Cat de benefic este sa tragi un pui de somn in timpul zilei

Miercuri, 03 Martie 2021, ora 06:07
7309 citiri
Cat de benefic este sa tragi un pui de somn in timpul zilei
Somnul in timpul zilei e in general benefic FOTO facebook

Somnul este foarte important pentru sanatate, de aceea e normal sa fim preocupati de orele pe care le petrecem dormind si de faptul ca e posibil sa nu dormim destul.

Inca din copilarie ni se spune cat de important este sa dormi la pranz. Iar daca atunci cand eram mici refuzam cu obstinatie sa dormim in timpul zilei, cand ajungem adulti somnul din timpul zilei devine un lux pe care ni-l permitem insa doar rareori. Nu toti oamenii sunt facuti sa doarma in timpul zilei, ceea ce inseamna ca nu toti ne simtim bine daca dormim atunci.

Daca ti-e somn in timpul zilei, asigura-te ca somnul de noapte nu e deranjat de probleme de sanatate sau de stres. Somnolenta in timpul zilei poate fi un simptom al unor probleme de sanatate.

Daca te simti bine, in general, pe parcursul zilei si, in acelasi timp, dormi cat trebuie noaptea, un pui de somn dupa pranz poate imbunatati functiile creierului - memoria, abilitatea de concentrare si creativitatea. De asemenea, somnul scurt pe timp de zi este asociat cu o rata mai mica a bolilor cardiovasculare.

60% din oameni nu pot dormi la pranz

Un pui de somn nu e sanatos pentru toata lumea. Aproximativ 60% din populatie nu obisnuieste sa doarma in timpul zilei, iar atunci cand o face, intra intr-un somn foarte adanc si trebuie sa isi puna alarma pentru a se trezi. Pentru ca dorm foarte adanc, oamenii se trezesc cu si mai putina energie decat atunci cand s-au culcat. Pe de alta parte, exista si 40% pentru care somnul de zi are efecte benefice. Ei doar atipesc in timpul zilei, se trezesc dupa 20-30 de minute, iar asta ii ajuta sa aiba mai multa energie dupa ce dorm putin.

Daca faci parte din prima categorie, dar vrei sa obtii beneficiile somnului scurt din timpul zilei, iti poti invata corpul sa traga un pui de somn ziua. La inceput, restrictioneaza-ti perioadele de somn din timpul zilei la doar 15 minute. Astfel, iti vei impiedica creierul si corpul sa intre in faza de somn adanc, o faza care te face sa te simti lipsit de energie dupa ce te trezesti.

Cheia unui somn scurt de zi care sa iti dea energie este sa cunosti ciclurile de somn. Un ciclu de somn dureaza aproximativ 90 de minute. In aceasta perioada, creierul trece prin mai multe etape. Exista doua etape principale ale unui ciclu de somn: faza REM (rapid-eye-movement) si faza non-REM (NREM).

Daca dormi adanc, te trezesti obosit

In prima faza, functiile creierului incetinesc si, incet-incet, adormi. In cea de-a doua faza ochii nu se mai misca si creierul se relaxeaza cu adevarat. In timpul zilei nu e recomandat sa intri in faza a treia a somnului, NREM. In cea de-a treia faza, ritmul in care creierul emite unde incetineste, pregatind astfel corpul pentru cea mai adanca faza a somnului.

Daca dormi in timpul zilei, e preferabil sa te trezesti inainte de a intra in faza de somn adanc. Daca te trezesti atunci cand esti in faza de somn adanc, te vei trezi foarte obosit si dezorientat. In cea de-a cincea etapa are loc somnul REM, in care visezi.

Dupa aceasta faza incepe un nou ciclu de somn. Acesta este cel mai potrivit moment in care sa trezesti, dupa aproximativ 90 de minute de somn. Multi nu isi permit insa sa doarma o ora si jumatate in timpul zilei.

Un somn intre 30 si 60 de minute e ideal

Perioada potrivita de somn din timpul zilei variaza de la o persoana la alta, dar in general 20 sau 30 de minute de somn sunt indeajuns pentru majoritatea oamenilor. Incearca sa dormi perioade diferite, pana cand gasesti doza de somn potrivita pentru tine. In general, o persoana are nevoie de aproximativ 15 minute sa adoarma.

Durata somnului si tipul de somn sunt factori de care depind beneficiile pe care somnul le are asupra creierului. Un somn rapid de 20 de minute este bun daca vrei sa fii mai alert. Perioadele mai lungi de somn te ajuta sa memorezi mai bine si sa fii mai creativ.

Un somn in timpul zilei care dureaza intre 30 si 60 de minute te ajuta sa iei decizii mai bine, iar cel care dureaza intre 60 si 90 de minute te ajuta sa rezolvi problemele mai bine.

Ideal ar fi ca, daca dormi ziua, sa o faci imediat dupa pranz. Daca somnul de zi are loc prea tarziu, atunci nu vei dormi bine in timpul noptii. Pe de alta parte, daca incerci sa adormi prea devreme in timpul zilei, corpul tau s-ar putea sa nu fie pregatit pentru somn si nu vei adormi.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#somn, #Ziua, #beneficii, #e bine sa dormim ziua, #de ce sa dormim ziua , #stiri sanatate