Suplimentele de magneziu - Pe cine ajuta si cand pot face mai mult rau decat bine

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 19:31
135057 citiri
Suplimentele de magneziu - Pe cine ajuta si cand pot face mai mult rau decat bine
Foto: Arhiva proprie Camelia Olteanu

In prezent ne confruntam cu un paradox: dorim sa avem un stil de viata sanatos, care sa ne ajute sistemul imunitar, pentru a ne proteja de boli, sa ne dea o stare de bine si sa ne umple de energie.

In schimb, nu vrem sa reducem stresul permanent la care ne supunem zilnic, nu facem exercitii fizice, nu renuntam la fumat, incercam sa ne destindem in fata unui pahar de alcool si ne hranim haotic, cu mancaruri incarcate glicemic si lipidic, adesea cu fast-food.

Si care ni se pare a fi solutia cea mai usoara? Sa luam un pumn de minerale si vitamine, sperand ca in acest fel vom suplini alimentatia deficitara.

Este foarte adevarat ca in cazurile in care exista reale deficiente ale unor minerale sau vitamine, cauzate de alimentatia sau de absorbtia necorespunzatoare, un simplu supliment poate face diferenta intre sanatate si boala.

Printre mineralele la care se recurge de obicei, in astfel de cazuri, se numara magneziul.

Magneziul este intr-adevar important pentru organism, el gasindu-se la nivelul osos, combinat cu calciul si fosforul, in proportie de 70%, iar restul de 30% aflandu-se in tesuturile moi si in fluidele organismului.

Rolul sau este de a asigura functionarea sistemului nervos si muscular, ritmul cardiac constant, rezistenta sistemului osos, favorizarea presiunii normale a sangelui, metabolismului energetic al organismului, participarea la sinteza proteinelor.

Surse de magneziu

Daca avem o alimentatie variata nu este necesara suplimentarea cu magneziu, el fiind prezent in cereale integrale, grau germinat, tarate de grau, paine neagra, seminte de floarea soarelui, orez, nuci, leguminoase (mazare, fasole), legume verzi (spanac), tofu, apa dura, cafea, cacao, ceai.

Laptele si produsele lactate sunt o sursa medie de magneziu, in timp ce carnea, pestele si fructele contin cantitati insuficiente de magneziu pentru necesarul zilnic al organismului.

Efectele carentei

In general, alimentatia moderna, bazata pe consum exagerat de carne, produse lactate, fructe putine si saraca in legume si cereale integrale va conduce la un aport insuficient.

Aceasta situatie va genera multe probleme, printre care: deficit de crestere, astenie, slabiciune musculara progresiva, hiperexcitabilitate neuromusculara, contracturi si spasme musculare, anorexie, greturi, varsaturi, hipocalcemie, hipopotasemie, retentie sodica, aritmii cardiace, tahicardie, insomnie. In cazuri severe este afectata formarea osoasa, in cazul tinerilor, si osteoporoza, la varstnici.

Situatiile clinice in care se pot pierde cantitati considerabile de magneziu sunt: afectiunile gastrointestinale (diaree prelungita, varsaturi, malabsorbtie intestinala) si malnutritia, inclusiv cea cauzata de consumul exagerat de alcool.

Este necesar sa se acorde atentie si excesului de magneziu, urmare a consumului arbitrar de suplimente alimentare, laxative si antiacide, deoarece dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, greturi, varsaturi, confuzie, paralizie, coma (mai ales la pacientii cu insuficienta renala, la care nu se indica suplimentele cu magneziu).

Toxicitatea cu magneziu se intalneste la muncitorii care lucreaza in topitorii si inhaleaza pulberi cu continut mare de magneziu.

Ratia zilnica recomandata de magneziu este de 270 mg in cazul femeilor si 300 mg pentru barbati.

Citeste si despre alimentele care-ti mananca din calciu.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Suplimentele de magneziu, #suplimente magneziu efecte, #alimente continut mare magneziu, #magneziu efecte , #nutritie