Situatii extreme incredibile pe care oamenii le-au suportat

Marti, 29 Iulie 2014, ora 08:28
5766 citiri
Situatii extreme incredibile pe care oamenii le-au suportat
Foto: Big Picture

Natura ne-a creat sa fim adaptati mediului si parametrilor propriului corp. Ca urmare, tot ce depaseste acest cadru ni se pare incredibil, imposibil si in orice caz insuportabil. Pe scurt, orice e altfel decat ceea ce a stabilit natura inseamna pieirea individului.

Si totusi, analele medicale consemneaza cazuri cu semeni de-ai nostri care au supravietuit imposibilului, au suportat ceea e nu se putea suporta si au facut fata celor mai grele incercari.

Fireste, asemenea cazuri aparte sunt exceptii, curiozitati pe care le inventariem ca fiind iesite din comun, dar cu atat mai mult merita sa fie cunoscute, noteaza portalul Big Picture, oferind cateva exemple.

Febra extrema

Cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata de medici cu termometrul pus la subsoara pacientului a fost de 46,5 grade C. Pacientul, un oarecare Willie Jones din Atlanta, SUA, fusese spitalizat in 1980 cu diagnosticul insolatie, la spitalul de urgenta din localitate.

Un organism normal cedeaza inainte de a ajunge la asemenea nivel de temperatura, dar medicii din Atlanta au reusit sa-l mentina pe Willie in viata, sa-l readuca la normal printr-un tratament etapizat si chiar sa-l externeze sanatos, dupa o spitalizare de 24 de zile.

Cea mai pronuntata hipotermie

Cazul s-a petrecut in Canada, la 23 februarie 1994, cand micuta Karlee Kosolofski, in varsta de numai 2 ani, care fusese expusa timp de 6 ore la un ger de minus 22 grade C, a fost adusa la spital.

Desi nu mai dadea sperante de supravietuire, o echipa de medici a reusit sa o scoata din starea de hipotermie, s-o readuca la starea normala si, dupa o scurta spitalizare, s-o externeze.

Batranul de peste 100 de ani, operat

Persoana cea mai in varsta, careia medicii au avut curajul sa-i execute o interventie chirugicala, a fost James Henry Brett Jr. din Houston, SUA. Desi barbatul era in varsta de 111 ani si 105 zile, echipa de chirurgi de la spitalul din Houston a avut curajul sa-l opereze pe sold. Operatia a fost un succes.

Cele mai multe medicamente inghitite

K. Kilner din Zimbabwe este inregistrat ca fiind omul care a inghitit cele mai multe medicamente. Conform propriilor evidente, pe care le tinea scrise riguros, in intervalul cuprins intre 9 iunie 1967 si 19 iunie 1988 (aproximativ 21 ani de tratament), el a inghitit 565.939 de pastile, tablete si alte asemenea. N-au avut efecte secundare si l-au mentinut in viata.

Cele mai multe injectii

Recordul mondial la injectii il detine un diabetic. Este vorba de cetateanul britanic Samuel Davidson, care de-a lungul vietii si-a administrat singur 78.900 doze de insulina. Pentru un diabetic care isi face pana la 5 intepaturi pe zi, acesta este tratamentul normal pe 43 de ani. De remarcat ca astazi insulina performata ar permite totusi un numar mai mic de intepaturi zilnice.

Numar record de operatii

Cel mai mare numar de operatii l-a suportat in perioada 1954-1994 americanul Charles Jensen care, pentru eliminarea tumorilor sale, a fost operat de 970 de ori.

Recordul de fracturi

Cel mai mare numar de fracturi care au necesitat operatii ii revine britanicului David Purley, pilot de Formula 1, care in urma unui grav accident din 1977 s-a ales cu 29 fracturi si 3 entorse. In spital, inima lui a incetat sa mai bata in sase randuri, fiind de fiecare data resuscitat.

Cu toate acestea, nu numai ca s-a recuperat, dar si-a reluat activitatea de pilot Formula 1. David Purley a murit pe 2 iunie 1985, prabusindu-se cu propriul sau avion in apele Canalului Manecii.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#temperaturi extreme, #hipotermie extrema, #medicamente exces, #extreme medicale, #cele mai multe fracturi, #cele mai multe operatii , #medicina