Somnul din timpul zilei ne ajuta sa luam decizii mai bune

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 06:50
4018 citiri
Somnul din timpul zilei ne ajuta sa luam decizii mai bune
Foto: Pixabay

Somnul este cheia atat in formarea memoriei si in consolidarea informatiilor noi. Tehnologiile de ultima generatie permit acum oamenilor de stiinta sa vada unde, in creier, are loc procesul de invatare si cum privarea de somn interfereaza cu neuroplasticitatea creierului.

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a raspunde si de a se adapta stimulilor pe care ii primeste din mediul inconjurator.

Ceea ce se intampla in creier cand dormim a fost tema a numeroase studii, in urma carora oamenii de stiinta au reusit sa culeaga informatii importante, in timp ce participantii la studiu adormeau ascultand anumite indicatii.

Un studiu interesant s-a concentrat asupra efectului somnului din timpul zilei asupra capacitatii creierului de a procesa informatii pe care nu le cunoastem in mod constient.

In plus, studiul a examinat modul in care impactul somnului din timpul zilei influenteaza comportamentul constient si timpul de reactie - viteza cu care creierul proceseaza noi informatii, noteaza Laboretica.

Liz Coulthard, consultant senior lector in neurologia dementei, la Universitatea din Bristol Medical School, din Regatul Unit, a condus aceasta cercetare.

Coulthard si colegii ei au recrutat 16 voluntari pentru studiu si au dat participantilor doua sarcini.

In prima, o "sarcina primordiala mascata", cercetatorii au prezentat participantilor informatii foarte scurte, astfel incat acestia sa nu aiba timp sa le inregistreze in mod constient.

In cea de-a doua sarcina, de control, participantii trebuia sa reactioneze cand pe un ecran erau afisate patrate rosii sau albastre.

Dupa efectuarea sarcinilor, unii participanti la studiu au ramas treji, iar altii au tras un pui de somn, de 90 de minute. Apoi, toti voluntarii au repetat sarcinile.

Cercetatorii au masurat prin encefalograme activitatea creierului participantilor, atat inainte, cat si dupa somn. Ei au testat, de asemenea, timpul de reactie al participantilor.

Studiul a constatat ca viteza de prelucrare a celor care au dormit a crescut in cazul primei sarcini, dar nu si in cea de-a doua. Acest lucru a sugerat cercetatorilor ca somnul din timpul zilei ajuta in mod specific la prelucrarea informatiilor care au fost dobandite inconstient.

De asemenea, un alt aspect important este ca memoria e intarita in timpul somnului. Specialistii sugereaza ca informatiile obtinute pot fi procesate intr-un mod mai profund si mai calitativ in timpul somnului.

Prin urmare, chiar si o scurta perioada de somn poate ajuta la procesarea informatiilor si imbunatatirea timpilor de reactie.

Aceste constatari intaresc ideea ca informatiile pe care le percepem in mod inconstient sunt procesate in timpul somnului si ca somnul ne poate ajuta in deciziile noastre.

Cercetatorii intentioneaza, insa, sa intreprinda mai multe studii in viitor.

"Este nevoie de cercetari suplimentare, intr-o dimensiune mai mare a esantioanelor, pentru a compara daca si cum difera rezultatele, in functie de varsta si investigarea mecanismelor neuronale subiacente", conchide Liz Coulthard.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#somnul, #cercetare, #creier, #studiu, #memorie , #somn