Simptome ale rinichilor bolnavi. La ce trebuie sa fii foarte atent

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 05:15
17510 citiri
Simptome ale rinichilor bolnavi. La ce trebuie sa fii foarte atent
Foto: arhiva ziare.com

De obicei, afectiunile renale nu prezinta simptome in primele stadii, drept pentru care sunt greu de diagnosticat. Singura modalitate sigura de a identifica prezenta lor este prin efectuarea unor analize de sange si urina. Cu toate acestea, exista anumite simptome timpurii, care daca stim sa le recunoastem, ne pot trimite din vreme la medic, evitand astfel complicatii serioase.

Rinichii, aceste doua organe gemene, in forma de boabe de fasole, situate in spatele abdomenului, au roluri insemnate in organism. Pe langa functia esentiala de detoxificare (filtreaza lichidele si curata sangele de impuritati), rinichii secreta hormoni cu efecte importante, avand astfel si functie endocrina. Din cauza greselilor de alimentatie sau ca urmare a unor afectiuni tratate incorect, rinichii se pot imbolnavi.

Daca beti prea putine lichide, manancati nesanatos sau luati des pastile pentru calmarea durerii, precum ibuprofenul, rinichii sunt afectati si chiar pot ceda.

Riscurile sunt si mai mari daca suferiti de afectiuni cronice, precum hepatita, diabetul sau hipertensiunea arteriala. In cazul diabetului, excesul de glucoza in sange actioneaza ca o otrava asupra nefronilor, celulele care alcatuiesc rinichii - de aceea diabeticii trebuie sa-si mentina glicemia in limite normale si sa-si verifice frecvent functia renala, la urolog, chiar in primul an in care au fost diagnosticati. Deasemenea, hipertensiunea neglijata face ca vasele mici de sange din rinichi sa cedeaze sub presiunea prea mare si astfel sa nu mai filtreze eficient reziduurile.

Doza de Sanatate a realizat o lista cu cele mai frecvente sapte indicii ale suferintei renale care trebuie sa ne trimita deindata la medic.

Oboseala accentuata

Oboseala cronica se instaleaza atunci cand organismul intampina dificultati in transportarea oxigenului catre celulele din sange, fapt care poate aparea ca urmare a unei probleme renale.

Rinichii joaca un rol foarte important in productia de celule rosii, iar atunci sanatatea lor se deterioreaza, nu isi mai indeplinesc functiile in mod corespunzator si intreg organismul se simte obosit.

Mancarimi ale pielii

Rinichii elimina o mare parte din toxinele din sange prin urina.

Atunci cand ei nu mai functioneaza la capacitate normala, in tesuturi se acumuleaza foarte multe reziduuri, fapt care declanseaza furnicaturi sau senzatia de mancarime a pielii.

Edem

Retentia de apa reprezinta unul dintre cele mai evidente simptome ale rinichilor bolnavi. Desi poate fi declansata de mai multi factori, insuficienta renala este una dintre principalele cauze ale acestei probleme.

Rinichii controleaza nivelul de apa si sodiu din organism. Atunci cand ei sunt bolnavi, se produce un dezechilibru.

In general, inflamatia se produce la nivelul picioarelor si al gleznelor, dar poate aparea si la brate si fata.

Anemie

Anemia indica faptul ca bolile renale au ajuns intr-un stadiu mai avansat.

Rinichii secreta un hormon numit eritropoietina, care stimuleaza maduva oaselor sa produca mai multe globule rosii. Intrucat aceasta functie este afectata considerabil in stadiile avansate ale insuficientei renale, numarul de globule rosii scade dramatic, provocand o anemie cronica.

Dureri de spate

Durerile in partea de jos a spatelui si radiind pe laterale pot indica prezenta unei afectiuni renale, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Desi nu este un simptom frecvent, acesta apare uneori la pacientii care sufera de infectii urinare sau pietre la rinichi.

Durerile de spate se manifesta in stadiile avansate ale bolii, fiind insotite si de alte simptome, precum senzatia de usturime si dificultatea de a urina.

Este important sa deosebiti acest simptom de durerea musculara, deoarece este cel mai util in detectarea unor boli renale grave.

Modificari ale urinei

Pentru a identifica semnele care avertizeaza ca aveti o problema renala, este foarte important sa stiti cum nu trebuie sa arate urina.

Atunci cand rinichii se imbolnavesc, pot aparea urmatoarele schimbari:

- urinari frecvente si cu dificultate, inclusiv pe timpul noptii

- urina are un aspect spumos

- urina este mai inchisa la culoare si are un miros neplacut

- urina in cantitati mari si foarte decolorata

- incontinenta urinara (pierderea ncontrolabila de urina)

- sange in urina

Respiratie urat mirositoare

Respiratia cu miros de amoniac si gustul metalic in gura pot aparea ca urmare a unei acumulari de toxine in sange, cauzate de o problema renala. Daca manifestati acest simptom, in conditiile unei igiene orale corespunzatoare, este foarte posibil ca rinchii dumneavoastra sa se afle in suferinta.

Desi toate simptomele enumerate pot avea si alte cauze, este indicat sa mergeti la medic si sa faceti toate analizele necesare pentru a identifica problema.

Cititi si:

Umflarea picioarelor, semnal de alarma

Ce spun mainile despre sanatatea noastra - sase indicii care nu trebuie ignorate

Cancerul de colon - sapte simptome care trebuie sa va trimita la medic

Transpiratia nocturna, posibil simptom al unor boli grave

Cele 12 semne surprinzătoare care îți arată că ai putea avea deficiențe de vitamine, de la buze crăpate și mătreață până la libido scăzut
Cele 12 semne surprinzătoare care îți arată că ai putea avea deficiențe de vitamine, de la buze crăpate și mătreață până la libido scăzut
"Ești ceea ce mănânci", spune un proverb. Deci, dacă nu mănânci alimente care îți hrănesc corpul și îi furnizează nutrienții de care are nevoie, atunci este probabil să întâmpini...
Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
La nivel mondial, 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatita cronică cu virus hepatitic C. Dintre acestea, doar 20% sunt diagnosticate, și doar 5% sunt tratate cu medicamente...
#sanatate, #rinichi, #boli, #simptome, #medic, #analize , #boli