Sindromul de tunel carpian

Advertorial
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 16:19
5788 citiri
Sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian FOTO: bestetic.ro

Sindromul de tunel carpian sau neuropatia periferica a nervului median la incheietura mainii este o problema des intalnita in randul oamenilor din ziua de azi si este cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii.

Tunelul carpian se gaseste la incheietura mainii (la baza mainii), este format din oasele carpiene care sunt asezate in arcada si este acoperit de un ligament rezistent si inelastic, denumit ligament carpian transvers (retinaculul flexorilor). Nervul median si noua tendoane trec prin tunelul carpian. Sindromul de tunel carpian poate rezulta din inflamatia si marirea nervului median, inflamatia si marirea tendoanelor, ingrosarea ligamentului carpian transvers sau din cauza unei tumori sau a unui chist in tunelul carpian. Oricare ar fi cauza, va rezulta o presiune asupra nervului median si, in cele din urma, disfunctia acestuia.

Sindrom de tunel carpian - Simptome

Nervul median din tunelul carpian furnizeaza senzatii degetului mare, aratatorului, degetului mijlociu si jumatatii inelarului (degetelor I - IV) si inerveaza unii muschi ai mainii care se ocupa cu miscarile fine, precise. Simptomele care sunt frecvent asociate cu sindromul de tunel carpian rezulta din anomalii ale acestor functii:

  • furnicaturi in degete;
  • degete amortite;
  • durere in mana si incheietura;
  • senzatie de soc electric la nivelul mainii si incheieturii mainii;
  • dexteritate redusa a mainii sau a mainilor in cazul in care avem de-a face cu sindrom de tunel carpian bilateral (ambele maini sunt afectate de aceasta afectiune);
  • probleme cu somnul cauzate de furnicaturile si amortelile simtite la nivelul mainii;
  • slabiciune, in special a degetului mare.

Aceste simptome sunt mai intense atunci cand incheietura mainii este indoita inainte, deoarece aceasta pozitie determina cresterea presiunii asupra nervului median in tunelul carpian. Amorteala si durerea pot fi mai suparatoare pe timp de noapte si pot cauza insomnii. In timpul zilei, simptomele vor aparea mai des in momentul practicarii activitatilor care implica indoirea incheieturii mainii (vorbitul la telefon, condusul, tastatul, etc.)

Vezi mai jos un video cu o sinteza despre ce este un Sindrom de tunel carpian:

Carui medic ne adresam daca prezentam simptome de sindrom de tunel carpian?

Este important ca imediat ce observi simptome specifice acestei afectiuni sa te adresezi unui chirurg specializat in chirurgia mainii. Nu astepta ca durerea sa devina intolerabila!

Inainte ca specialistul in chirurgia mainii sa iti poata recomanda un tratament, va efectua o evaluare amanuntita a afectiunii, inclusiv un istoric medical, o examinare fizica si cateva studii electrofiziologice, inclusiv o electromiografie (pentru evaluarea gradului de afectare a nervului median) si o ecografie (pentru a obtine informatii despre starea anatomica a nervului si pentru a observa modificarile structurale din tunel).

Sindrom de tunel carpian tratament

Tratament nechirurgical:

In unele cazuri, STC poate fi tratat prin imobilizarea incheieturii mainii intr-o atela in asa fel incat sa se minimizeze sau sa se opreasca presiunea asupra nervului. Daca acest lucru nu functioneaza, pacientii pot beneficia de medicamente antiinflamatorii, injectii cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie.

Tratamentul nechirurgical este insa eficient doar pentru pacientii cu boala aflata intr-un stadiu incipient.

Tratament chirurgical:

Este singurul tratament care poate elimina definitiv compresia si suferinta nervului median. Operatia consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si in marirea calibrului canalului. Este o interventie ce nu cauzeaza dureri pacientului, nu dureaza mult, iar daca este facuta la timp, ar trebui sa aiba o recuperare si un prognostic foarte bune.

Poti citi mai multe detalii despre Sindromul de tunel carpian pe site-ul celor de la Bestetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#tunel carpian, #sindrom tunel carpian , #sanatate