical Technology propun rezolvarea acestui neajuns cu un abtibild flexibil cu o pelicula din nanofibre de polimer, care poate fi lipit pe ambalajele produselor sensibile la temperatura, cum sunt carnea, fructele si legumele, dar si unele medicamente.

Aceste nanofibre se intersecteaza unele cu altele atunci cand temperatura ambianta este scazuta, pelicula aparand astfel opaca, dar se "topesc" atunci cand sunt expuse la o temperatura de cel putin 10 grade Celsius pentru un anumit interval de timp, dezvaluind imaginea ascunsa sub pelicula.

Chiar daca abtibildul este tinut ulterior la rece, pelicula ramane transparenta, avertizandu-i astfel pe consumatori ca produsul ar putea fi alterat.

Deoarece unele alimente sunt mai sensibile decat altele la temperatura, dispozitivul poate fi ajustat de la caz la caz, folosindu-se nanofibre cu o anumita compozitie si grosime.

Tehnologia este in plus accesibila din punctul de vedere al costului de productie, acesta fiind estimat la un cent pentru fiecare abtibild.

Foto: Korea Research Institute of Chemical Technology (KRICT)

C.S.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News