Starea de bine in timpul pandemiei: cum sa ramanem sanatosi chiar daca nu mai avem acelasi stil de viata

Advertorial
Luni, 18 Mai 2020, ora 16:52
7460 citiri
Starea de bine in timpul pandemiei: cum sa ramanem sanatosi chiar daca nu mai avem acelasi stil de viata
Foto: Shutterstock

Ce imi doresc pentru mine? Aceasta ar trebui sa fie intrebarea care sa ne ghideze viata.

Fie ca ne dorim sa scapam de kilogramele in plus, fie vrem sa luam in greutate, ca ne dorim sa mancam sanatos ori sa ne intarim sistemul imunitar, ca vrem sa avem un stil de viata activ sau sa urmam o dieta sanatoasa - pentru a obtine ceea ce ne dorim, avem nevoie de un plan bine pus la punct.

In perioada izolarii, multe dintre obiceiurile noastre s-au schimbat, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntam la activitatile sanatoase. Este momentul potrivit sa incepem un stil de viata potrivit nevoilor noastre:

Alimentatia - factor important pentru starea de sanatate

Specialistii in nutritie avertizeaza ca, in prezent, consumul alimentelor pe fondul plictiselii este unul dintre cele mai practicate obiceiuri, dar si unul dintre cele mai daunatoare.

Faptul ca stam acasa ne poate determina sa mancam mai mult si sa facem mai putina miscare, combinatie care nu este cea mai indicata pentru mentinerea sanatatii.

Chiar daca pana acum nu obisnuiam sa gatim, acesta ar putea fi momentul potrivit sa descoperim noi retele gustoase, sa folosim din nou cuptorul si aragazul, nu doar pentru a incalzi alimentele semipreparate, ci pentru a gati preparate sanatoase.

Alimentatia este importanta nu doar pentru a tine evidenta kilogramelor, ci si pentru starea fizica si cea mintala.

Potrivit indrumarilor nutritionistilor, este indicat ca jumatate din ceea ce se afla pe o farfurie sa fie fructe si legume. La fel de important este sa le combinam corect. Desi toate fructele si legumele sunt sanatoase, nu au toate aceiasi nutrienti.

Astfel, pentru a obtine cele mai bune beneficii, este recomandat sa avem in meniu fructe si legume de diferite culori.

Gatitul poate fi si o modalitate de a scapa de starile neplacute care pot aparea in urma izolarii si de a ne mentine mintea ocupata.

Stresul - un inamic al starii de bine

La sfarstitul luni februarie, cu putin timp inainte ca majoritatea tarilor europene sa impuna diferite restrictii de circulatie, revista medicala The Lancet a publicat o analiza a 24 de studii despre impactul psihologic pe care carantina il are asupra oamenilor.

Cercetarile au aratat ca persoanele care sunt izolate sunt mai predispuse la a dezvolta o gama variata de simptome asociate unor afectiuni psihologice. Printre acestea se numara insomnia, stresul, anxietatea, furia, iritabilitatea, epuizarea emotionala, depresia si o stare de spirit proasta.

Stresul poate afecta sistemul imunitar, facandu-ne astfel mai vulnerabili in fata infectiilor. Exista, insa, mai multe moduri prin care putem reduce nivelul de stres pe care il resimtim in timpul izolarii.

Renuntarea la consumul de alcool este un prim pas, sustin specialistii. Desi, in prima faza, alcoolul ne poate da o stare de bine, acesta suprima sistemul imunitar si ne afecteaza starea de sanatate mintala.

Pe de alta parte, este recomandat sa avem activitate fizica in fiecare zi. Indiferent daca alegem o sesiune de fitness sau o plimbare prin jurul locuintei, sportul este benefic pentru sanatate, mai ales in aceasta perioada.

Un stil de viata activ ne ajuta sa facem fata mai bine stresului si sa avem o dispozitie mai placuta.

De asemenea, pentru a scapa de stres, este necesar sa ne concentram pe lucrurile care ne fac placere. Cititul si scrisul pot contribui la o mai buna stare de spirit.

De aceea, este important sa includem in rutina zilnica si cateva dintre activitatile care ne fac sa avem sentimente pozitive in legatura cu situatia actuala.

Izolarea poate fi dificila, mai ales pentru persoanele care erau active inainte de pandemia de coronavirus, insa, pentru a face fata acestei perioade, este important sa gasim solutiile potrivite pentru fiecare dintre noi si sa le punem in practica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cuptoare incorporabile electrice , #viata