Te pregatesti sa pleci in vacanta intr-o tara exotica? Ce boli risti sa faci si cum sa te feresti

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 08:24
8716 citiri
Te pregatesti sa pleci in vacanta intr-o tara exotica? Ce boli risti sa faci si cum sa te feresti
Foto: KiloStop

Te pregatesti sa pleci in vacanta intr-o tara din zonele tropicale. Visezi deja la peisajele unice si la experientele de care o sa ai parte. Dar te-ai gandit si la riscurile la care te expui?

Ziare.com a stat de vorba cu dr. Diana Costache, medic rezident cu specialitatea Boli Infectioase in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" si medic nutritionist in cadrul Clinicii de Nutritie KiloStop, despre ce afectiuni risti in anumite tari exotice si ce trebuie sa faci inainte de a pleca intr-o astfel de calatorie.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand decizi sa iti petreci vacanta intr-o tara din zone tropicale este sa intri pe Internet si sa citesti dispozitiile de vaccinare, pentru ca acestea se schimba foarte des in anumite state si risti sa nu afli daca s-a modificat ceva de curand.

Medicul Costache ne-a oferit cateva exemple de tari in care trebuie sa calatoresti abia dupa ce te vaccinezi.

Astfel, inainte sa mergi in Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricana, Ruanda, Senegal, Togo sau Coasta de Fildes trebuie sa vaccinezi impotriva febrei galbene; in Armenia impotriva meningitei meningococica si in Gabon pentru a te proteja de difterie, tetanos sau poliomielita.

Unele afectiuni de acest gen pot fi transmise prin intermediul mainilor murdare sau prin consumul de apa sau alimente contaminate. Astfel de exemple sunt:

- hepatita acuta tip A, intalnita in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud;

- poliomielita, produsa de virusurile poliomielitice, inca frecventa in zonele sarace ale lumii unde vaccinarea nu se face sistematic.

Altele se transmit pe cale respiratorie:

- meningita meningococica, ce determina epidemii in Africa Subsahariana, Asia si America de Sud.

- rujeola, ce poate duce la pneumonie si complicatii neurologice serioase, dar poate fi prevenita printr-o vaccinare unica sau in combinatia antirujeola-rubeola-oreion;

- difteria, intalnita in special in zonele subtropicale si tropicale, unde vaccinarea nu se face in mod planificat.

Iar altele sunt transmise de insecte, precum tanatarii. "Din pacate, statisticile spun ca peste un milion de oameni mor anual in intreaga lume din cauza bolilor transmise de tantari: malarie, febra galbena, febra West Nile, encefalita, filarioza limfatica etc. Cele mai multe cazuri provin din zonele cu clima tropicala (dar nici zonele cu clima temperata nu sunt ferite de pericol), acolo unde insectele gasesc un mediu propice pe toata perioada anului", ne-a explicat medicul.

Principalele boli transmise prin intermediul tantarilor sunt:

- malaria se transmite prin muscatura tantarului anofel si afecteaza in special Africa Subsahariana;

- febra galbena este o boala infectioasa provocata de un arbovirus, intalnit in regiunile tropicale ale Africii si regiunile nordice ale Americii de Sud si care este transmis de tantarii din specia Aedes Aegypti;

- febra Dengue este o boala care se manifesta mai ales in zonele tropicale din America de Sud, Africa Subsahariana, India si Asia de Sud-Est. Aceasta este provocata de un virus transmis de tantarii din specia Aedes;

- febra West Nile ne da motive de ingrijorare din cauza cazurilor aparute in Europa - Grecia, Rusia, Olanda, Portugalia sau Bulgaria. Infectia cu acest virus se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele ale gripei (febra, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greata, varsaturi, refuzul alimentelor, stare de epuizare). Exista insa si anumite tulpini West Nile mult mai virulente, caz in care boala poate evolua pana la meningita, encefalita sau meningo-encefalita.

-filarioza limfatica, numita si elefantiazis, este o afectiune cauzata de o gama de paraziti incluzand Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori - transmisi de tantari. De multe ori simptomele nu apar pana dupa multi ani de la infectare. Cantitatea de paraziti din sange creste, cauzand acumulari de fluid in tesuturile inconjuratoare. Cele mai comune si vizibile semne ale bolii sunt edemul excesiv al membrelor inferioare, organe genitale si sani.

De cele mai multe ori este nevoie de un vaccin pentru a te asigura ca toate aceste boli nu iti vor crea probleme.

"Aceste vaccinuri se pot administra in spitale sau in unitati sanitare de specialitate. Vaccinarea trebuie sa fie efectuata de preferinta cu 6-8 saptamani inainte de a pleca in calatorie si cu cel putin 4 saptamani inainte de a calatori. Trebuie sa te vaccinezi mai ales daca ai planificate excursii la tara, in padure sau in locuri in care ai contact direct cu natura; in conformitate cu normele internationale, este obligatorie vaccinarea impotriva febrei galbene", ne-a spus medicul Diana Costache.

Fii foarte atent atunci cand te vaccinezi si pastreaza toate actele, pentru ca risti ca autoritatile din tarile respectiva sa nu te primeasca daca nu poti sa dovedesti ca te-ai vaccinat.

Ce medicamente sa iei in bagaj

Desi multe persoane tind sa ia in bagaj multe medicamente, "in caz de nevoie", Diana Costache sustine ca este necesar sa le luam doar pe cele prescrise pentru anumite tratamente si "strictul necesar de substante care trateaza simptomele unei viroze respiratorii, unei enterocolite sau ale unei banale dureri de cap".

Pe de alta parte, este obliogatoriu sa facem o asigurare medicala.

Odata ajuns la destinatie trebuie sa ai mare grija la alimentatie si sa bei cat mai multa apa pentru a te hidrata.

"Cel mai important este sa ne hidratam cu apa imbuteliata si sa consumam alimente din surse curate, restaurante sau terase care ne inspira incredere din punct de vedere atat al aspectului, al organizarii, cat si al curateniei. Daca vreti sa incercati din alimentele specifice locului unde calatoriti, precautia trebuie sa fie baza tuturor experientelor", a incheiat dr. Diana Costache.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#vaccin tari tropicale, #vaccin tari exotice, #vacanta tari tropicale vaccin , #afectiuni