Sfaturile kinetoterapeutului. Kinetoterapia la domiciliu

Advertorial
Vineri, 27 August 2021, ora 11:07
8274 citiri
Sfaturile kinetoterapeutului. Kinetoterapia la domiciliu
kinetoterapie FOTO: pixabay.com

Nimeni nu vrea să ajungă să facă recuperare medicală la domiciliu sau la o clinică de specialitate, așadar ca și specialiști în mișcare, kinetoterapeuții reprezintă categoria cea mai avizată să dea sfaturi în ceea ce privește promovarea unui stil de viață sănătos.

A avea un stil de viață sănătos înseamnă a avea grijă mereu pentru a te simți bine, pentru o bună desfășurare a activităților cotidiene și pentru a scădea riscul apariției unor boli.

Terapia prin mișcare este un mijloc de promovare și menținere a unui stil de viață sănătos.

Ce înseamnă, însă, mișcarea?

Auzim permanent că trebuie să facem mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Această mișcare despre care se vorbește este un termen general. Este esențial ca fiecare persoană să găsească tipul de activitate fizică pe care îl agreează, fie ca este vorba de o plimbare de seară sau dimineață alături de familie sau un antrenament complex la sala de forță.

Practicând un tip de mișcare favorit, pe lângă beneficiile fizice (dezvoltarea musculară, controlul colesterolului, glicemiei și tensiunii arteriale și altele) apar și beneficii de ordin psihic, anume eliminarea stresului cotidian. Astfel, va crește productivitatea la locul de muncă, ce va aduce nenumărate beneficii.

Toate aceste beneficii se răsfrâng asupra bunei stări (fizice și psihice) a organismului.

Ce este de făcut, însă, când bună funcționare a organismului este periclitată?

În acest moment, intervine rolul kinetoterapeutului care, prin prisma cunoștințelor de specialitate dobândite, evaluează pacientul și disfuncțiile acestuia.

În urma acestei evaluări, terapeutul alcătuiește un program de kinetoterapie.

Aceste programe sunt folosite pentru recuperarea medicală și constau în efectuarea unor mișcări specifice gimnasticii medicale, într-un ansamblu de tehnici și metode specifice, adaptate nevoilor și afecțiunilor fiecărui pacient.

Programele de kinetoterapie și gimnastică medicală sunt individuale și special concepute avându-se în vedere particularitățile fiecărei persoane (constituție, vârstă, afecțiunea pe care o are, tipul de activitate pe care o desfășoară, stadiul de evoluție a afecțiunii, existența altor afecțiuni asociate)

Obiectivele principale ale kinetoterapiei

Obiective kinetoterapiei sunt:

  • corectarea posturii și aliniamentului corporal;
  • creșterea mobilității articulare;
  • creșterea forței musculare;
  • creșterea rezistenței musculare;
  • creșterea coordonării, controlului și echilibrului;
  • corectarea deficitului respirator;
  • antrenamentul la efort;
  • relaxarea;
  • reeducarea sensibilității;
  • scăderea pragului dureros;
  • reducerea inflamației.

Se poate efectua kinetoterapia la domiciliu?

În cele mai multe cazuri, aici vorbind de la afecțiuni considerate ușoare pentru că nu ne schimbă foarte mult viața de zi cu zi (afecțiuni ale coloanei vertebrale, afecțiuni care limitează intr un procent mic mobilitatea articulară, dureri suportabile), până la afecțiuni care ne limitează în viața de zi cu zi (accidente vasculare cerebrale, protezarea unor articulații, șold, genunchi) cele mai multe exerciții din programul de recuperare se pot efectua în confortul propriei case (kinetoterapie la domiciliu).

Recuperarea medicală depinde foarte mult de posibilitățile motrice ale pacientului, acela este punctul de start.

Pacientul împreună cu kinetoterapeutul trebuie să își propună și să atingă diverse obiective. Odată atinse cat mai multe obiective, viața pacientului se va îmbunătăți considerabil.

Nici un pacient nu seamănă cu cealălt, astfel recuperarea medicală la domiciliu trebuie adaptată în funcție de nevoile dar și posibilitățile motrice ale pacientului.

Așadar, în afecțiunile locomotorii nu numai kinetoterapeutul vă poate ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții.

Poate fi îmbinată kinetoterapia cu alte tehnici?

Kinetoterapia se îmbină și deseori se recomandă să fie îmbinată cu alte elemente precum masajul sau fizioterapia.

În cele mai frecvente cazuri, kinetoterapia se îmbină cu electroterapia pentru o recuperare medicală cât mai eficientă, chiar și acasă.

Desigur, sunt cazuri unde nu se pot aplica nici masajul, nici fizioterapia, iar singurul mod de recuperare este kinetoterapia pură. În recuperarea medicală, kinetoterapia are o pondere mult mai importantă decât celelalte tehnici.

Tehnica de dry needling este înrudită cu acupunctura și are un efect deosebit de rapid atunci când vorbim de combaterea durerii.

Terapia cu ventuza se poate aplica pentru îmbunătățirea circuitului sangvin, reducerea inflamațiilor. Așadar se pot folosi ventuze pentru combaterea durerilor, relaxare generală, chiar și pentru tratarea răcelilor.

Aplicarea benzilor kineziologie poate aduce de asemenea un beneficiu pacientului. Acestea pot oferi susținere mușchilor, ameliora spasmele musculare, reduce umflăturile și vânătăile.

Pe lângă metodele enumerate mai sus, din programul kinetic pot face parte mijloace de recuperare medicală precum: bicicleta, stepper, baston, minge, benzi elastice, diverse aparate de masaj.

Pacientul contribuie în recuperarea medicală!

90% din recuperarea medicală la domiciliu sau într-o clinică de specialitate ține de dorința, voința, implicarea pacientului.

Este drept că fără o îndrumare corectă, fără un ajutor, fără mijloace ajutătoare (cadru de mers, baton etc) recuperarea medicală nu va fi eficientă.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#sfaturile kinetoterapeutului, #kinetoterapie, #kinetoterapie la domiciliu , #sanatate