Semne ca adolescentul tau se drogheaza

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 06:11
8497 citiri
Semne ca adolescentul tau se drogheaza
Foto: Pixabay

Potrivit unui raport national public al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) din Romania, varsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar unii copii incep sa se drogheze de la 13 ani.

Primele locuri in topul drogurilor consumate de copii si adolescenti sunt ocupate de canabis, etnobotanice, cocaina, ecstasy, benzodiazepine si heroina, arata raportul publicat in 2017.

Un alt studiu, din 2015, realizat pe elevi de 16 ani, a concluzionat ca tinerii romani depasesc media europeana la consumul de droguri tari.

In ciuda acestor date ingrijoratoare, foarte putini parinti discuta despre aceste probleme cu adolescentii lor. Psihologii cred exista doua posibile explicatii: fie parintii nu sunt informati despre pericolul drogurilor, fie le este teama sa inceapa o astfel de discutie - discutiile despre consumul de droguri fiind, inca, un subiect tabu la noi.

Este foarte greu de precizat cand anume un tanar incearca pentru prima data sa consume droguri sau daca le consuma numai ocazional, pentru ca multe dintre "semne" pot fi confundate cu manifestarile normale ale adolescentei.

Este, insa, foarte important ca parintii sa cunoasca anturajul adolescentului si sa dialogheze cu el, de timpuriu si fara ocolisuri, despre efectele negative ale drogurilor, pe termen scurt si lung.

Dar pentru asta e nevoie ca parintii sa "isi faca temele" pe acest subiect si sa aiba grija sa nu traga concluzii pripite, bazandu-se doar pe unu, doua semne.

Pe de alta parte, exista parinti care minimalizeaza problema, considerand ca e ceva trecator si inofensiv - consumul de canabis, de exemplu, drogul cel mai comun si acceptat in multe cercuri ca fiind "mai inofensiv decat tutunul", in ciuda beneficiilor medicinale recunoscute stiintific, afecteaza nefast creierul adolescentilor, inca nedezvoltat complet. Asa ca, nu, nu este deloc inofensiv consumul de canabis, la varste fragede, nici macar ocazional.

Tikaboo a notat 30 de posibile semne, care ar putea ajuta parintii sa depisteze din vreme problemele legate de droguri, la adolescentul lor.

Semne fizice

- pupilele contractate, pleoapele umflate si ochii inrositi (in cazul consumului de alcool, pupilele sunt dilatate si prezinta incapacitate de focusare a privirii)

- ii curge nasul tot timpul sau are sangerari nazale

- tuse cronica si bronsita

- imunitate tot mai scazuta

- slabeste pe zi ce trece

- mananca mult mai mult sau mult mai putin decat inainte

- doarme mai mult si are un somnul mai agitat

- taieturi, zgarieturi sau intepaturi pe corp (pot fi si mascate - de exemplu insista sa poarte bluze cu maneca lunga, in ciuda faptului ca e cald)

Semne comportamentale

- adolescentul care consuma droguri poate incepe sa lipseasca de la scoala sau sa o abandoneze complet

- ii scad performantele scolare si isi pierde interesul asupra lucrurilor care alta data il pasionau (sportul, de exemplu)

- isi schimba infatisarea sau acorda mai putin timp igienei personale si felului in care arata

- este tot mai irascibil pe zi ce trece

- are reactii acute de panica si de neliniste

- este izolat, trist, obosit

- isi inchide camera si iti interzice sa mai intri in ea

- un adolescent care se drogheaza va accesa site-uri pro-droguri si va deveni mai retras si mai deprimat

- are manifestari emotionale extreme (ras isteric sau plans fara motiv), schimbari bruste de dispozitie

- ii sunt afectate capacitatea de invatare, concentrarea atentia si memoria

- nu mai poate executa sarcini complexe, care necesita luciditate mentala si coordonare psihomotorie

- nu ii mai ajung banii, care pana acum ii erau suficienti

- e mai rece cu familia si cu prietenii din copilarie

- are alti prieteni noi, pe care nu vrea ca tu sa-i cunosti

- mesteca des guma mentolata

- are multe secrete, isi incuie dulapurile, biroul, usa

- fura bani din casa

- ii dispar lucrurile personale (telefon, Ipod, CD-player, haine) - pentru a-si putea procura dozele necesare, un adolescent care se drogheaza trebuie sa faca rost de bani, astfel ca incepe sa-si vanda lucrurile

- are foarte multe cunostinte despre droguri si despre consumul de droguri din zona

Trebuie tinut cont ca aceste semne nu sunt suta la suta sigure in identificarea unui consumator. Ele doar pot doar ridica sau intari niste suspiciuni, dar dovada certa nu poate fi data decat de analizele toxicologice - analiza toxicologica a urinei este suficienta pentru depistarea majoritatii drogurilor, cu exceptia etnobotanicelor.

Cel mai important, insa, este sa nu credeti vreodata ca voua nu vi se poate intampla. Drogurile nu aleg dupa conditia sociala, financiara, grad de educatie. Pot lovi absolut oriunde, la varsta adolescentei. Vigilenta parintilor este vitala.

Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor,...
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Peste 240 de persoane au fost controlate şi au fost date amenzi în valoare de 11.500 de lei, în urma unor controale făcute de poliţişti şi reprezentanţi ai altor instituţii, în Sectoarele...
#adolescenti, #droguri, #semne, #parinti, #canabis, #etnobotanice , #fumat