Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > sanatate
A   A   A

Soarecii expusi la fumul tigarilor electronice au facut cancer. Americanii au alta explicatie

Soarecii expusi la fumul tigarilor electronice au facut cancer. Americanii au alta explicatie
Foto: Arhiva Ziare.com
Expunerea la fumul rezultat in urma utilizarii tigarilor electronice a condus la cancer pulmonar in cazul unora dintre soarecii de laborator testati in cadrul unui studiu publicat, luni, in jurnalul stiintific Proceedings of the National Academy of Sciences.

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina din cadrul New York University (NYU) a descoperit ca noua dintre cei 40 (22,5%) de soareci expusi timp de 54 de saptamani la fum rezultat de la tigari electronice cu nicotina au dezvoltat cancer pulmonar, arata agentia Xinhua, citata de Agerpres.

Totodata, 23 dintre soarecii testati au dezvoltat hiperplazie de vezica urinara, modificari genetice care pot conduce la cresterea de tesut anormal, observat in cancer.
Prin comparatie, doar unul dintre cei 17 soareci de laborator expusi la fum rezultat de la tigari electronice fara nicotina a dezvoltat hiperplazie.

Anterior, cercetatorii au sustinut ca substantele chimice adaugate in timpul procesarii tutunului transforma nicotina in nitrozamina, cancerigena pentru soareci si oameni, noteaza Xinhua.

Desi tigarile electronice contin cu 95% mai putine substante chimice, noul studiu a demonstrat ca celulele mamiferelor pot reactiona in mod direct la nicotina rezultand nitrozamina si ulterior producand leziuni la nivelul ADN.

"Urmatorul nostru pas pe aceasta linie este sa marim numarul de soareci studiati pentru scurtarea si prelungirea timpului de expunere la tigari electronice si, ulterior, analizarea modificarilor genetice provocate de fumul rezultat de la tigarile electronice", a explicat unul dintre coautorii studiului, Herbert Lepor de la NYU.
Autoritatile nu considera ca produsele de vapat sunt de vina pentru imbolnavirile din SUA

In acelasi timp, autoritatile americane nu considera ca produsele legale de vapat sunt de vina pentru imbolnavirile din SUA si avertizeaza consumatorii sa nu utilizeze extract de canabis (THC) si nici produse de vapat din surse neautorizate.

"In cea mai recenta comunicare a sa, FDA nu face nici o referire la produsele legale de vapat, ci intareste avertismentul adresat consumatorilor de a stopa imediat utilizarea THC (tetrahidrocanabinol - extras de canabis) in tigarile electronice, ca urmare a peste 1.000 de rapoarte medicale despre afectiuni pulmonare si chiar a unor decese", transmite Asociatia Industriei de Vaping din Romania (AIV) intr-un comunicat referitor la concluziile Agentiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) referitoare la cazurile de imbolnavire in lant din SUA, care initial au fost atribuite vapatului.
"Majoritatea probelor testate de catre state sau de catre FDA au fost identificate ca produse de vapat care contin THC. Prin aceasta investigatie, am descoperit, de asemenea, ca majoritatea pacientilor afectati de aceste boli au raportat ca au folosit produse care contin THC, ceea ce sugereaza ca produsele de vapat cu THC joaca un rol in aceste imbolnaviri", au declarat reprezentantii agentiei americane, citati de News.ro.

Asadar, concluziile preliminare al FDA arata ca nu produsele de vapat legale, cumparate din magazine, au cauzat recentele imbolnavirile din SUA, ci extractul de marijuana procurat de pe piata neagra pe care utilizatorii l-au pus in aceste dispozitive, precizeaza AIV.

Recomandarile autoritatilor americane sunt urmatoarele: "nu folositi produse de vapat care contin THC (canabis); nu folositi produse de vapat achizitionate de pe strada sau din alte surse ilicite mai ales (si in niciun caz pe cele cu THC); nu modificati si nu adaugati substante - precum THC sau alte uleiuri - in produsele de vapat achizitionate legal din unitatile de vanzare cu amanuntul".
De asemenea, minorii si femeile insarcinate sunt sfatuiti sa nu utilizeze tigari electronice, indiferent de substanta, iar adultii care nu fumeaza nu ar trebui sa inceapa sa utilizeze aceste produse.
Facebook ShareTweet
 Marti, 08 Octombrie 2019, ora 11:55

 Articol citit de 2671 ori

Citeste si: