Stresul crescut sporeste riscul de Alzheimer la batranete

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 16:38
3497 citiri
Stresul crescut sporeste riscul de Alzheimer la batranete
Foto: stock.tookapic.com

Starea de stres creste riscurile persoanelor in varsta sa dezvolte deficiente cognitive medii care se pot duce mai tarziu la Alzheimer, potrivit unui studiu efectuat la Albert Einstein College of Medicine din New York ale carui rezultate au fost publicate online.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele colectate de la 507 de persoane inscrise in Einstein Ageing Study (EAS), un grup de adulti an varsta, informeaza cotidianul Times of India.

"Studiul nostru ofera dovezi puternice ca stresul perceput creste probabilitatea ca o persoana mai in varsta sa dezvolte o insuficienta cognitiva medie", a spus conducatorul studiului, Richard Lipton de la Albert Einstein College of Medicine din New York.

"Din fericire, stresul perceput este un factor de risc modificabil pentru tulburarile cognitive, ceea ce face din el o tinta potentiala pentru tratament", a spus Lipton.

Studiul a constatat ca participantii foarte stresati au fost de doua ori mai susceptibili de a dezvolta tulburari cognitive devenite deficiente decat cei care nu erau stresati. Prin urmare, potrivit studiului, controlul stresului la persoanele in varsta ar putea ajuta intarzierea sau prevenirea dezvoltarii bolii Alzheimer.

"Stresul perceput reflecta bataile de cap zilnice prin care trecem, precum si modul in care evaluam si facem fata acestor evenimente", a declarat principalul autor al studiului, Mindy Katz.

Stresul perceput poate fi modificat prin reducerea stresului pe baza tehnicii "mindfulness" ('plinatatea mintii') inspirate de practicile buddhiste, precum si pe baza terapiilor cognitiv-comportamentale si a medicamentelor pentru reducerea stresului. "Aceste interventii pot amana sau chiar preveni declinul cognitiv al unui individ", a adaugat Katz.

Incepand cu anul 2005, Einstein Ageing Study a inceput evaluarea stresului folosind scala de stres perceput (Perceived Stress Scale, PSS). Scorurile PSS variaza de la zero la 56, cele mai mari indicand un nivel crescut al stresului perceput, potrivit PR Newswire, citat de www.universityherald.com.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#stres risc Alzheimer, #risc Alzheimer batranete , #alzheimer
Comentarii