Schimbarile frecvente in dispozitia femeilor sunt genetice

Marti, 14 Iunie 2011, ora 21:02
3806 citiri
Schimbarile frecvente in dispozitia femeilor sunt genetice

Genetica este cea responsabila pentru frecventele schimbari de dispozitie ale femeilor, arata doua studii recente. Creierul lor este astfel conceput incat este mai sensibil la depresii, stari de anxietate si dezechilibre emotionale.

Se stia mai demult ca femeile sufera de depresii mai des decat barbatii, una din patru fiind tratata pentru aceasta boala la un moment al vietii, comparativ cu unul din 10 barbati.

Potrivit Daily Mail, problema poate fi exacerbata de acele diete drastice pe care le urmeaza femeile pentru a slabi.

Studiul din Suedia a descoperit diferente majore intre creierele celor doua sexe, in ceea ce priveste producerea serotoninei, supranumit "hormonul fericirii". Nivele ridicate ale acestei substante cresc gradul de bucurie, reduc apetitul alimentar si imbunatatesc somnul. Nivelele scazute sunt asociate cu depresia.

Femeile au mai multi receptori ai serotoninei in creier, ceea ce pare a fi o veste buna, la fel ca aceea ca produc mai multe proteine, acestea ajutand la reciclarea substantei deja folosite.

De fapt, cercetatorii suedezi au alta parere: existenta mai multor receptori indica tocmai lipsa serotoninei, deci prezenta acestora este un indiciu al faptului ca hormonul nu se afla in cantitatile ideale.

In cadrul unui alt studiu, expertii de la Universitatea din Montreal au gasit cu 52 procente mai multa serotonina in creierul barbatilor decat in cel al femeilor. "Estrogenul si testosteronul, hormonii sexuali, au si ei un rol important in ceea ce priveste starea de spirit a persoanelor", potrivit Societatii Britanice de Endocrinologie.

Totusi, estrogenul afecteaza mai mult "hormonul fericirii", din cauza fluctuatiilor de nivel. De aceea femeile sunt mai deprimate atunci cand nu mai au suficient estrogen in corp, cum ar fi in zilele dinaintea ciclului menstrual. In decursul vietii, acest stres se acumuleaza si poate cauza probleme sanatatii.

Hrana pentru buna dispozitie:

Cereale integrale: consumul regulat de cereale integrale ajuta la eliminarea stresului si la o concentrare mentala mai buna. Un studiu al Universitatii Cardiff arata ca acestea reduc cantitatea de cortizol din saliva. Carbohidratii din cereale calmeaza, iar cele fortifiate cu vitamina B ajuta la regenerarea celulara. Sunt bogate si in magneziu, un alt element care combate stresul.

Fara aceste substante, depresia este foarte probabila, mai ales in preajma menopauzei. Femeile care vor sa nasca la o varsta mai inaintata trebuie sa fie mai grijulii si sa ceara medicului medicamente usoare atunci cand se simt triste tot timpul, fara motiv, pentru a preveni o cadere psihica.

Consumul de proteine, din carnea de curcan sau branza, care sunt bogate in trptofan, este de asemenea indicat. Dar nu exagera cu nivelul proteinelor si nu tine cure de slabire drastice, pe baza de proteine.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford au descoperit ca 3 saptamani de dieta prea stricta au avut un impact negativ asupra dispozitiei ambelor sexe.

Cea mai buna metoda de a creste nivelul triptofanului este consumul de ciocolata, de unde si pofta femeilor de a manca acest aliment atunci cand sunt triste. Daca urmezi o dieta bogata in proteine, precum Dunkan, o data sau de doua ori pe saptamana gusta si mese bogate in carbohidrati.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#femeie stare dispozitie, #femei schimbari dispozitie motive, #motive suparare femei, #femei dispozitie cauze genetice, #schimbari dispozitie serotonina , #hormoni