Strategii pentru renuntarea la fumat

Marti, 13 Octombrie 2020, ora 06:53
6083 citiri
Strategii pentru renuntarea la fumat
Foto: Pixabay

Renuntarea la fumat este un act individual, deci trebuie sa fie o hotarare individuala, nu poate fi impusa de nimeni si de nimic. De altfel, cu cat vor fi mai presati de catre cei din jur sa se lase de fumat, fumatorii se vor incapatana sa nu o faca, iar unii dintre ei pot merge pana intr-acolo incat sa fumeze si mai mult sau pe ascuns.

Decizia renuntarii la fumat trebuie sa apartina in totalitate celui vizat. Presiunile din exterior nu fac decat sa streseze suplimentar (persoanele care fumeaza o fac, in general, pentru a-si diminua si masca stresul) si sa-i scada fumatorului stima de sine, ceea ce poate avea adesea un efect contrar: cresterea numarului de tigari fumate.

Nimeni nu devine fumator pentru ca si-a aprins o tigara si i-a placut sa traga fumul in plamani. Constient sau nu, oamenii capata acest viciu din motive absolut puerile.

Unii isi inchipuie ca, daca fumeaza, arata mai interesanti. Tinerii cad cel mai adesea in aceasta capcana - nu vor sa se lase mai prejos de prietenii sau colegii lor si gandesc ca asa se integreaza mai usor in grup. La inceput, cei mai multi urasc fumul de tigara, unora chiar le provoaca stare de rau primele tigari, dar pentru a nu fi tinta ironiilor ascund asta, continua sa fumeze si, incet-incet, se obisnuiesc cu tigarile, iar apoi nu le mai pot lasa, pentru ca deja se instaleaza dependenta.

Pentru altii este o chestiune de atitudine. Fetele cred ca par mai sexy, baietii se simt mai duri. Cum sa pari infocat si dur? Iti aprinzi o tigara, ca doar nu o sa mananci acadele. Pentru multi tineri este, deopotriva, si un act de rebeliune - incalca regulile, nu se tem de nimeni si de nimic.

Cei mai multi fumatori spun ca tigarile ii calmeaza - nu realizeaza ca asta se intampla din cauza dependentei.

Oricare ar fi motivele pentru care v-ati apucat de fumat, un lucru e sigur: odata ajunsi dependenti, nu e treaba usoara sa va lasati.

Nicotina este unul dintre drogurile cel mai folosite la nivel mondial si produce o dependenta la fel de ridicata precum cocaina sau heroina. Cand este folosita in mod regulat, corpul si mintea invata sa primeasca o anumita cantitate de nicotina in fiecare zi. In plus, toleranta la nicotina se instaleaza rapid si exista tendinta de a fuma din ce in ce mai mult. Astfel, pasii de la "fumez ocazional"/"eu nu sunt dependent", pana la un pachet de tigari pe zi pot fi parcursi pe nesimtite.

Cu cat dependenta de nicotina este mai veche, cu atat devine mai greu sa scapati de ea.

De aceea, ideal ar fi sa nu va apucati vreodata de fumat. Daca totusi, sunteti deja dependent, primul pas este sa constientizati asta, apoi sa va doriti sa va lasati.

Medlife a notat cateva strategii care v-ar putea ajuta sa renuntati la fumat:

Formulati-va un motiv clar pentru care doriti sa va lasati de fumat

Va doriti sa va lasati de fumat, dar nu stiti exact de ce? Pentru a va motiva, aveti nevoie de un motiv personal puternic. Poate doriti sa va protejati familia de fumatul pasiv. Poate vreti sa fiti un altfel de exemplu pentru copil. Poate va sperie gandul ca va puteti imbolnavi de cancer pulmonar. Sau poate doriti sa va simtiti si sa aratati mai tineri. Alegeti-va un motiv suficient de puternic pentru dumneavoastra.

Nu renuntati brusc la tigari

Ati putea fi tentanti sa aruncati tigarile si sa spuneti ca v-ati lasat, dar renuntarea brusca la tigari nu este o actiune intr-atat de simpla. 95% dintre persoanele care incearca sa se lase de fumat fara terapie sau fara medicamente sfarsesc prin a se reapuca. Raspunsul consta in faptul ca nicotina creeaza dependenta. Creierul se obisnuieste cu doza sa regulata de nicotina si "tanjeste" dupa ea. In absenta acestei substante apare, cel mai adesea, dorinta de a reveni la obisnuita fumatului.

Inlocuiti tigarile cu alte produse care contin nicotina

Imediat dupa ce hotarati sa va lasati de fumat, lipsa nicotinei va poate genera stari de frustrare, depresie, iritabilitate, neliniste. Dorinta de a mai consuma "doar o tigara" poate fi coplesitoare, insa metodele de inlocuire a nicotinei pot fi de folos. Studiile demonstreaza ca pastilele, guma de mestecat cu nicotina, patch-urile de nicotina dubleaza sansele de a reusi sa va lasati de fumat, atunci cand sunt consumate in cadrul unui program bine organizat. Utilizarea acestor produse in timp ce fumati este insa nerecomandata.

Incercati un tratament medicamentos

Pentru a renunta mai usor la fumat, fara sa mai consumati alte produse pe baza de nicotina, cereti medicului dumneavoastra sa va prescrie medicamente destinate acestei probleme. Exista astfel de medicamente pe piata.

Evitati locurile unde se fumeaza

Chiar daca reprezinta un sacrificiu, evitati o vreme suetele, vizitele sau iesirile in oras, in locuri in care se fumeaza.

Implicati-va familia

Cand familia si prietenii apropiati sunt implicati in procesul de renuntare, acestia pot fi de mare ajutor in atenuarea simptomelor de sevraj caracteristice: iritabilitate, anxietate, depresie, neliniste, disconfort fizic, durere cap si tulburari de somn.

Evitati alcoolul si alte activitati care va pot declansa pofta de a fuma

Anumite activitati va pot declansa pofta de a fuma, iar consumul de alcool este primul in top. Este bine, asadar, sa evitati alcoolul cand incepeti "cura anti-fumat". In situatia in care consumul de cafea va imbie la o tigara, inlocuiti cafeaua cu ceaiul, pentru cateva saptamani. De asemenea, daca obisnuiati sa fumati dupa ce serveati masa, incercati sa faceti altceva in acest timp: mestecati o guma, beti apa sau spalati-va pe dinti.

Gestionati mai bine stresul

Un motiv pentru care oamenii fumeaza este acela ca nicotina ii ajuta sa se relaxeze. Odata ce va lasati de fumat, veti avea nevoie de o alta modalitate de a ameliora stresul. Optati pentru masaje regulate, yoga sau muzica relaxanta. Daca este posibil, evitati situatiile care va provoaca stres, macar in primele saptamani ale "curei anti-fumat".

Curatati-va casa

Odata ce ati hotarat sa va lasati de fumat, aruncati toate brichetele si scrumierele din casa. Spalati-va toate hainele care mai pastreaza inca mirosul de tigara si curatati-va covoarele, draperiile precum si alte obiecte casnice in care s-a impregnat mirosul de tigara. Folositi produse de improspatare a aerului din casa.

Faceti miscare

Activitatea fizica ajuta mult la reducerea poftei de nicotina. Cand tanjiti dupa o tigara, puneti-va rolele in picioare sau iesiti la alergat. Chiar si exercitiile usoare, precum mersul pe jos sau gradinaritul va pot fi de folos. In plus, asa veti arde si multe calorii.

Consumati fructe si legume

Nu tineti diete in timp ce va lasati de fumat. Privarea de anumite alimente poate avea un efect invers. In schimb, puteti consuma mai multe fructe, legume si produse sarace in grasimi. Cercetarile arata ca aceste alimente schimba modul in care simtiti gustul tigarilor.

Nu renuntati nicio clipa

Este firesc sa aveti perioade in care tentatia de a renunta la planul inceput sa va ispiteasca foarte tare. Multi fumatori esueaza temporar in efortul de a se lasa de fumat, insa reiau lupta. Examinati emotiile si circumstantele care va induc dorinta de a da inapoi de la planul pe care vi l-ati fixat. Folositi aceste emotii in asa fel incat sa va intareasca decizia de a va lasa de fumat si nu o sa o subrezeasca.

Stabiliti o recompensa

Pe langa beneficiile pentru sanatate, renuntarea la fumat se va resimti si in buzunarul dumneavoastra. Incercati sa economisiti acesti bani si, din cand in cand, sa va recompensati, cumparandu-va ceva ce va aduce bucurie.

Ganditi-va permanent la sanatate

Renuntatul la fumat presupune beneficii imediate asupra starii de sanatate. Tensiunea arteriala scade dupa numai 20 de minute. Dupa 24 de ore de nefumat, nivelul de monoxid de carbon din sange revine la normal. Intre doua saptamani si trei luni, riscul de a suferi un atac de cord scade la 50%, iar plamanii incep sa functioneze mai bine. Printre beneficiile pe termen lung se numara un risc mai scazut de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer pulmonar, precum si alte tipuri de cancer.

Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#sanatate, #fumat, #nicotina, #dependenta, #strategii , #nicotina