Soia dauneaza spermei

Duminica, 01 August 2021, ora 17:414032 citiri
Soia dauneaza spermei

Un studiu recent dezvaluie ca consumul zilnic de alimente pe baza de soia ar putea duce la scaderea semnificativa a cantitatii de sperma.

Niste cercetatorii americani au declarat ca au descoperit ca barbatii ce au participat la studiu care au consumat cele mai mari cantitati de alimente pe baza de soia au prezentat o reducere a cantitatii de sperma, in comparatie cu aceia care nu au consumat deloc alimente din soia, informeaza Reuters.

A fost o diferenta destul de mare", a declarat doctorul Jorge Chavarro, de la Harvard School of Public Health, din Boston.

Acesta a precizat ca studiile realizate pe animale au scos la iveala o legatura intre consumul mare de fitoestrogeni, numiti izoflavone, si infertilitate, insa, pana recent, nu au fost observate efecte evidente asupra oamenilor.

"Am vrut sa stim daca soia poate afecta cantitatea spermei si daca are efecte asupra sistemului reproducator", a mai spus Chavarro.

Specialistii au studiat 99 de barbati, care au consumat 15 feluri de alimente pe baza de soia, in perioada 2000 - 2006.

Acestia au oferit informatii despre frecventa consumului si despre cantitatile de alimente din soia, precum sunca, burgeri, lapte, branza, iaurt, inghetata etc., consumate.

Din cauza faptului ca alimentele au niveluri diferite de izoflavone, cercetatorii au elaborat o lista standard a alimentelor pe baza de soia.

Ei au impartit participantii la studiu in doua grupuri, in functie de nivelul de soia consumat.

Nivelul de consum cel mai ridicat de soia a fost echivalent cu o jumatate de portie zilnic.

Diferentele dintre cele doua grupuri au fost uimitoare.

Barbatii care au consumat cele mai multe astfel de alimente prezentau cu 41 de milioane de spermatozoizi pe mililitru mai putin decat ceilalti. Cantitatea normala de sperma variaza intre 80 si 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru.

"Acest lucru demonstreaza ca alimentele pe baza de soia au efecte negative asupra sistemului reproducator, mai ales in ceea ce priveste cantitatea spermei", a explicat Chavarro.

Specialistii au descoperit ca influentele alimentelor pe baza de soia asupra cantitatii spermei sunt vizibile in cazul barbatilor supraponderali sau obezi, din pricina nivelului mai mare de hormoni sexuali.

Comentarii
Cristi P.
rank 1
este adevarat ca savantii amerloci contemporani... la fel ca aia sovietici din '60?
Cristi P.
rank 1
este adevarat ca savantii amerloci contemporani... la fel ca aia sovietici din '60?